Last news in Fakti

18 Май, 2021 10:00 7 302 48

България: търсят се следите на близо един милиард лева

  • кирил петков-
  • икономика-
  • милиард-
  • българия-
  • финанси-
  • ббр-
  • герб-
  • инвестиции

Служебният кабинет има два месеца за разплитане на обръчи, затягани години

България: търсят се следите на близо един милиард лева - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служебният кабинет има по-малко от два месеца за разплитане на обръчи, затягани десетина години. Вчера бе обявена проверка в още една голяма каса на властта - Българската банка за развитие (ББР). Служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи в предаването "120 минути" на bTV, че специална комисия ще влезе в ББР, за да провери как са изразходвани 946 милиона лева (това е близо една трета от активите ѝ). Толкова са отпуснатите кредити към осем големи частни компании, от които "четирима може би са свързани индиректно с Делян Пеевски", каза Петков.

Така, след известно публично затишие около името на олигарха, пак се заговори за Пеевски. Намерението да бъдат осветени финансови схеми, чрез които са били облагодетелствани свързани с "кръга на Сараите" дружества, е нещо повече от задачата, поставена на служебното управление - да разкрие какви ги е вършила властта на ГЕРБ. На пръв поглед проверката на ББР попада в този обхват. Заедно с "Автомагистрали", "Български ВиК холдинг", Държавната консолидационна компания (ДКК), "Монтажи" и др., се смята, че единствената държавна банка също е в схема, при която управляващите са насочвали огромни публични средства към "гари разпределителни" - за да бъдат прехвърлени към определени фирми. Работа на комисията, но и на прокуратурата е да установи с кои политически лица са свързани те. Макар и частна, Корпоративна търговска банка (КТБ) също беше в схемата, но след фалита явно ѝ бе намерен заместник. При аферата "КТБ", платена с над 4 милиарда на данъкоплатците, се оказа, че тогавашният "Банков надзор" на БНБ не е проверявал съвсем добросъвестно трезора. А как ли надзорниците от БНБ са проверявали ББР!

"Калинките"-пазители

Ако схемите с държавните фирми и насочваните към тях милиарди укрепваха икономическата мощ на властта и кръговете ѝ, администрацията от лоялни и верни чиновници пазеше далаверите да не излязат на бял свят. Така например, според Кирил Петков, "Надзорният съвет на ББР носи директна отговорност за отпуснатите заеми, а не само изпълнителният директор". Оказва се обаче, че капиталът на ББР не е бил 100% собственост на държавата - 0.0004% или 8 акции е притежавала друга банка. Поради това за смяната на надзора на ББР са били нужни три месеца, тъй като въпросната банка е трябвало да даде съгласието си. Едно служебно правителство с два месеца мандат няма как да извърши такава промяна. Само че банката с 8-те акции, чието име не беше назовано от Петков, поискала с писмо да ги дари и сегашният кабинет приел. Затова и смяната на Надзорния съвет вече е възможна.

Същевременно обаче неговият председател бе върнат на предишния си пост - Стамен Янев отново е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), която оглави през 2015 г. "В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията, така че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин". Това беше аргументът на служебния министър Кирил Петков за връщането на Янев в БАИ. Това обаче обаче на практика спасява Янев от ревизията в ББР.

Наред с това се разбра и друго: що за експерт е била бившата шефка на БАИ, появила се по телевизиите, за да озвучи ефира c "Реваншизъм!". Едва тогава светът научи, че Десислава Трифонова е юрист и преди е била "началник отдел във фонд "Земеделие" по селската програма, където минават огромни парични потоци" (пред bTV). Разбра се и това: че Трифонова се прибра пак там, тъй като ѝ пазят щата. Около Трифонова се появиха и други подробности: била известна в ДФ "Земеделие" с тесни връзки с ДПС, кариерата на брат ѝ Марио Трифонов в ДАНС и МВР също свързват с ДПС и конкретно с Делян Пеевски. А Министерството на икономиката, под чиято егида е както БАИ, така и ББР, също беше обвързвано с този опекун. Появиха се и данни за коефициента на полезно действие на Трифонова - нула привлечени чуждестранни инвестиции.

Срив на ПЧИ в последните 10 години

Все едно дали Трифонова, или Янев е начело на БАИ - факт е, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България бележат сериозен спад през последните десетина години. За периода 2010-2019 година те са около 12.4 млрд. евро, докато в предходното десетилетие надхвърлят 35.1 млрд. евро. А само в годината на присъединяването на България към ЕС влизат над 9 млрд. евро - рекорд, който не е повторен.

Публикувани преди дни данни на Световната банка показват друг траен приток на инвестиции от чужбина, който през повечето години от периода 2007-2020 дори е превишавал ПЧИ. Става дума за парите от българските емигранти. От присъединяването на България към ЕС през 2007 година до 2020 включително, те са изпратили 23.8 млрд. долара (19.9 млрд.евро). Средно на година българите от чужбина са вкарвали по 1.7 млрд. долара (1.5 млрд. евро) за последните 13 години. Тези средства са по-малко от договорените от европейските бюджети за този период - общо над 27 милиарда евро. Но са съпоставими и с тях, и с преките чуждестранни инвестиции.

За българските граждани и потреблението те са допринесли повече от ББР, подпомагала избрани от властта фирми с милиарди публичен ресурс. Допринесли са и повече от БАИ, която има 27 души персонал и бюджет от 918 000 лева за 2021 година. Задача на следващото правителство е да реши колко от 17-те министерства, 12-те държавни и 29 изпълнителни агенции да запази. И какво да прави с ББР.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    76 7 Отговор
    Търсете в чекмеджетата!

    Коментиран от #7, #35

  • 2 Онази приказка

    16 75 Отговор
    Много шум за нищо.
  • 3 русенец

    94 2 Отговор
    Само на един милиард ли? А ония 20 милиарда вземания, които НАП опрости?
  • 4 Последния Софиянец

    83 8 Отговор
    На разпит Шиши, Бойко и Вълка.

    Коментиран от #5, #16

  • 5 русенец

    61 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Обидени са, няма да дойдат.:)))
  • 6 Майна

    55 5 Отговор
    ДЕЙСТВАЙТЕ! ЦОНЕВ ЯРОСТНО ЗАЩИТАТВА ПЕЕВСКИ ЗА ББР, ЩО ЛИ??? СЛАВИ, ТИ НЕЩО ПОЗИЦИЯ МАЙ НЯМА ДА ВЗЕМЕШ, А... ПРАВИЛНО, ,,МОНТЕРЕЙ,, Е ЗАД ТЕБ...
  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    45 4 Отговор

    До коментар #1 от "един от многото":

    И в самолета а фурмите, може да е изпаднала някоя пачка!
  • 8 Последния Софиянец

    65 6 Отговор
    Големия проблем е че се раздават огромни кредити на прости хора около Бойко ,които никога няма да ги върнат.От крадците не става бизнесмени и стопани.Пример е Шиши.Какво е хванал,все е съсипал и фалирал.
  • 9 Дельо Хайдутин

    59 3 Отговор
    Сетили се дойчовците за обръчите от десет години.А къде беше Европа тези десет години?
  • 10 ами

    29 1 Отговор
    Тука бяха, де останаха? Пак, ще ги потърсим.
  • 11 Бойко

    36 3 Отговор
    Взел съм си нов, по-голям шкаф. У нас са.
  • 12 Бат Мишо

    50 12 Отговор
    Само 1 не разбирам Путин как не ви е виновен нещо , че евроатлантиците ви обраха и ви изгониха децата
  • 13 5564

    47 2 Отговор
    Пеевски = АХМЕТ ДОГАН. Този мерзавец трябва да бъде премахнат от политиката завинаги. Пеевски е едно дебело чучуло на Доган.
  • 14 Българка

    33 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Задача на следващото правителство е да реши колко от 17-те министерства, 12-те държавни и 29 изпълнителни агенции да запази. И какво да прави с ББР."
    Закриване на агенции и комисии , чиято издръжка ни струва милиарди . Дейността им с намален персонал да мине към съответните министерства. И 17 министерства са много за малка България.
    В ББР пълна детайлна и обективна проверка. Уволнения и арест за всички от надзора, ръководството и надолу по веригата със съмнителни далавераджийски схеми (кредити) Да се закрие ББР, за чиято издръжка плащаме милиард за всяка година, за да граби чрез работата си и още милиарди
  • 15 Бат Бойко нощния бандит

    31 3 Отговор
    Парите ги изнесох в Дубай,но има фурми да си подсладите малко горчивия вкус.
  • 16 Българка

    31 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И Маджо скоро е получил 19 милиона
  • 17 3766

    42 2 Отговор
    Един турчин /Ахмет Доган/ обира българия вече десетки години. Щото българите ги е страх да го премахнат. Жалко и трагично
  • 18 9776

    41 1 Отговор
    Ахмет Доган си имаше премиер, има си главен Прокурор, има си шеф на ДАНС и си прави каквото си иска в страната
  • 19 Сделано в СССР

    22 4 Отговор
    И през цялото управление на ГЕРБ, "опозицията " съучастнически е мълчала . БКП-КПСС = БСП,ДПС,ГЕРБ-СДС + патериците им от АБВ, МВРО, АТАКА, ВЪЗРАЖДАНЕ 1 и 2 ...
  • 20 Едгар Хувър

    24 0 Отговор
    За милиони нама закони а за милярди няма кой да ги напише
  • 21 А пари!

    16 1 Отговор
    Еми Мата Хари кючек бе!
  • 22 Бай Пешо

    3 16 Отговор
    Накратко казано:ТЪРСИМ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ! Или, от кьорфишеци файда йок, г-н Петков !
  • 23 Пич

    8 26 Отговор
    Егати икономиста !!! За кредитите е важно дали са обслужвани или не . Ало си внасят чинно вноските , банката печели , без значение на кой са дадени . В такъв случай , какви пари търси тоя . Прилича на калташки внушения , че някои нямат право да вземат кредити. Щом си плащат , парите се връщат с печалба в банката. Малоумно политически заигравки. Само немислещи и бая проси хора , обсъждат това . Като не знаете как работят банките , идете и вземете кредит , и ще ви се изясни . От коментарите ви обаче предлагам , че като го направите , изяждате и изпивате парите , и после псувате като ви подгонят . Умственото ниво ви е такова . Нищо полезно дори за вас не умеете да направите.

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кой да ги разпитва Бойко Шиши и Вълка??

    18 1 Отговор
    Гешев?? Кой!!??
  • 26 jorj

    5 19 Отговор
    Комуидиотите винаги търсят "изчезнали" пари а през това време офушкват всичко от където минат!!! Народа пак ще ревне, че е обран като поп.
  • 27 да попитам

    19 0 Отговор
    защо само един милиард??? има много повече откраднати през годините
  • 28 Петър Жеков

    2 17 Отговор
    Язък за харвардската ти диплома момче, след като си дошъл в България ревизор да ставаш!
  • 29 Я се замисли

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Пич":

    Само на осем фми са отпуснати тези пари.Я пак кажи за умственното ниво.

    Коментиран от #31

  • 30 Пурпурно сърце

    12 2 Отговор
    Едновременно с ББ следва да се разследват и далаверите на Сокола. Интересно защо той постоянно остава встрани от полезрението на разследващите ни правораздавателни органи. А от него може да се научи много за потъпкването на законите и криминалните политики на СДС, БСП, НДСВ, ГЕРБ и ВМРО през последните 30 години в България. Соколът има много грехове и трябва да отговаря за тях, каквито и зависимости да има от Русия.
  • 31 Пич

    2 10 Отговор

    До коментар #29 от "Я се замисли":

    Ако вярваш че цялата банка работи за 8 фирми , няма какво да се каже за умственото ти ниво . Ако вземеш да помислиш , да знаеш , че не се умира от това.
  • 32 Павел Пенев

    12 0 Отговор
    Браво г–н Петков, но не са един милиард– повече са.
  • 33 бг мафия

    12 2 Отговор
    Следите се виждат дори от космоса.Пеевски,Домусчиев,Румен Вълка и останалият елит на разбойническата сплав ДПС-ГЕРБ под контрола на главатаея Борисов и баш босът на мафията Доган.В момента гледате филма КТБ 2 част.Дано този път финалът да е друг.

    Коментиран от #37

  • 34 ПАК ПИТАМ

    8 4 Отговор
    а следите НА 200 МИЛИАРДА ЕВРО ОТКРАДНАТИ ОТ ГЕРБ И БОЙКО ТЪРСЯТ ЛИ СЕ И ЗАЩО НЕ СЕ ТЪРСЯТ ПАК , ДРУГАРЮ РАДЕВ ?
  • 35 КАКВИ ЧЕКМЕДЖЕТА!!🤣🤣🤣

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "един от многото":

    ИМА ОФШОРНИ КОМПАНИЙ ПО ЦЯЛ СВЯТ..ТАМ СА ПАРИТЕ..БАХАМИ ХАВАЙ САЩ..КИПЪР..МОНАКО..ЛИХТЕНЩАЙН..ШВЕЙЦАРИЯ..АНГЛИЯ..ТАМ СА МИЛИАРДИ ЕВРА ПРЕВЕДЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ 🤑🤑🤑
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Наблюдател

    8 1 Отговор
    На България май и трябва Трибунал! Всичко в администрациите е отровено от корупция и далавери включително прокуратурата, МВР, ДАНС... Неправи изключение никакво и Банковия надзор! Там са напълно наясно с паричните потоци от къде и накъде отиват!
  • 39 гост

    2 7 Отговор
    Другарко Милчева, стига с тия внушения ! Само преди година ББР беше проверена от ЕЦБ по същия сигнал и защото закупила акции на ПИБ и България влезе в чакалнята на Ерозоната. ЕЦБ , не само не намери нарушение , но и вдигна кредитния рейтинг на банката и установи, че 84% от капитала на банката отива за малкия и средния бизнес.Сега аз вярвам на другарката Милчева, откъде на къде ЕЦБ ще казва тия неща освен ако не е купена. Смешни сте !
  • 40 гочо

    3 6 Отговор
    Тоя от Харвард с общи приказки няма да мине-факти дай/ако можеш/.В противен слуучай си мълчи.
  • 41 Васил

    5 2 Отговор
    Всички следи водят към Банкя!
  • 42 МАФИЯ НА ББ

    4 1 Отговор
    АЗИ БЕЗ ДА СЪМ КАДЪР НА МВР И КАСКЕТУРАТА ВЕДНАГА ВИ НАСОЧВАМ КЪМ РАЗБОЙКО ОТ БАНКЯ, НЕГОВАТА ШАЙКА , ШИШИ, ВЪЛЦИ, МУТРИ МАФИОТСКИ. ОБРАЧИТЕ НА ГЕПППП И ОФШОРКИТЕ. ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ЗАБРАНИ НА ОФШОРКИ ДА ИНВЕСТИРАТ В БЪЛГАРИЯ/ДА КРАДАТ И ДА ИЗНАСЯТ КАПИТАЛИ/
  • 43 898011

    1 2 Отговор
    Да те така ще се оставят да ги хванете. Ама правете се там, че и вие нещо правите да си защитите поне заплатите.
  • 44 Иванов

    3 2 Отговор
    3-4 милиарда бяха откраднати от фараон Цветан Василев! Други милиони изчезнаха покрай далаверите на олигарха Иво Прокопиев! Сега пък търсят 1 милиард, който обаче е раздаден като кредити, които се връщат с лихвата!
  • 45 Аз Негодника

    2 2 Отговор
    Сега два месеца ще гледаме напъните на служебното правителство,да се бори сам със себе си...БСП е трета на миналите избори,а партията на Костов ДБ на пето място...Очаква се да станат,първа и втора политическа сила и да направят коалиционо правителство. с премиер Корнелия..Президента взима втори мандат,и с промени в конситуцията става пожизнен президент...Заплатите стават 10 000 лв...Пенсите стават 5 000...След 4г идва на власт пак КОСТОВ и деноминира лева...заплатите става 100лв пенсите 50лв...Останалите 2 милона българи се записват доброволци при ИЛОН МАСК и отлитат да колонизират МАРС...
  • 46 херодот

    0 4 Отговор
    Отидоха при пенсионния фонд на НРБ 1989 ! Не забравяйте 1997-Жан ВИДЕНОВ и Румен ГЕЧЕВ !!!
    Гледат ни в очите -лъжат ни-говорят надуто и важно ,и крадът ,ини се смеят . Това е . Трябва да гласуваме със сопи !!
  • 47 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    То много хубаво , ако е само едно милиардче.......Българският данъкоплатец ще го преглътне като нафора........
    Дано да е само милиард, ама не вярвам. А още по-малко вярвам, че някой ще му хване дирите !!
    За 30 години, за пълната разруха на страната,някой да си е посипал главата с пепел ? Някого да са уличили в престъпление ? Че това престъплението стана норма за живот на почти всичките ни държавници.
    За една съсипана малка държавица като нашата 17 министерства са малко - по-добре да са 34 ! Агенциите да се запазят ! Чрез тях много удобно се "усвояват средства" !?............
  • 48 Консерватор

    1 0 Отговор
    А милиардите държавни пари разпределени на комунистите чрез външнотърговските дружества - КОГА! А за престпната РМД-приватизация на комунистите – КОГА! А за факита на ЗД "Юпитер" по време на тройната коалиция кога! А ограбените милиардите от народа, чрез фалита на 17 банки по времето на Виденов и Гечев
    – КОГА!