Last news in Fakti

3 Октомври, 2016 11:29 6 448 1

Филмът "Топло" се пренася в Испанската гимназия

  • филмът "топло"-
  • пренася-
  • испанската гимназия

Училището в София се готви за зима без парно

Филмът "Топло" се пренася в Испанската гимназия - 1
Снимки: Испанската гимназия

Учители и родители от 164 Испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес“ посрещнаха новата учебна година със смесени чувства. Особено важна бе новината, съобщена от ръководството, че зимата над 1 300 деца може да учат на студено. Причината е повече от абсурдна – дълги години парното на училището се е нуждаело от ремонт, но накрая му дошло времето – цялата отоплителна система трябва да се подмени, за да може отново да има работещо парно. Дали обаче това ще се случи, не е ясно, тъй като повече от година ръководството на училището моли кметството на район „Оборище“ за ремонт. Това обаче не се случва. Ремонт няма и още не е започнал. Сюжет, познат ни от култовия български филм „Топло“. Причината за неосъществения ремонт, според ръководството на гимназията, е, че обществената поръчка за ремонта е забавена, а с това с всеки изминат ден рискът за провалена учебна година на 1 300 деца се увеличава.

Предисторията

В сградата, в която трябва да се смени отоплителната система, се помещават две училища – 164 Езикова гимназия „Мигел де Сервантес“ и 129 Основно училище „Антим I“. Общо в двете училища се обучават 1 300 ученици. Проблемът с парното винаги е стоял на дневен ред, но ситуацията станала труднопоносима миналата зима, когато отоплението тотално отказало, тъй като инсталацията била стара. Тогава се наложило децата да стоят в класните стаи със зимните си якета. „Стигна се и до абсурдната ситуация в една част на училището парното да работи, където децата да се топлят, а в друга част на училището беше напълно студено. Имайте предвид, че имахме късмет и миналата зима не беше много студено“, заяви за Факти.бг директорът на Испанската гимназия Зорница Йончева. Тя допълни, че още през октомври 2015-а година е сигнализирано за проблема на кметството в район „Оборище“, но отговор ще има ли ремонт така и не дошъл.

Филмът "Топло" се пренася в Испанската гимназия
Снимки: Испанската гимназия

Районният кмет се разсърди

След това от ръководството на училището се обърнали към Столична община. Оттам процедурата за ремонта сякаш се задействала по веригата – от „Московска“ 33 препратили сигнала към районния кмет, а той им казал, че ще обяви обществена поръчка за ремонт и подмяна на остарялата отоплителна инсталация. Той обаче се разсърдил, че училищните директори го прескочили и се обърнали директно към Столична община, а не към районната администрация, обясни пред Факти.бг още Зорница Йончева.

Филмът "Топло" се пренася в Испанската гимназия
Снимки: Испанската гимназия

Една година бездействие

Въпреки обещанията ремонтът така и не започнал. Учебната година свършила, а ремонтът вместо да тече с пълна пара през лятото на 2016-а година и без да притеснява ученици, учители и родители, така и не се осъществил. Затова от училищното ръководство отново се обърнали към Столична община – този път към зам.- кмета Ирина Савина. Тя разбрала за проблема само две седмици преди първия учебен ден на 2016-а година. Реакцията била светкавична – среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, след което била изработена документацията за проекта и стартирана обществена поръчка.

Първата обществена поръчка – отменена само няколко седмици, след като е пусната

Възложител на обществената поръчка е район „Оборище“. Уверението е, че процедурата по избор на изпълнител ще мине в най-кратки срокове, а след това ремонтът ще приключи за не повече от два месеца, за да няма затруднения през отоплителния сезон. Според условията на обществената поръчка, изпълнението на строително-монтажните дейности предвижда ремонт на отоплителната инсталация на сградата, включваща подмяна на отоплителни тела, тръбни разводки и довършителни работи. Обявената цена е 130 хиляди лева без ДДС. Ремонтът се реализира със средства от Специализирания общински приватизационен фонд, след взето решение за финансиране на структурата от Столичния общински съвет на 09.06.2016 г. и е по програма за Изпълнение на мерки за повишаване на Енергийната ефективност на обекти от образователната инфраструктура през 2016 г. Едно от важните условия за участниците е да са реализирали минимален общ оборот във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи, с ремонт или изграждане на отоплителна инсталация в сгради за последните две години (2014 и 2015 г.) в размер равен или по-голям от 70 000 лева. Въпреки всичко обществената поръчка е отменена само две седмици, след като е била стартирана. След отварянето на ценовите оферти в средата на месец септември става ясно, че е посочена цена, която далеч надхвърля параметрите на обществената поръчка и поради тази причина конкурсът е бил отменен.

„Просто не знам какво да кажа. Надявам се все пак да има ремонт, защото започва да става студено. Ако ремонтът сега беше започнал, щеше да завърши през ноември. А той още не е започнал“, коментира за Факти.бг Зорница Йончева. Тя обвини кмета на район „Оборище“, който не е пуснал навреме първата обществена поръчка, че това е довело и до сегашната главоблъсканица с ремонтите. „Районната администрация на район „Оборище“ имаше задача първо да администрира проекта и след това да избере изпълнител. Това не стана. Обществената поръчка не беше пусната навреме. Първата стана факт едва на 2-ри септември“, коментира още Зорница Йончева. Тя обясни, че ако все пак ремонт има, той ще се извършва през нощта, през деня и в почивните дни, което ще донесе допълнителни неудобства за всички в училището. Потърсихме за коментар Министерството на образованието, но оттам заявиха, че проблемът е изцяло от компетенциите на общината.

Филмът "Топло" се пренася в Испанската гимназия
Снимки: Испанската гимназия

Районният кмет: Няма да оставим децата на студено

Обърнахме се за коментар и към районния кмет на община „Оборище“ Васил Цолов. Той заяви, че обществената поръчка е отменена и че на 20-и септември е пусната нова. Очакванията са след 2 седмици ценовите оферти да бъдат отворени наново и да бъде избран изпълнител на проекта за ремонт. Любопитен факт е, че стойността на обществената поръчка е същата, както и на първата, която беше отменена – 130 хиляди лева без ДДС. Така строителите трябва да предложат по-ниски цени за предлаганите услуги.

Васил Цолов обясни, че след приключването на конкурса специална комисия от районната администрация ще обяви кой печели обществената поръчка и едва след това ще започне да се уточнява кога ще се ремонтира.

„След изтичане на всички процедури ще се събере консултативна комисия, която ще уточни спецификата на работните етапи. Сигурни сме в едно, че учениците няма да стоят на студено. Колкото до приоритетите на Столична община, респективно и нашите, те са да сме в полза на децата, съгражданите си и да стопанисваме общинската собственост възможно най-добре. Защо през изминалите години този проблем не е решен – няма как да знам“, коментира районният кмет Васил Цолов.

Той допълни, че причините за забавянето на първата обществена поръчка са тежките процедури по изготвянето на документацията, а с това не можело да има компромис, както и с избора на изпълнител и с изготвяне на техническото задание на проекта.

Преместване в друга сграда – невъзможно

Има ли алтернативи, ако все пак ремонт няма да има? Този въпрос е на дневен ред пред училищните ръководства, които се помещават в една обща сграда. Според директора на Испанската гимназия идеята не е никак добра. „Идеята за преместване на Испанската гимназия вече отпадна, тъй като това е абсолютно неприемливо. Предложено ни беше да отидем в сгради на закрити преди 1-2 години училища, както и настаняване в 24-о училище, което изобщо не е ясно как може да функционира“, коментира Зорница Йончева. Освен това стана ясно, че двете училища, които се помещават в една обща сграда, нямат пълно разрешение от Регионалната здравна инспекция в София за провеждане на учебен процес. Разрешението важи само до започването на ремонта, обясни Зорница Йончева. Ако има ремонт, ръководствата на училищата трябва отново да уведомят здравната инспекция, която да прецени, дали да даде разрешение за съчетаване на учебния процес с ремонта, или не. Остава само да разберем, дали ремонт ще има или Испанската гимназия ще остане с надупчени стени, но без парно – точно като във филма „Топло“.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доктор Шпиц

    0 0 Отговор
    И таз добра. Ми да ги оставят децата една година дървена ваканция и да видим как после набързо ще се сетят, че трябва да се ремонтира!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове