Last news in Fakti

9 Март, 2015 17:28, обновена 9 Март, 2015 17:48 2 251 0

Южна България остава в снежен капан

  • бедствено положение-
  • кърджали-
  • смолян-
  • снежен капан

Трети ден бедствието продължава

Южна България остава в снежен капан - 1
Снимка: БТА

Трети ден вече обстановката в южната част от страната продължава да е тежка. Стотици селища са без ток, на места няма доставки на хляб, пътищата не са почистени, има много паднали електрически стълбове, понеделник и вторник са обявени за неучебен ден в някои общини.

В още четири общини е обявено бедствено положение – Гълъбово, Минерални Бани, Батак и Якоруда. Оперативната обстановка продължава да е тежка в областите Смолян и Кърджали и общините Лъки, Велинград и Сърница. Към момента без електричество са 685 населени места. Цялата област Смолян е без електрозахранване с изключение на Златоград и част от Девин. Язовирите „Студен кладенец“ и „Ивайловград“ преливат съответно с 225.095 м³/сек. и 39.800 м³/сек.

Бедствието взе първата жертва. Както Факти.бг съобщи, спасители откриха измръзнал до автобусна спирка 65-годишният Сабахатин Азис от крумовградското село Горна кула.

„Работим активно с всички мобилни оператори на територията на цялата страна и поетапно започна включването на клетките им, даже в най-засегнатите области“. Така министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обобщи ситуацията в страната след падналите обилни снеговалежи.

Днес министър Вучков и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ посетиха Гълъбово и подстанцията в града. След като на място се запозна с проблемите на хората в засегнатия район, вътрешният министър посочи, че се оказва съдействие и в най-малките населени места да не остават хора без храна и лекарства. Вече има няколко такива молби, от снощи се поддържа постоянна връзка с 20 души, които се намират в хижа „Христо Смирненски“. Очаква се до около час те да бъдат достигнати с помощта на съответната техника.

Директорът на ГДПБЗН Николай Николов посочи, че е постъпил сигнал за две паднали къщи във Видинско, не са отнети човешки животи. По думите на главен комисар Николов в населените места няма ток, направено е всичко възможно да бъде възстановено електроподаването в болницата и в детските градини.

Той допълни, че към момента започва включването към „Мини Марица Изток“, ток ще има навсякъде и няма да бъде необходимо въвеждането на режим. Николай Николов коментира, че с оглед на извънредната ситуация не е било възможно да бъде предвидено аварирането на дигата. Не става дума за липса на готовност, водата бе прекалено висока, дигата се скъса и това доведе до заливането на подстанцията. „Няма информация за неконтролируемо изпускане на води от язовири. Нещо повече, те са под специално наблюдение”, посочи още главен комисар Николов.

Област Хасково
От началото на денонощието са получени над 15 сигнала за закъсали линеейки, автобуси и автомобили, за отводняване на частни обекти и отстраняване на паднали дървета. Затворени остават пътищата Крумовград – Ивайлоград (снегонавявания), Димитровград – Симеоновград (поради заливане на част от пътното платно от р. Мартиня), Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево и Дряново /заради преливане на р. Съзлия/. Без електрозахранване остават значителен брой населени места в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли. Пожарни екипи оказват съдействие на аварийните групи на ЕВН и на мобилните оператори при транспортиране и доставяне на резервни материали до труднодостъпни места.

Област Пазарджик
Затруднено е движението по пътищата Велинград – Сърница, Велинград – Юндола, Белово – Юндола и Батак - Доспат. Остава в сила обявено бедствено положение в община Велинград. Пожарни екипи и служители на горско стопанство работят по отстраняване на паднали дървета и клони. Създадена е организация за транспортиране на 12 човека, нуждаещи се от хемодиализа от МБАЛ-Велинград до МБАЛ-Пазарджик. В хижа „Христо Смирненски” остават блокирани 17 човека. Спасителният екип почиства с роторен снегорин почиства  пътя и се намира на около 300 м. от хижата.

Спасителните екипи са изтеглили закъсал автобус с 25 английски туристи край Велинград, а 40 автомобилни състезатели са затрупани от близо 3-метров сняг на „Белмекен“.

Високопланинската база е абсолютно недостъпна, като на места преспите достигат пет метра. Засега хората имат храна и вода. Автомобилните състезатели са на спортен лагер, организиран от Българската федерация по автомобилен спорт.

"Това, което ни крепи, е високият дух на момчетата, защото те са свикнали да гледат опасностите в очите. Намираме се на 2050 метра височина. Най-близкият централен път е на 25 км. До сега сме прокопали 3-4 км. Ползваме машинния парк на базата, имаме две роторни машини. Имаме достатъчно храна. Имаме лек проблем с електричеството, прекъсваме го за няколко часа, за да издържи генератора", заяви пред БНР треньорът Николай Николов.Спасителните екипи са изтеглили закъсал автобус с 25 английски туристи край Велинград, а 40 автомобилни състезатели са затрупани от близо 3-метров сняг на „Белмекен“.

Високопланинската база е абсолютно недостъпна, като на места преспите достигат пет метра. Засега хората имат храна и вода. Автомобилните състезатели са на спортен лагер, организиран от Българската федерация по автомобилен спорт.
 

Област Смолян
От началото на денонощието са постъпили над 30 сигнала за аварийни дейности - предимно за изтегляне на автомобили, отстраняване на паднали дървета и съдействие за извозване на хора.

Бедственото положение в Смолянска област продължава. Отстранена е аварията, която беше към далекопровода от Девин към Смолян. Вече има ток в Смолян и в курорта "Пампорово", съобщи областният управител Недялко Славов. Все още стотици селища в региона са без ток и без достъп. Местните хора бедстват с дни. Едно от 15-те села в Смолянска община е затрупано от снега.

На телефон 112 е постъпил сигнал за изчезнал човек, съобщи другият заместник-областният управител Зарко Маринов. Жена от с. Кремене е известила, че мъжът ѝ е отишъл в местност край селото да нагледа животните си и от вчера го няма. На място са екипи на пожарната, аварийно-спасителни групи със специализирана техника и АТВ. 

Кметът на Смолян Николай Мелемов каза, че заместник-министърът на транспорта Валери Борисов го е уверил, че от днес следобед започва изплащането на пенсиите. Градоначалникът е организирал коли с мегафони, за да информират населението за ситуацията. Мелемов призова всички граждани да се включат в почистването на снега около блоковите пространства. В овладяване на бедствената ситуация се включиха и военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон, които пробиват пътища до блокираните от снежните преспи села.

Област Пловдив
На територията на областта  остават непроходими пътищата Перущица – село Скобелево, пътя за Кръстова гора, пътя за село Манастир и пътя за махала “Лъгът” и “Балкан Махала” /община Лъки/.

Област Кърджали
В момента в областта се работи по 12 сигнала за отстраняване на паднали дървета, транспортиране на болни хора за хемодиализа и оказване съдействие на екипите на ЕVN. Населени места без ток има в общините Черноочене, Кирково и Ардино. Затворени са част от основните и второстепенни пътища в областта.

Областната администрация в Кърджали поиска от Министерството на отбраната хеликоптер, който да локализира местата на авариралите далекопроводи. Те се намират в труднодостъпни места и придвижването дотам на екипите е почти невъзможно. Това е причината за липсата на ток в толкова много населени места в областта.

Повече от 40 са повредените от тежкия сняг стълбове в областта. Трети ден без електричество са 280 селища. В други около стотина електрозахранването беше възстановено късно снощи. Трудният достъп до местата на авариите допълнително възпрепятства работата на екипите на енергийния системен оператор. Все още има селища с нарушени телефонни и мобилни връзки.

Над 30 сигнала за помощ са получени през изминалата нощ в Кърджали, основно за паднали дървета и болни хора. Поне 10 са случаите на транспортирани пациенти на хемодиализа, със сърдечни проблеми, диабетици и болни деца. Най-критична е ситуацията в община Ардино, където са на привършване хранителните продукти. Пътищата там са затворени, а ток няма. Спасителните екипи имат готовност да снабдят с храна, вода и лекарства бедстващите селища. Продължава разчистването на основни артерии, отворен за движение само на леки коли е пътят за Хасково. Товарните автомобили се пренасочват по обходен маршрут през село Мост. Следобед в Кърджали се очаква да пристигне министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков, който на място ще се запознае със ситуацията. В цялата област е обявена дървена ваканция за понеделник и вторник. Учебни занятия има само в град Кърджали.

Област Стара Загора
Продължават да бъдат високи нивата на река Съзлийка в района на подстанция Гълъбово. В момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. Митьо Станев са без електричество. Предислоцираният хидро-моторен агрегат от ОДПБЗН-Бургас в момента работи с пълен капацитет за изпомпването на водата, която се просмуква през дигата. Създадена е организация днес да се положат допълнителни чували с пясък за уплътняване на защитното съоръжение.
Река Блатница е повишила нивото си, причината е изпомпването на вода от откритите рудници на Мини Марица Изток. На територията на община Раднево има наводнени мазета и дворни места в 51 къщи в кв. Кантона и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове