Отидете към основна версия

6 917 14

Kак да разпознаем рака на белия дроб по очите

  • рак-
  • рак на белия дроб-
  • ранна диагностика-
  • очи

Ранната диагностика е много важна, тъй като дава шанс лечението да започне и човек да оздравее

Снимка: shutterstock

Всяко едно заболяване рано или късно проявява своите симптоми и лекарите успяват да го разпознаят. Ранната диагностика е много важна, тъй като дава шанс лечението да започне и човек да оздравее.

Някой болести обаче, нямат ясно изразени симптоми. Такъв е случаят с рака. Учени от цял свят се опитват да открият симптоми, по които рано да се диагностицира това коварно заболяване.

Успех в тази насока са открили лекари от Обединеното кралство. Според последните им проучвания очите могат да алармират за рак на белия дроб.

Става въпрос за определено състояние на очите. Наличието на онкологично заболяване може да бъде сигнализирано с увисване на клепача, намаляване на размера на зеницата или двойно виждане.

Първите два симптома се появяват само от едната страна на лицето. Те са свързани с недребноклетъчен рак на белия дроб.

Обикновено започва в бронхите и след това се разпространява в други части на тялото, засягайки симпатиковата нервна система.

Двойното виждане според лекарите може да показва метастатичен рак на белия дроб. В този случай раковите клетки се отделят от тумора и пътуват до други части на тялото през кръвоносната или лимфната система.

Освен проблеми със зрението, болестта причинява затруднения в говора, гърчове и главоболие.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.

Свързани новини