Last news in Fakti

28 Декември, 2016 12:09 1 139 6

РБ внесе скàла за намаляване на партийните субсидии

  • реформаторски блок-
  • партийни субсидии

Над 6,5 милиона лева годишно ще се пести чрез регресивната скала от субсидии за партиите

Със законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическите партии (ЗПП) народни представители от Реформаторския блок внесоха в Парламента въвеждане на регресивната скàла за намаляване на партийните субсидии от 11 лева до 11 стотинки на глас.

Те внесоха и по-строги условия за харченето на субсидиите – МФ да задържа 20 % от субсидиите и да ги дава само за избори, партиите да нямат право да придобиват недвижимо имущество от субсидията си, а разходите да се представят в Сметната палата обстойно разбити за по-добър контрол.

С приемането на законопроекта ще бъдат спестени над 6 500 000 лева годишно, на базата на резултатите от последните парламентарни избори през 2014 г., посочват вносителите начело с Димитър Танев, Найден Зеленогорски, Антони Тренев, Димитър Делчев, Настимир Ананиев от ДБГ и други от групата на РБ, които депозираха промените в деловодството на НС на 22 декември.

Измененията се предвиждат в чл. 27 от ЗПП, където се въвежда регресивна скàла за един получен глас, с праг от 150 000 гласа нагоре, колкото са нужни за влизане в парламента. Според скàлата, на всеки 100 хиляди гласа „стъпка”, субсидията ще се намалява с 10 %, съответно от 10, 9, 8 и т.н лева на глас, а за над 1 милион гласа на партиите ще се плащат само по 11 стотинки, което е по-малко от гласуваното на референдума намаляване.

Законопроектът трябва да влезе в сила от 01.01.2017 г., а в мотивите се посочва, че въпреки намаляването на субсидиите от 12 на 11 лева на глас, 72 % от участниците в референдума, или 2 516 791 души, са гласували „за” още по-голямо намаление и е правилно и да се отговори на очакванията на обществото. В същото време субсидията трябва да е достатъчна, за да разполагат партиите със средства за дейността им, но не и средствата да се държат в банки за лихви, категорични са от РБ.

С измененията се предвиждат още и по-строг ред за харчене и отчитане на държавните субсидии от партиите. Въвежда се нов чл.24а, според който политическите партии не могат да придобиват недвижимо имущество със средства от държавната субсидия, както и нов чл.37а, според който заедно с годишните си финансови отчети партиите ще трябва да предоставят пред Сметната палата и справка за разходите си за работна заплата, купуване на материали, консумативи и резервни части, наеми, сметки за енергия, вода и телефон, командировъчни, средства за организация на събития, за извършени ремонти и получени консултантски, социологически и медийни услуги, средства за направени дарения.

В мотивите от РБ подчертават също като слабост на сегашната нормативна уредба партиите да водят публичен регистър на дарения, договори с рекламни и социологически агенции, притежавани имоти и сделки с имоти на стойност над 1000 лв., но да няма изискване за публикуване на подробна справка на разходите им. Във финансовите отчети на партиите, които се проверяват от Сметната палата, също не се съдържа аналитична разбивка на направените разходи.

В отчетите разходите се вписват окрупнени и няма как да стане ясно за какво точно са отишли, затова, според депутатите от РБ, законопроектът дава решение и за по-голяма прозрачност на разходите на партиите, и за повишаване доверието на обществото в тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    4 0 Отговор
    Само ,че вече си гласуваха по 11лв. за догодина.А,сега ни гъбаркат пред изборно.
  • 2 Дедо Шишарко

    4 0 Отговор
    Ще намерите друг начин да си ги вземете.Голяма част от народа е простоват и няма да разбере какво се случва!
  • 3 Гого

    2 0 Отговор
    Вече номерата на реформаторите не вървят и Обединените мафиоти докато бяха на власт не си и помисляха за такова нещо намаляване на държавната субсидия!
  • 4 Лупи

    3 0 Отговор
    Само, като видиш мутрата на Кунева, отявлена партийна рожба, ти става ясно що за десница са тия реформатори... По-добре директно да се правят три партии Руска, Американска и Турска официално да са само те и да се приключва... както сме я откарали в предсмъртни мъки може да се гърчим още 100 години.
    Дошла кухата лейка Кунева да ни учи на демокрация... не мерси по-добре бай Тошо ако ще е тая и подобните на нея.
  • 5 Шляхтиц

    2 0 Отговор
    За държава като България и народ като българския, поне съгласно моето безпартийно мнение, най-добрият вариант на управление е ДИКТАТУРА. Само да не е фашистка. При СОЦИАЛИЗЪМА в България всички роми работеха, децата им ходеха на училище. В големия завод, категория Тежко машинастроене, в който работех, цели цехове бяха обслужвани от етнически турци или помаци или кой както иска така да ги нарече. Учудвал съм се на трудоспособността, трудолюбието и почтеността на тези хора. Имах чувството, че ако аз, като инженер, за да си заработя хляба, трябва да свърша тяхната работа, ще умра на втория, третия месец. Тази ДЕМОКРАЦИЯ, която в момента цари в България, не препоръчвам дори на папуасите от Нова Гвинея. Да си живеят хората, както векове са си живели, свикнали са и ако мога да им препоръчам, през ум да не им минава за ДЕМОКРАЦИЯ.
  • 6 раптър

    0 0 Отговор
    Абе гнусльовци , народа каза :1 лев на глас. Въртите ,сучете, все да крадете искате! Единственото решение българи срещу тези гниди е да излезем с тоягите!!!!Гнусна измет, Германия дето е Германия ,субсидията е от 0,5 до 1,5 евро за глас !!И Анатоли Стайков и той припява- гади ми се и от този род журналистика!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове