Last news in Fakti

9 Март, 2015 00:36 1 789 1

Ситуацията в областите Кърджали и Смолян остава критична

  • ситуацията-
  • кърджали-
  • смолян-
  • остава-
  • критична-
  • пътищата-
  • елекстрозахранването-
  • лиляна павлова-
  • ивелина василева-
  • кризисен щаб

Всички институции действат координирано и се прави всичко възможно болните да се извеждат със специална високопроходима техника или където е необходимо с шейни

Ситуацията в областите Кърджали и Смолян остава критична - 1
Снимки: Пресцентър МРРБ

Обстановката в Родопите остава критична. На места преспите са по няколко метра. Бедствено положение днес след пловдивската община Лъки обяви и пазарджишката община Велинград..

Ситуацията в област Кърджали остава критична, бедственото положение още е в сила. Това обяви на брифинг след заседанието на Кризисния щаб в област Кърджали министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Пътят Кърджали-Хасково вече е отворен за движение, не е с магистрални габарити, но МПС могат да се движат в двете посоки, обясни тя. По-рано през деня роторен снегорин се включи в разчистването, така че да не се затруднява трафикът по първокласния път.

На заседанието на щаба взехме решение по приоритет за отпушването на пътищата. От седем пренасочени снегорина от Сверена България четири вече работят по пътищата на Кърджалийска област, каза Павлова. Единият ротор работи по пробива на пътя към Ардино, другият на пътя с. Черноочене-с. Комунига, третият – към община Джебел и четвъртият ротор – на пътя Момчилград-Крумовград, който по-късно също бе отворен. Още три снегорина до довечера се включиха в отварянето на пътищата в Кърджалийска област.

Най-критично е положението в общините Ардино и в Крумовград, където има паднали електрически стълбове и е прекъснато електрозахранването и водоподаването. За възстановяване на водоподаването в Крумовград е осигурена доставката на 300-киловатов агрегат, посочи още Павлова след заседанието на щаба.
От 380 селища в Кърджалийско ток вече имат едва около стотина.

Факт е, че всички институции са координирани и се прави всичко възможно болните да се извеждат със специална високопроходима техника или където е необходимо с шейни, уточни тя.

На заседанието на Кризисния щаб бе взето решение следващите два дни да бъдат обявени за неучебни в Кърджалийска област.

Ситуацията в Смолянска област е тежка и критична. Снеговалежите продължават, но с тенденция да намалеят и да спрат, каза на брифинг в Смолян министър Ивелина Василева. Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите работи и следи за хидроложката и метеорологичната обстановка. Във високите части в областта снежната покривка е достигнала 150-170 см. Продължава покачването на водите в реките с тенденция към задържане. Няма сигнали за проблеми и аварирали хидротехнически съоръжения. В 80% от населените места няма електрозахранване и това е най-големият проблем. В 5 общини вече второ денонощие няма ток. Това са Баните, Рудозем, Златоград, Неделино и Мадан. Усилията се хвърлят, за да се възстанови електрозахранването.

От Министерството на земеделието и храните и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството работят за осигуряване на роторни снегорини и дървосекачи, с които да се разчистват падналите дървета и да се осигури достъп по населените места и до съоръженията за възстановяване на електрозахранването. Пътищата от 1-ви и 2-ри клас се използват при зимни условия, а останалите са затворени за движение. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съдействат чрез контакт с мобилните оператори по възстановяване на комуникационните връзки, защото в много населени места няма мобилна връзка и това затруднява координацията между кметове, граждани и мобилни екипи. Дори и да има бедстващи хора няма как да се разбере, защото клетките на мобилните оператори не работят.

Министерството на отбраната е свикало Кризисен щаб и работи по осигуряването на високопроходима техника. Направена е организация по доставка на хляб и хранителни продукти по населени места. Училищата в района ще останат затворени в понеделник и вторник.

Спасителен екип извади от преспите семейство възрастни хора, останали блокирани над 14 часа в автомобил в непроходим път, съобщи БНР. Мъжът и жената оцелели след прекарана нощ в кола, с която тръгнали по горски път в района на местността Печинско. Жената е настанена в МБАЛ-Златоград с измръзване.

Ситуацията в Хасковска област започва да се успокоява след падналите валежи от сняг. Те спряха, но след топенето се очакват високи води в реките Марица и Харманлийска.  Близо 90 населени места остават без електричество вече второ денонощие. Причината са аварии в преносната мрежа, паднали стълбове и скъсани проводници.

Водата в Димитровград и някои от кварталите на Хасково е пусната след като в част от помпените станции беше възстановено захранването с електричество. Извън строя остават 15 помпени станции,които доставят вода на селата в общините Харманли, Минерални бани и Маджарово. За две училища от Маджаровска община утре е обявен за неучебен заради затрупани от преспи и непочистени пътища. 

Пътищата са проходими при зимни условия,но заради разлив на река Мартинка е спряно движението по пътя Димитровград-Симеоновград. Река Марица поддържа ниво на метър под критичното. Язовир "Ивайловград" изпуска вода от преливниците,но няма опасност за заливане на населени места.

В Пловдивска област обстановката също върви към нормализиране. Пожарникари и спасители по-рано днес са предприели действия по сигнали за блокирани хора в района на местността „Кръстова гора“, съобщи пресцентърът на МВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 krufx

    0 0 Отговор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове