Отидете към основна версия

27 Октомври, 2024 15:28, обновена 27 Октомври, 2024 15:28 3 277 125

Лавров: С "удара в центъра на Москва" Тръмп опитва да спечели симпатии

  • сергей лавров-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • сащ

Външният министър на Русия заяви, че не желае да се бърка в предизборната кампания в САЩ

Снимка: ЕРА/БГНЕС
Твърденията на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, че щял да удари Москва, са направени като част от предизборната кампания, заяви ръководителят на руското министерство на външните работи Сергей Лавров, предаде РИА Новости.
„Не искам да се намесвам в американската предизборна кампания, но мисля, че цялата работа е там, че сега съперниците в тази надпревара за президентското място в Белия дом са концентрирани върху търсенето на някакви тези, според тях, са способни да повлияят на избирателите в тяхна полза. Още веднъж ви казвам, че не искам да коментирам, защото това твърдение явно е направено в контекста на предизборната кампания и не искам да го коментирам“, каза Лавров пред журналиста Павел Зарубин.
Според "Уолстрийт джърнъл" Тръмп е заплашил президента на Руската федерация Владимир Путин да "удари центъра на Москва". На свой ред прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, коментира изявлението на американския политик пред журналисти, като заяви, че Кремъл предпочита да не разкрива пред обществеността съдържанието на разговорите на най-високо ниво.

Руският президент Владимир Путин говори с китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха на БРИКС в Казан за отказа на Володимир Зеленски да преговаря за уреждане на мира в Украйна, отбелязвайки, че Руската федерация е готова за тях. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред журналиста от ВГТРК Павел Зарубин.

„Бяха представени добре известните факти за отказа на самия Зеленски да преговаря, това е всичко“, каза министърът. „Ние, както потвърди президентът Путин, сме готови за преговори. Това се случи повече от веднъж и всеки път, когато тези преговори започваха и стигаха до някакъв резултат, киевският режим, както се казва, се измъкваше от споразумението“, добави Лавров.
В същото време, според ръководителя на руското външно министерство, президентът потвърди, че Русия „оценява желанието на Китай, Бразилия и други стратегически партньори от страните от глобалния Юг да търсят мирни начини за разрешаване на този конфликт“.
Разговорите между Путин и Си Дзинпин се проведоха миналата седмица в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Казан. На заключителната пресконференция руският лидер припомни, че украинската страна през 2022 г. се отказа от вече съгласувания проект на мирно споразумение. Путин каза още, че наскоро е получил сигнал от помощника на турския президент за някои нови предложения за преговори, които Москва е била „помолена да разгледа“. Руският лидер се е съгласи, но още на следващия ден Володимир Зеленски е заявил, че Киев няма да води никакви преговори с Москва.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания