Отидете към основна версия

2 397 15

ЕС трябва да поправи грешките, разкрити от коронавируса

  • германия-
  • хайко маас-
  • ес-
  • коронавирус-
  • пандемия

Нашата цел е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-обединена и по-суверенна, отколкото влезе в нея, пише първият дипломат на Берлин

Снимка: Shutterstock

Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде „програма за съживяване“, която да помогне на Европа да се възстанови от пандемията от коронавируса, но също така трябва да свърже финансовата помощ със спазването на върховенството на закона, според германския външен министър Хайко Маас, цитиран от европейската редакция на Politico.

„Нашата цел е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-обединена и по-суверенна, отколкото влезе в нея“, пише първият дипломат на Берлин в статия за за немския вестник Die Welt.

„За да постигнем това, бюджетът на ЕС за следващите седем години трябва да се превърне в истинска програма за съживяване за Европа. Затова нека го преосмислим и инвестираме масово в бъдещето сега - в научни изследвания, защита на климата, технологичен суверенитет и здравни и социални устойчиви на криза системи“, написа той.

Председателството на Германия в Съвета на ЕС - което започва от 1 юли - ще бъде „корона председателство“, каза Маас, като повтори израза от дипломатическа нота на германския посланик в ЕС по-рано тази седмица, в която Майкъл Клаус предупреди, че Берлин би трябвало да коригира целите на своето председателство в светлината на пандемията.

Маас също написа, че ЕС „трябва да коригира грешките“, изложени от кризата.

„Мисля преди всичко за ограниченията на демокрацията и върховенството на закона под прикритието на борбата с коронавируса, които са неприемливи в Европа“, пише той в забулена препратка към противоречивите извънредни мерки, приети в Унгария, които позволяват на премиера Виктор Орбан да управлява с укази.

Следващият бюджет на ЕС трябва да даде финансов отговор на Брюксел срещу подобни стъпки, заяви Маас: „Всеки, който подкопава основите на ценностите на Европейския съюз, не трябва да очаква в пълна степен да се възползва от финансовите предимства на Съюза“.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.

Свързани новини