Last news in Fakti

15 Юли, 2016 10:53 2 018 4

Борисов: Явно много политици в света не искат да си извлекат поука

  • ница-
  • борисов-
  • политици-
  • поука-
  • атентат
Борисов: Явно много политици в света не искат да си извлекат поука - 1
Снимка: Блог Бойко Борисов

От мое име и от името на правителството изразявам нашите съболезнования към жертвите на загиналите в Ница вчера през нощта. Явно много политици в света не искат да си извлекат поука. Многократно съм казвал на всички международни форуми, в които съм участвал, че това, което направихме в Либия, в Сирия, в Ирак, в Афганистан, генерира тероризъм, който се пренесе вече по улиците ни, по залите ни, по градовете ни, заяви премиерът Бойко Борисов във Варна по повод на варварския акт в Ница.

Когато се атакуват абсолютно невинни хора и има огромен брой жертви, когато терористичните актове стават все по-брутални, е ясно, че колкото повече се ескалира, няма да се постигне по-добър резултат. Продължаването на ударите в Сирия и в Ирак също е съпътствано с огромни жертви и човешки трагедии. Започва се надпревара за въоръжение, за ескалация и за мерки, които всъщност генерират все повече смърт и разрушение. Ние с днешното занятие „Бриз-2016” искаме да покажем готовността на армията и полицията за всеобщи действия. Те трябва да бъдат в състояние да реагират на всякакъв агресор, но ние с министъра и политиците сме тези, които ще положим всякакви усилия на всички нива, за да ограничим до максимум възможностите за колизия и смъртоносни конфликти.

„Нито едните, нито другите могат да простят… В резултат на личните си трагедии хората, които и в едната, и в другата страна са загубили близки, вече не се водят от нормалния разум, а от чувството за мъст за това, че са тероризирани, че са поставени в условия, в които не им се иска да живеят. Винаги съм казвал, че ако от четири страни на Бургас летят френски, английски, руски и американски самолети и хвърлят ракети, хората ще бягат. Какво ще ни донесе всичко това?”, коментира премиерът Борисов. Той посочи, че именно затова правителство стриктно се придържа към решенията, които взема. „Като членове на НАТО участваме в операциите, в ученията. Днес даваме пример, че в Черно море може да се провеждат такива международни учения, да направим синхрон между нашите сили, да бъдем ефективни, да модернизираме техниката. Имаме прекрасни, подготвени генерали, офицери, матроси. Но те са български момчета и момичета. Ние като политици трябва с разум на срещи с нашите колеги да задаваме въпроси, да отстояваме позиции и да вземаме с акъл решения. Армията през вековете е доказала, че не губи, губят политиците”, заяви министър-председателят.

В подкрепа на тезата си за развиване на Черно море като зона на транспортни коридори, туризъм, добив на нефт и газ, Борисов отново посочи, че настояването на световни политици за увеличаване на ударите и военните действия не носи успех, а генерира терор. Той коментира, че крайната цел на демилитаризацията е да се намали струпването на оръжие, конфликтите да се разрешават с политически разговори, а не „да изправяме момчетата си едни срещу други“. „Искаме да генерираме финанси, които да осигурят благосъстоянието на българските граждани, защото те са най-бедни в Европа, а именно т. нар. демилитаризация е начинът да се изкарват пари, да влизат в бюджета и от там да се преразпределят. Ние ще участваме в този процес много активно и се надявам да ни чуят. С министъра на отбраната нямаме никакво разминаване, защото взехме решение на Министерския съвет, което той отстоява във Варшава“, посочи Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гербоух

    0 0 Отговор
    Добрем, че е Батето да им обясни на тия еврогейци, как стоят нещата, евала батенце.
  • 2 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ако си премиер /канцлер/ на Германия , всички ще те чуят и разберат! Тъй като сме малка Българийка, "големите" се правят на глухи, а го отнасят техните поданици !! Също както ти се правиш на глух за пенсиите на много хора в България , че даже и се гордееш, че са толкова нищожни !
  • 3 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор
    Ако не знаеш,че е българския премиер ще си кажеш-ейййй какъв мъдър и разсъдлив политик,браво.А то що ги реди такива Шефа?Щото наближават избори и бат Бойко приказва това,което иска да чуе електората.Като минат изборите ще си запее старата песен.Всеки път е така.Нищо ново.
  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор
    Отново тиквата ръси простотии на ляво и на дясно и от време на време някое просветление.

    Да уточня. В първото изречение се изразява съболезнование към жертвите на загиналите в Ница. Я да вземе тиквун да уточни кого са пожертвали загиналите че на мен не ми стана ясно? Грешка на редакцията ли е или отново тиквата позори България с простотията си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове