Last news in Fakti

16 Януари, 2013 17:53 2 353 4

Духът на тройната коалиция се завърна

  • за да остане природа в българия-
  • иракли-
  • протест-
  • еколози-
  • банско-
  • ски зона

Екологичните проблеми няма да бъдат решени докато се погазва закона, смятат от коалиция „За да остане природа в България”

Духът на тройната коалиция се завърна - 1
Снимка: Тодор Влаев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" отново отправя своя призив за търсене на отговорност за заграбените от концесионера на ски-зона Банско 650 декара над позволеното в Национален парк Пирин.

Гражданите са шокирани, че вместо санкции, правителството се втурва със страхотна бързина да отвърне на исканията на кмета на Банско за преразглеждане на режимите в Национален парк Пирин, за да може да се построи още един кабинков лифт и "да се уплътни ски зона Банско с още 20-30 километра писти". В следващите седмици дори се очаква исканията на общината да бъдат разгледани от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към министъра на околната среда и водите.

Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че съгласно чл. 21 на Закона за защитените територии в националните паркове се забранява строителството на спортни съоръжения, каквито са ски лифтовете и пистите.

Коалицията "За да остане природа в България" настоява да се направи оценка какво е незаконно построено в ски зона Банско. През 2011 г. министърът на околната среда и водите Нона Караджова оповести резултати от проверка, според която ски зоната е с две трети по-голяма от разрешеното по концесия. И до днес обаче правителството не е предприело стъпки за наказване на виновните и премахване на незаконните писти и съоръжения.

Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че е недопустимо да се изсичат вековни гори в Национален парк Пирин за строителство на нови писти в нарушение на всички закони и с отнемане от питейната вода.

Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че започва цялостна актуализация на Плана за управление на Национален парк Пирин, каквато се прави на всеки десет години и всички предложения следва да се разглеждат в рамките на тази процедура и неговата оценка за съвместимост, а не на парче.

С наближаването на изборите посегателствата върху защитената природа в България се увеличават лавинообразно, а справедливост и защита на обществения интерес липсва изцяло:

В Несебър бяха унищожени дюни, а проверка показала липса на нарушения

На Иракли проблемите се рeшават на парче

ВАС потвърди застрояването на две трети от крайбрежието на Странджа, чрез потвърждението на ОУП на Царево

Настояваме и за окончателното решаване на проблема със застрояването на Иракли, тъй като беше разкрит поредния опит от страна на инвеститор за потъпкване на законите и надвишаване на разрешеното строителство. Недопустимо е при това положение да се обсъжда единствено разрушаването на незаконните постройки. Необходимо е спешно издаване на адекватна заповед за обявяване на защитената зона.

Затова коалиция „За да остане природа в България” се присъединява към призива на гражданите от София, Варна, Пловдив и Бургас, които настояват за запазване на природата, за справедливост и спазване на закона чрез пореден протест в четвъртък, 17 януари:

София 17,30 – сборен пункт Патриарх Евтимий (Попа), шествието тръгва по ул.Граф Игнатиев, Раковска, Цар Освободител и стига до Народното Събрание в 18:30 ч.

Варна: 17:30 Сборен пункт - Община Варна; 18:00 ч. Начало на протестно шествие през "Севастопол" до Драматичен Театър " Стоян Бъчваров". След това връщане обратно до "Севастопол" - 18:30 Протестно събиране на "Севастопол"

Бургас: в 17:30 ч. ще започне шествието ни от пл. Тройката (до Триата), през ул. Александровска - ул. Богориди - Морската градина (при Охлюва)

Пловдив: Събираме се в 17.30,след това - мирно шествие до Община Пловдив


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сс

    1 0 Отговор
    що не идете да протестирате в Банско бе зелени..
  • 2 слона

    0 1 Отговор
    А ти си си сбъркал времето SS.
  • 3 Бай хой

    0 1 Отговор
    Мутри.От черен циган.н бяло дупе не се иска.Оставете ги Банскалии да си унищожат природата и ще гледат говеда с кабинкови лифтове.Такъв грозен град в България няма.
  • 4 Стоян

    0 0 Отговор
    Да не стане само като по морето - нощувки по 2 лева.