18 Януари, 2017 15:15 8 688 3

Глоби за шофьорите при навлизане в забранени участъци

  • глоби-
  • шофьори-
  • забранен участък-
  • кат-
  • канцер

ПТП на пешеходна пътека пешеходецът да не е съпричинител

Днес финализирахме промените в Закона за движение по пътищата, които премахнаха практиката при ПТП на пешеходна пътека пешеходецът, който е пострадал, да се счита за съпричинител, както и изчистихме проблема със затъмнените задни стъкла на автомобилите. Тези промени се приеха още на миналото заседание на НС. А с днешните промени приехме и глоби за шофьорите, които навлизат във временно забранени участъци и не спазват указанията на МВР. Това коментира в парламента, след приемането на промените в Закона за движение по пътищата, председателят на Транспортната комисия от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Той припомни, че за пешеходците остава задължението им да преценяват пътната обстановка при пресичане на платното, но отпада задължението им да преценяват скоростта на идващ автомобил, тъй като това е невъзможно без уреди. Те вече няма да се считат за виновни, когато пострадат при ПТП на пешеходна пътека, каквото тълкувателно решение имаше ВКС, добави Ананиев и каза, че това е справедливо решение на Парламента след казуса, по който имаше вълна от обществено недоволство след съдебното решение.

Ананиев подчерта, че с промените в Закона за движение по пътищата е изчистен и възникналият проблем със затъмнението на задните скъкла на колите, като добави, че изискванията за прагове на затъмнение съгласно Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации остават да важат за челното стъкло и предните странични стъкла на вратите, но за всички останали стъкла назад в автомобила те няма да се прилагат при наличие на външни огледала за задно виждане.

Като акцент в промените, гласуване от депутатите днес, Ананиев посочи въвеждането на глоби за шофьорите, които влизат във временно затворени участъци при лоши метеорологични условия, нарушавайки указанията на МВР и указателните знаци за забрана. За тях наказанията вече ще бъдат лишаване от управление на МПС за 3 месеца и глоба от 1000 лева, когато в такава ситуация шофьорът откаже да изпълни нареждането на органите на МВР. А когато собственикът на МПС позволи да се направи такова нарушение от друг шофьор на неговата кола, включително в случаите, когато превозвачът е юридическо лице, и шофьорът е съвсем друг, тогава МПС се спира от движение за 3 месеца, посочи Ананиев. За промяната са настоявали от МВР, уточни той, във връзка със случаите на водачи на МПС, които навлизаха в заснежени затворени участъци.

Ананиев каза, че промените влизат в сила с обнародване в държавен вестник, което се очаква да стане в края на тази седмица или началото на следващата. Той добави, че в закона се въвежда и понятието „историческо превозно средство”, което касае старинните автомобили, чието движение до момента не беше регламентирано. За такива вече ще се считат автомобили, които са минимум на 30 години, признати са за част от историческото наследство от Международната асоциация на старинните автомобили или оторизирана от нея структура, както и има издаден сертификат за старинен автомобил, обясни промените Ананиев. Той уточни, че не става дума просто за стари автомобили, а за такива, които отговарят на трите условия. Досега те не бяха регламентирани, а сега въведохме правила, защото те са в по-специален статут – не трябва да имат винетка и гражданска отговорност, някои не са на собствен ход, не се ползват за ежедневни нужди, участват в изложения, в ралита за стари автомобили, обясни още Настимир Ананиев.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некадъников

    1 0 Отговор
    Гарантирано преминаване по пешеходна пътека трябваше само със светофар, иначе ще има много водачи в затворите. Хората пресичат говорейки по мобил. си телефон без да се оглеждат. Ха представете си надолнище ,при дъжд ,сняг ,мъгла, ограничена видимост ,намалена видимост как ще спре да речем на 3 или 4 м. тежкотоварен камион или дълък автобус с хора ? Представете че минавате в непознато населено място ,и се изтрила боята на пеш. пътека ? Още , пеш. пътека се намира върху път за пътни превовозни средства . Само надлези,подлези или пешеходна пътека със светофар . Защо по тази тема не се занимават компетентни лица ,запознати със закона и правилника ?
  • 2 Иван

    0 1 Отговор
    За това като приближаваш пешеходна пътека, мисли си, че приближаваш знак стоп. Така няма да имаш проблеми с пешеходците или те с теб.
  • 3 Иван

    0 0 Отговор
    Между другото, може ли някой да даде линк към въпросната Международна асоциация на старинните автомобили?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове