Last news in Fakti

15 Януари, 2013 14:47 794 0

Разискваха пистите на Банско в кабинета на Добрев

  • пистите-
  • банско-
  • делян добрев
Разискваха пистите на Банско в кабинета на Добрев - 1

Кметът на Банско запозна министър Добрев с предложенията за промяна в плана за управление на национален парк „Пирин“


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев разговаря днес с кмета на Банско Георги Икономов. Тема на срещата бяха исканията на бизнеса и гражданите на курортния град за строителство на нови съоръжения и ски писти, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката.

Георги Икономов връчи на министър Добрев копие от проект за изменение на плана за управление на национален парк Пирин и мотивите за към него. Тези документи вчера бяха внесени в Министерството на околната среда и водите.

Проектът предвижда отпадане на забраната за строителство и водоползване върху част от територията на парка. Министър Добрев получи уверение от министъра на околната среда и водите Нона Караджова, че внесените при нея документи ще бъдат разгледани в близките дни. Очаква се през първата половина на месец февруари да бъде насрочено заседание на Висшия експертен екологичен съвет, който трябва да разгледа проекта за промяна в плана преди внасянето му в Министерски съвет.

На заседание на правителството през декември премиерът Бойко Борисов получи от кмета на Банско подписка за доизграждане на ски зоната в града. Тогава премиерът се ангажира въпросът да бъде разгледан и оторизира министър Добрев да координира действията за това.

На днешната среща Делян Добрев подчерта, че подкрепя развитието на туризма в България. По неговите думи промените биха съдействали за подпомагане на гражданите и бизнеса в региона. На утрешното заседание на Министерския съвет министър Добрев ще запознае  колегите си с направеното до момента за разрешаване на изграждането на нови ски съоръжения в Пирин.

По-рано от Министерство на околната среда и водите съобщиха, че на 14 януари 2013 г. Община Банско внесло в министерството проект на изменение на Плана за управление на Национален парк Пирин. Основните предложения в документа са насочени към промени в режимите, въведени с Плана за управление в т.нар. Зона за туризъм, която съгласно плана обхваща съществуващите ски зони над Банско и Добринище.

Целта на предложенията е чрез промяна на режимите да се даде възможност за изготвяне на проекти за развитие на тези ски зони. Предложенията не съдържат конкретни инвестиционни обекти.

Процедурата за приемане на подобни проекти за промяна на режимите на планове за управление на паркове предвижда следното:
Предстои предложенията да бъдат разгледани от Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ - колегиален орган към министъра на околната среда и водите. Конкретните предложения на Община Банско за промени в режимите ще бъдат публикувани за обществен достъп на интернет страниците на МОСВ и Дирекция НП „Пирин” най-малко 20 дни преди датата на заседанието на Висшия експертен екологичен съвет. При положително решение съветът предлага на министъра да внесе проекта за промяна в Плана за управление на парка за приемане от Министерски съвет, а при установени неточности или недостатъчна информация, го връща за доработване.

Ако предложенията на общината бъдат приети от Министерския съвет по съответната процедура, изготвените впоследствие планове и конкретни инвестиционни предложения ще бъдат подложени на Екологична оценка и Оценка за въздействието върху околната среда, включително и Оценка за съвместимост с НАТУРА зоната „Пирин”, които подлежат на процедура за широко обществено обсъждане.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА