Last news in Fakti

10 Март, 2015 09:11 1 290 1

615 селища все още са без ток

  • бедствено положение-
  • смолян-
  • кърджали-
  • без ток-
  • сняг

Най-сериозна остава ситуацията в областите Смолян и Кърджали

615 селища все още са без ток - 1
Снимка: БТА

След падналите обилни валежи от сняг водните количества в по-голямата част от страната са високи. Остава в сила бедственото положение в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, а също в Гълъбово, Минерални Бани, Батак, Якоруда.

Най-сериозна остава ситуацията в областите Смолян и Кърджали, съобщиха от МВР.

Без ток са 615 селища. Има доста затворени пътища, най-вече второстепенните, в засегнатите от снега области. Продължава работата по възстановяване на водоснабдяването и електроподаването.

Над 120 населени места в област Смолян са за пореден ден на тъмно, като някои са без ток още от петък вечерта. Блокирани са пътища до над сто родопски села, прекъснати са и комуникации.

„За бедстващи хора нямаме информация. Имаме информация за блокирани хора в хижа "Христо Смирненски", около 100 човека в Белмекен. Но те имат храна и топлина. Просто пътят до тях не може да бъде все още отворен. Прогнозата е за постепенно спиране на валежите. Оптимист съм, че колкото и да е трудно, ще се стигнем до успешния край. От военните са предоставени машини, които работят в община Пловдив, в Лъки.” Това съобщи пред БНР  Първан Секеранов, директор на Дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Секеранов съобщи, че, ако условията позволят, може да се направи второ облитане с хеликоптер с представители на ЕСО, за да продължи да се работи по възстановяването на електричеството. Той допълни, че са доставяли храна през нощта за Рудозем.

275 спасителни дейности и помощни операции са извършени през вчерашния ден от служители на главната дирекция, като 256 от тях са били свързани с оказване на техническа помощ и съдействие на други структури на МВР за  отстраняване на опасни предмети, отводняване, катастрофи с транспортни средства, помощ на пострадали граждани за транспортиране до лечебно заведение, спасяване на животни, извличане на лекотоварни автомобили, микробуси и автобуси.

Област Хасково
Ще продължи работата по почистване на затворените пътищата Крумовград – Ивайлоград, Димитровград – Симеоновград, Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново.
В резултат на аварирали и скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 119 села в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли.

Област Пазарджик
На територията остават 57 населени места без електро захранване и водоснабдяване. Продължава да бъде затруднено движението по пътищата Велинград – Сърница, Велинград – Юндола, Белово – Юндола и Батак - Доспат. Остава в сила обявеното бедствено положение в община Велинград и община Сърница, където продължава работата на екипите ПБЗН за отстраняване на паднали дървета и клони.  Блокираните в хижа „Христо Смирненски“ 17 човека са снабдени с храна и агрегат за ток и гориво. И днес ще продължи работата по почистването на пътя до хижата с помощта на роторен снегорин.

Област Смолян
Все още обстановката в областта остава усложнена. И в момента в Смолян се работи за почистване на пътната инфраструктура и възстановяване на електро-преностната мрежа. Служители на ПБЗН оказват съдействие на дежурните екипи за възстановяване на електрическото захранване на населените места. През последното денонощие в оперативния център при РДПБЗН Смолян са приети и обработени над 90 сигнала за произшествия, като основно сили и средства са били насочени към издирване и спасяване на хора. Остават затворени проходите Превала от направление Смолян-Стойките-Широка лъка–Девин, прохода Мадан-Печинско-Златоград. Съвместно със сили на ДГС се работи за отстраняване на паднали дървета за осигуряване на проходимост на пътищата за пътно поддържащата техника и спасителните екипи. Оказва се съдействие за пробиване на пътища към откъснати населени места по територията на област Смолян.
На всички проходи е осигурено полицейско присъствие с цел нормална проходимост на автомобилите при зимни условия. Към момента няма данни за бедстващи хора. Осигурен бе хляб за община Рудозем.

Област Пловдив
Все още на територията на областта има населени места без ток, общо те са 11. Екипите на електро-разпределителните дружества подпомагани от екипите ПБЗН работят по отстраняване на авариите. Екипите ПБЗН вчера работиха предимно по получените сигнали за отводнявания на обекти и отстраняване на паднали дървета. На територията на областта все още трудно проходими остават пътищата Перущица – с. Скобелево, пътя за Кръстова гора, пътя за с. Манастир и пътя за махала “Лъгът” и “Балкан Махала” /община Лъки/.

Област Кърджали
Дежурните екипи на РДПБЗН-Кърджали отработиха 55 сигнала за отстраняване на паднали дървета, транспортиране на болни хора за хемодиализа и оказване съдействие на екипите на електроразпределителното дружество. 280 населени места са без ток, основно в общините Черноочене, Кирково и Ардино. Продължават да бъдат затворени част от второстепенни пътища в областта за извършване на снегопочистване.

Област Стара Загора 
Остава в сила обявено бедствено положение на територията на община Гълъбово.
Високо е нивото на р. Сазлийка в района на подстанция Гълъбово, като днес се очаква нивото на реката да започне да спада. Изцяло силите и средствата на община Гълъбово, Мини Марица и ПБЗН са насочени към укрепването на изградената временна дига около електрическата подстанцията. Към момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. Митьо Станев продължават да са без ток.
На територията на община Раднево продължава да се работи за отводняване на мазета и дворни места в кв. Кантона и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Станишев е виновен !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове