Last news in Fakti

22 Юли, 2016 16:25 11 800 2

Бизнесът с автомобили за размирния арабски свят

  • бизнесът-
  • автомобили-
  • арабския свят-
  • bmw-
  • сирия

Разследване на Факти.бг: У нас е регистриран автомобил Nissan, след като излиза от България номерата му са сменени

Бизнесът с автомобили за размирния арабски свят - 1

Схемата за закупуване на български автомобили от арабски граждани у нас продължава. Kакто Факти.бг няколко пъти писа, чужденците купуват коли от България, регистрират ги и след това по-най-бързия начин изнасят автомобила от страната в посока Турция. Мине ли превозното средство българо - турската граница, номерата се сменят и се слагат на друга кола. България заедно с Румъния, са сред най-предпочитани държави за пазар от сирийци от всички страни в конфликта, включително и от терористите на Ислямска държава. Причините са близостта на страната ни с Турция, както и лесната процедура за закупуване на кола, преподажба на трето лице или отдаване с пълномощно на чужд гражданин.

Както по-рано днес стана ясно, автомобил с българска регистрация е бил взривен при бомбардировка от правителствените сили на сирийския президент Башар Асад.  Атаката е била извършена близо до сирийско - турската граница в град Сармада, в провинция Идлиб. При въздушното нападение са загинали най-малко 3-ма души, сред които и едно дете. Градът е контролиран от сирийската опозиция. Бомбардираният автомобил, марка BMW, е със смолянски номера — СМ 8232 АH. Информацията на Факти.бг се потвърди и от МВР.

МВР: От България не е излизало BMW с посочената регистрация

От МВР заявиха, че с посочените номера е регистриран друг автомобил — Нисан Навара. Той не е краден, а е бил закупен в Смолян от арабски гражданин. От ведомството уточниха, че колата е напуснала страната през септември 2013-година, но не дадоха повече подробности по случая.

"Колата Нисан Навара е била продадена от местно лице в Смолян, който има бизнес, свързан с продажбата на автомобили. Сделката е била извършена преди 3 години. Автомобилът е бил продаден на арабско лице", заяви за Факти.бг Цветелина Черкезова, говорител на Областната дирекция на МВР-Смолян.

Директорът на дирекцията Николай Димов също заяви, че сделката е била законна и че при закупуването на колата е имало лице, което е говорило на арабски език.

От Министерството на външните работи заявиха, че консулската служба на ведомството прави проверка на случая. От държавната агенция "Национална сигурност" отказаха коментар.

Справка в Гаранционния фонд показва, че автомобилът има сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на 20-и март 2013-а година. На 19-и септември същата година е сключена нова застраховка, но към друго застрахователно дружество. След това застраховката не е била подновявана.

Поредното BMW с подменени номера

Това не е първата кола с подменени български номера, която попада в ръцете на въоръжени групировки в Сирия. Както вече Факти.бг написа, BMW X5 с русенска регистрация беше използвана от "Ислямска държава". Снимка на колата беше показана от арабската телевизия „Ал Джазира“ и според медията автомобилът е използван в самоубийствен атентат, организиран от "Ислямска държава" по време на среща на командирите на една от групировките в арабската страна през 2014-а година. Тогава, след направена справка от общината в Русе, се установи, че в България със същите номера е бил регистриран автомобил Киа Каренс. Колата е била регистрирана на името на фирмата „СМАРТ ТРЕЙДИНГ 2011“ ЕООД, която е със седалище в дунавския град. Едноличен собственик на фирмата е румънският гражданин Роберт-Жан Дякону, а адресът на фирмата се оказа недействителен. 

На посочения адрес намерихме счетоводна къща,  регистрирана на името на Анжела Генова. Оказа се, че тя е посочена и като лице за контакт на фирмата, собственик на автомобила. Пред Факти.бг тя обясни, че когато чужденците регистрират фирми в България, практиката е да запишат дружеството на адреса на счетоводния офис. Когато фирмата е регистрирана и започне дейност, и наеме обект, седалището се прехвърля там.

Схемата с русенското BMW е същата, както и с колата, закупена в Смолян.  Колата с русенския регистрационен номер е напуснала България през април 2013-а година през ГКПП "Капитан Андреево". След това номерата се сменят и друга кола със същите номера пътува за Сирия. Остава неразгадан въпросът — какво се случва с колата, закупена в България и от която са свалени регистрационните номера.

През август 2014-а година разстреляни сирийски бунтовници бяха забелязани в българска кола. Автомобилът беше със софийска регистрация и се появи във видеохроника от конфликта на абхазката новинарска агенция ANNA. Според репортажа джипът бил спрян при проверка от правителствените сили, като в него са открити противотанкови ракети, а бунтовниците са убити при опит да окажат съпротива.

Бизнесът с продажба на автомобили за арабския свят

Източници на Факти.бг разкриха, че пренасянето на автомобили към Близкия изток отдавна представлява огромен интерес за арабските държави. Освен схемите с пълномощно на друго име и чужд гражданин да регистрира колата на мнима фирма и след това да я изнесе, се използва и друга схема. Наема се някой с пълномощно, който само да прекара колата през турската граница. Предимно това са лица от ромски произход, които са най-често от Харманли, Свиленград и Любимец. На лицата понякога дори им се издават международни паспорти, за да прекарат колите. От другата страна на границата колата се поема от следващия във веригата, за да я транспортира до желаната дестинация — най-често до Сирия, Ирак и до други държави от Близкия изток, а българският гражданин се връща обратно у нас с друг транспорт като за услугата получава между 100 и 200 лева. Стигне ли до мястото, където колата е била поръчана, тя се продава на много по-висока цена, отколкото е била купена — заради усложненията, за да бъде транспортирана.

Използването на „посредници“ с пълномощни и международни паспорти е заради ограничението от три месеца за пребиваване на чужд автомобил в Турция. Изтече ли допустимият срок полицията в южната ни съседка налага солени глоби. Автомобилите, които отдавна са заминали от Турция за Ирак и Сирия и не са отписани от системата за регистрация, се водят просрочили времето си за допустим престой. По този начин колите с български регистрации попадат под ударите на закона. Какво става обаче, ако колата трябва отново да се върне от Сирия в Турция? Санкцията е да се задържи човекът, който се води собственик на автомобила чрез пълномощно, за да си плати задълженията. Затова и схемата се използва често, тъй като полицията в Турция не може да открие собственика по документи, понеже той е напуснал страната минути, след като първоначално е внесъл колата в южната ни съседка.

.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    0 0 Отговор
    Вярно, схемата е точна. Това добре, ама кой ще ми каже схемата по която в ръцете на идил попаднаха над стотина, че и повече чисто нови, белички пикапи и джипове Тойота. Кой им ги хариза, като коледни подаръци?
  • 2 Краси

    0 0 Отговор
    И какво сега? Да забраним продажбата на коли на чужденци, или излизането на коли извън страната ли?

    Егати тъпотията! Някакъв м...ли изнесли няколко коли към Мала Азия и Северна Африка и сега една камара народ от КАТ, Външно министерство и незнам-си-още колко администрации трябва да проверяват какво и как? Голям проблем и за голям "бизнес" става дума, няма що...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове