Много хора са убедени, че витамин С е абсолютно необходим и няма как да бъде вреден за човешкото здраве. Витамин C, наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат, е водоразтворим витамин. Брутната му формула е C6H8O6 и е с моларна маса 176,13 g/mol.
Той се използва като хранителна добавка, включва се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания и в България може да се закупи от аптека без рецепта, под формата на таблетки или ампули, пише zdrave.to.
Лекарите разказаха каква точно е ползата от витамин С и как може да бъде опасен.
Витамин С е съществено вещество, необходимо за нормалното функциониране на организма. Аскорбиновата киселина значително намалява риска от развитие на хронични заболявания, укрепва костите, подобрява мозъчната функция и предотвратява инфаркти и сърдечни проблеми.
Но според финландските учени витамин С изобщо не предпазва от настинки или грип. Употребата на това вещество само леко намалява продължителността на самата болест. При възрастни този процент е 8, а при деца 18.
Възможната вреда от витамин С е свързана на първо място с предозиране при употреба на вещество. Хората средно пият по 1-3 грама аскорбинова киселина на ден, често се развиват заболявания на храносмилането, ставите, костите, образуват се камъни в бъбреците и различни злокачествени тумори.
Ако говорим за препоръчителната доза, то за жените на ден тя е 75 милиграма, а за мъжете максимум 90.
С оглед извънредното положение около пандемията от новия коронавирус, откриването на витамин С в аптеките е затруднено. Човек обаче може да си набави витамина чрез храната. Богати на витамин C храни са чушките, зелена салата, киви, броколи, домати.