Last news in Fakti

8 Март, 2015 11:06 2 235 26

Пътищата не могат да се изчистят с магическа пръчка

  • лиляна павлова-
  • пътищата-
  • свлачищата-
  • снеговалежите-
  • язовирът-
  • марица изток-
  • стара загора

Дори аварийните екипи закъсват в дълбокия сняг и са изпратени специални шейни, с които да се придвижват, изтъкна регионалният министър Лиляна Павлова

Гражданите не могат да очакват пътищата да се изчистят, а токът да се възстанови с магическа пръчка, при условие, че снеговалежите не спират повече от 48 часа. Това заяви в предаването „Тази неделя” на бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Срещу природата много трудно се върви”, добави тя.

Павлова увери, че властите в бедстващите райони – Кърджалийско, Смолянско, Хасковско, работят непрекъснато и на пълни обороти. „Има свръхочакване – не може през зимата пътищата да са сухи. Съгласно стандартите, ако има 3 см сняг на магистралата, това се счита за перфектно изчистена магистрала. Нормално е на магистралата през зимата да има сняг. 5 см сняг е стандартът за почистване на второкласните пътища и 10 см утъпкан сняг по третокласните пътища”, обясни Лиляна Павлова.

По думите й, магистралите вече са обработени при зимни условия и усилията са насочени към второкласна и третокласна мрежа, за да се осигури достъп на линейки до пациенти и на граждани до болници.

Над 950 машини работят само по републиканските пътища. „Изпратили сме допълнителни екипи, защото хората не бяха спали по 30 часа”, изтъкна Павлова, като разказа и за проблемите с техниката. „Само в Кърджали сме изпратили 7 роторни снегорина, защото там са изпочупени от паднали дървета, а от камъни – и греблата им”, посочи министърът. „Полагаме наистина огромни усилия”, увери тя.

Лиляна Павлова сподели, че е разговаряла с енергийния министър Теменужка Петкова, която уверила, че тече ремонт на всички аварирали далекопроводи. „Дори аварийните екипи закъсват в дълбокия сняг и са изпратени специални шейни, с които да се придвижват”, изтъкна регионалният министър.

Тя информира още, че е прелял язовирът в близост до Мини „Марица Изток” в Стара Загора и заплашва да залее жп релсите, по които се доставят въглища от рудника до най-големия ТЕЦ в страната – „Марица Изток 2”. „Взети са мерки да не се залеят жп линиите”, увери Павлова.

Тя осъди поведението на хора, които са предприели пътувания до вилни зони в планински райони въпреки обявения червен код, но похвали доброволците, които са се включили в справянето с бедствието.

„Кодът не е, за да сме спокойни, че сме го обявили, а има мобилизация и подготовка”, категорична бе Павлова.

Превенция на свлачищата

„Повече от 20 години в много сектори има превенция. Има свлачища, защото 20 години не е имало изобщо превенция”, заяви регионалният министър в коментар на друго бедствие, което застигна страната през последните месеци.

„90-те години е имало забрана за строителство в свлачищни зони. После има промяна в Закона, която позволява изключения, ако има допълнително укрепване на ската. Вторият вид е за т.нар. вилни селища без водопровод със системи от водоноски. Много се е злоупотребявало с тези възможности, вилите са станали масивни сгради. Има два критични района, които рано или късно ще се свлекат в морето. Хората трябва да са наясно колко е рисково”, обясни Павлова.

Бъчварова ще се справи с МВР

В кратък коментар на политическите събития Лиляна Павлова изрази убеждение, че Румяна Бъчварова ще се справи на поста вътрешен министър.

„Не трябва да делим министерствата на мъжки и женски. И за строителното министерство казваха, че е мъжко и никога не е управлявано от жена. Когато има една професионална и структурирана система, трябва някой да внесе баланс”, заключи Павлова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова вече пътува към областите Кърджали и Смолян във връзка с продължаващия снеговалеж там. На място ще координира работата на ангажираните с почистването и справянето с тежката обстановка екипи, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фани

    2 0 Отговор
    Тази стига се е оправдавала,а да изгони началниците на АПИ! До кога ще са изненадани? Всяка зима е така,а ние плащаме! Единственото обяснение е,че Лазаров се отчита на Кака? Но това не му дава право да не си върши работата! Стига далавери и корупция!
  • 2 TODOR STOYANOV

    2 0 Отговор
    АМА ЛИЛЯНО, КВО СЕ ПРАИШ НА АСЕН ГАРГОВ???НЕ ОЧАКВАХТЕ СНЯГ ПРЕЗ МАРТ И "СКРАДНАХТЕ" КИНТИТЕ НАЛИ???ЗНАМ, ЧЕ НЕ Е ХУБАВО ДА СЕ ПСУВА АМА ДА ВИ ЕЙДИФММФЙУЦКЛЛЛКК,,НГТЕРЕПФД.ЦМХТГТИДП.ВОЯВУЪФГХФЦМООВЪ НА ВСИЧКИТЕ КРАДЛИВИ, КОРУМПИ!
  • 3 gggg

    0 0 Отговор
    дА Е*А Аз Дебелия тюфлеК
  • 4 Соня

    1 0 Отговор
    Не магическа пръчка,а една здрава тояга за теб и крадците от АПИ!

    Коментиран от #6

  • 5 йднв

    2 0 Отговор
    на магистрала 3 см сняг???????????? булче в европа хвърлят химикали и сол в момента на валежа и не чакат да натрупа и тогава да чистят,ама пак ви изненада зимата,накрая...
  • 6 4шчц

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соня":

    бих ѝ ударил една кожена тояга-хем за 8 март хем да не се сети за какво че пак да ѝ ударя
  • 7 Бай

    1 0 Отговор
    Ами айде де, на думи сте много силни, а действия ви виждам - пак си робувате и свеждате глави и плащате данъци. Раята си е рая...като няма да направите нищо си трайте. Сами си правите всичко
  • 8 жорката

    2 0 Отговор
    Kато не може да си ходи---чии го държи, Некадърна бибитка
  • 9 123

    2 0 Отговор
    Добре,че само през март заваля по-сериозно и пак не са подготвени.ами ако беше валяло през цялата зима....Било нормално да има толкова сняг при зимни условия.....Затова ли беше блокирано движението по магистралата?Защото е нормално...що не ги хващахте снежинките във въздуха,както преди няколко години?
  • 10 Кобрата

    2 0 Отговор
    Ааа значи така, вие можете да очаквате от нас да си плащаме данъците на автомобилите, а ние данъкоплатците не можем да очакваме от вас да поддържате пътищата и да се грижите за безопасността по пътищата в страната?
    Тази Лиляна Павлова само знае да говори, а на лице нищо свършено няма. Истината е, че освен за е...е за друго НЕ СТАВА.

    Хората се чудят как да се разминат по улиците, а на политиците им е през цървулите.
  • 11 действай

    3 0 Отговор
    Ами хващай лопатата , вместо да обикаляш телевизиите.
  • 12 фгхйуътрк

    3 0 Отговор
    Мобилизация на всички цигани, които получават помощи и с лопатите да си ги заслужат.
  • 13 ярослав станчев

    1 0 Отговор
    А,не можело да се изчистят пътищата??? Може,можееее,ама по-малко трябва да крадете,тогава всичко ще може.

    Коментиран от #14

  • 14 гошо прупрунков

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ярослав станчев":

    НЕ МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ МАЛКО ИЛИ МНОГО . ИЛИ СЕ КРАДЕ ИЛИ НЕ СЕ КРАДЕ . А ТУК СЕ КРАДЕ , И НЕКА Е ПРОКЛЕТ ВСЕКИ КОЙТО ПЛАЩА ДАНЪЦИ , ТАКСИ И ОСИГУРОВКИ В ТАЯ ЧЕРВЕЕВА ДУПКА
  • 15 ддд

    1 0 Отговор
    МОШЕННИЦИ
  • 16 песимиста

    1 0 Отговор
    драга ми г-жо Павлова.колко дена сняг сте чистили цяла зима?ако беше валяло цяла зима така, бихте ли обяснила на Българския народ?ами оставете малко по-малко за партийните касички.
  • 17 ДТиБ

    1 0 Отговор
    Ти знаеш и ние знаем каква магическа пръчка тъсиш.
    Пръчка от пръч.
  • 18 GT 500

    1 0 Отговор
    вижте я как изглежда.само и погледнете физиономията.УЖАС
  • 19 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    а ти защо не си яхнеш магическата пръчка и не отлетиш там където слънце не огрява
  • 20 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    е , таа верно става за е..н ама требе още малко ракиня
  • 21 Майка ти

    0 0 Отговор
    Не е и необходима магическа пръчка! Дотаъчно е да изкарат снегорините!
  • 22 Гол

    0 0 Отговор
    Бая ячка е, ще има нужда от здрава пръчка!
  • 23 специалиста

    0 0 Отговор
    Снега криво ляво ще го изчистим ама от вас как ще се отървем?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 onq s konq

    0 0 Отговор
    Искам специално да благодаря на министър Павлова эа беэупречното почисване на улиците В И ОКОЛО ГРАДА МИ-капчица вода няма по настилката,а ако мине по-бърэичко някоя кола по страничните улици се вдига прах!
  • 26 Дон Ке Хоте

    0 0 Отговор
    Ти що не вземе па да смениш коня и се метнеш на . . .
    вместо да и благодариш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове