Last news in Fakti

19 Май, 2021 08:25 3 591 24

Накъде тръгна българската икономика

  • икономика-
  • българия-
  • данни

Спадът за първото тримесечие на текущата година

Накъде тръгна българската икономика - 1

Икономиката на България записва спад на годишна база през първото тримесечие на тази година. Към края на месец март брутният вътрешен продукт на страната намалява с 1.8% спрямо първите три месеца на миналата 2020 година според сезонно изгладените данни, сочи експресната оценка на Националния статистически институт. Брутната добавена стойност също намалява с 1.6%

В същото време, крайното потребление отчита повишение от 2.6% на годишна база, докато бруто образуването на основен капитал нараства с 1.2%. Износът на стоки и услуги намалява с 6.0%, а вносът на стоки и услуги нараства с 0.6% спрямо първото тримесечие на 2020 година.

Понижението на годишна база не е изненада, тъй като пандемията се разрази през март месец миналата година. Данните от настоящия период показват, че икономическото възстановяване е започнало, но все още се движи под нивото от преди кризата. Европейската комисия очаква икономически ръст от 3.5% у нас за тази година.

БВП достига 26.4 млрд. лева в номинално отношение през първото тримесечие на тази година. Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2021 г. е 22.6 млрд лeвa. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 84.8%, което в стойностно изражение възлиза на 22.3 млрд. лева. През първото тримесечие на 2021 г. бруто капиталообразуването е 4.1 млрд. лева и заема 15.5% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През първото тримесечие на 2021 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 2.5%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 2.7%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2021 г. причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на износа на стоки и услуги с 6.5% и на крайното потребление с 1.6%.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    18 5 Отговор
    абе кво БВП имаме ние бе? сферата на услугите защо се броят БВП? какво произвежда 1 фризьор? развъртат се едни пари от еврофондове и заем тука между фирмите и те са включени в БВП.в тази държава произвеждат единствено миньорите , земеделците и стотина цеха , защото вече нямаме реално и заводи като хората

    Коментиран от #5

  • 3 А БИБИТКО

    13 1 Отговор
    ПРЕДИ МЕСЕЦ СЕ ХВАЛИШЕ. НИЕ НАЙ ДОБРЕ ВОДИМ КОВИДА У НАС
    НЯМА БЕЗРАБОТИЦА ИКОНОМИКАТА РАБОТИ НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ. И САМО ТОЛКОВА НА ДОЛУ Е СЪМНИТЕЛНО.
  • 4 ред

    13 2 Отговор
    НИЕ нямаме производство.Изнасяме суровини.ТОВА е стькмистика.
  • 5 BigBulgarianBoss

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Имаме производства ама ти си кр.тен иняма кво да ти се обяснява

    Коментиран от #7, #8, #14, #17

  • 6 Сталин

    15 2 Отговор
    А имаме ресурси, например за производство на сапун.

    Коментиран от #10

  • 7 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "BigBulgarianBoss":

    Я обясни, че ми стана интересно! Обясни!
  • 8 един от многото

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "BigBulgarianBoss":

    Имаш производство от завода на вретена в Доспатско , там от един бор правят едно вретено и накрая го губят в талаша. Другия супер завод на Бойко е за бурии и ги правят от консервени кутии! Това ни е производството.
  • 9 Тодоров

    8 1 Отговор
    Румънската икономика отчита ръст за 1-вото тримесечие 2,6 %.
  • 10 ценности

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Огромни са тези ресурси! Дай Боже да ги изразходваме до край и по най бързия начин!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аз знам

    7 3 Отговор
    Рецептата на един мустакат производител. Двама юдеи за мазнина , един от нашия ресурс за миризма и един от западните ни съседи , да се пени сапуна!
  • 13 безпартиен

    12 1 Отговор
    В България има 2.3 млн.пенсионери,750 хил.чакащи заплати от бюджета/държавен или общински/,650 хил.малолетни и непълнолетни,1.2 млн.цигани без образование,професионална квалификация и трудови навици!!!Колко останаха да произвеждат,плащат данъци и осигуровки и да издържат всички по-горе?Ами държавата ни е фалирала бе!Какво произвежда което да е конкурентно на международните пазари?Единствено зърнени храни и евтина работна ръка можем да предложим!За каква икономика говорите,когато вече народа изчезва?!Остава емиграция и циганизация!
  • 14 КЪТ СИ

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "BigBulgarianBoss":

    Толкова запознат. ДАВАЙ ОТГОВОРИ
    КЪДЕ СА ПРОИЗВОДСТВАТА. НАЙ
    ГОЛЕМИТЕ ОЛИГАРСИ В КОИТО СА 2/3 ОТ МЪНИТАТА НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ А САМО СИ МЕНКАТ ПАРИТЕ. ВСИЧКО Е В УСЛУГИТЕ И ПРОИЗВОДСТВО НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ АЛКОХОЛИ ЦИГАРИИ ЕКСПОРТ. НИЩО АЗ НА ТЕБЕ ТИ
    НА МЕНЕ.
  • 15 Гост

    7 1 Отговор
    Така ще е, щом сеем жито за фураж, за износ, а после внасяме жито за хляб, на тройно по-висока цена.
  • 16 Рони

    4 0 Отговор
    Тръгнала е за под кривата круша
  • 17 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "BigBulgarianBoss":

    Затова ли всички заводи в Габрово пустеят? Защото имаме производство? Затова ли заплатите ни са толкова мизерни? Защото произвеждаме много? Затова ли внасяме всичко, от домати до автомобили? Затова ли дори полезните си изкопаеми дадохме на концесия, на чужди фирми, срещу 5% комисион? Затова ли и туристическите си обекти даваме на концесия? Затова ли и енергийните си добиви дадохме на концесия,на чужденци?

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    3 5 Отговор
    С тези цени на газта на къде може да върви икономиката?Но така е.Данък Русия ни разказва играта.
  • 20 Нормален

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Точно Габрово се разви последните години.Не дрънкай глупости.В Габрово пустеят соц развалините.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Нормален":

    Кое се е развило в Габрово, като града е на последно място по доходи и стандарт на живот? Защо продължава да се обезлюдява? Защото хората бягат от хубавото ли?
  • 22 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Нормален":

    Хайде да не е на последно, но на едно от последните места.
  • 23 дядо Благоев

    2 0 Отговор
    Елате в Казанлък. Всички заводи и фабрики работят. Безработица няма. Розите цъфтят и масово се търсят берачи. Черешите очакват също своите берачи. След работа в завода, работникът си гледа нивата с рози или лавандула.
  • 24 Ганьо

    2 0 Отговор
    Питайте баце да ви каже, колко сме добре и в цъфтеж...