19 Април, 2018 20:19 1 132 12

Радев: Националната сигурност е изправена пред нови предизвикателства

  • румен радев-
  • национална сигурност-
  • кснс

През последната година обстановката около нас не стана по-спокойна. На днешното заседание бяха актуалните заплахи, състоянието на въоръжените сили и необходимите мерки за укрепване на отбранителните сили. Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, пише novini.bg.

Членовете на Съвета се обединиха около позицията, че последните събития изправят националната сигурност пред нови предизвикателства. Засилва се ролята на недържавни субекти чрез нови методи, кибератаки, роля играят и климатичните промени. Неразрешените кризи, процесите на дестабилизация, нарастващата конкуренция, конфликтите в Близкия Изток и Азия продължават да излагат на риск националната ни сигурност, заяви Радев.

Разгледани бяха и процесите на модернизация на страните в региона. Те заделят значителни средства, като същите са в процес на ускорено въоръжение, посочи държавният глава. Призовавам институциите да се отнесат сериозно към проблемите на въоръжените сили. Призовавам за делово отношение към нашите съюзници. Обстановката е такова, че времето за декларации изтече, дела трябват, каза още президентът.

За предоставена от президента по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност чернова на скандално становище съобщи пък пред журналисти след заседанието председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Бих искал президентската институция да представи становището, по което трябваше да дискуираме и заради което се забавихме толкова много. Президентската институция с това, което ни представи като становище, ако го бяхме приели, трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започваме стъпки за излизане от НАТО и Европейския съюз. Текстовете бяха с подобни изводи. Тези позиции впоследствие ни бяха събрани – президентът усети, че ще има огромен проблем, заяви Цветанов.

Ние искаме да останем в Европейския съюз, в НАТО, с което да гарантираме защитата на България. Имаше емоционални реакции от членове на КСНС, които премиерът подкрепи, каза Цветан Цветанов.

Проектите за модернизация на армията са подписани, имам две седмици междуведомствено съгласуване и тогава влизат в МС. Това каза военният министър Красимир Каракачанов след приключване на КСНС при президента.

„Говорихме, че за да се модернизира армията трябва да се актуализира бюджета за 2019 г. В новия бюджет са предвидени 130 милиона лева, стана ясно от думите му. „Имаше разминавания горе“, призна той.

„От ВОЛЯ смятат, че не трябва да се отделят повече пари за отбрана, дори да се намалят. Нинова не беше съгласна да се отделят 2% от БВП за отбрана“.

Каракачанов отново коментира темата с недокомплекта в армията.

„Решението на този проблем е възстановяването на наборната военна служба. Това не е проблем само на Българската армия. Военната професия е тежка и за младите хора недостатъчно платена“, подчерта той.

„Бяха очертани и опасностите пред страната ни. Едната е радикализацията на някои религии. В някои страни я виждаме като атентати, а у нас като радикално говорене. Законопроектът е готов. Той предвижда да се спре финансирането на религиозните общности от чужбина. Това ще коства 30 милиона лева“, каза военният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рубладжийче

    9 15 Отговор
    Радев е руски агент и национални предател. Оставането му на този пост е вредно за националната сигурност на България.
  • 2 стоян

    7 13 Отговор
    Вярно е това което казва че има заплаха и тя е че лично той е една от заплахите като иска да ни вкара в руското лоби заради които сме от най бедните в европа
  • 3 Рпг

    4 6 Отговор
    Чехлио забравяш че говориш и от името на тия коиро не са гласували за теб бегаи да правиш гимнастика на курито и малчи бе малчи
  • 4 Иванов

    3 3 Отговор
    Защо плюете Президента? Всяка страна трябва да е подготвена и за най- лошото. Баце ако си мисли, че ловджии и охранители ще го спасяват при нужда, много се лъже. С ловни пушки и пищови не можеш да спреш нито танк, нито да свалиш самолет. Това последното го могат само сърбите, но и то е виц да ви кажа, руски виц. Оръжие си трябва и то бая оръжие. Не трябва да остава дом без рпг, стрела 2м и прочее оборудване. Домовете трябва да се укрепят като бункери и нека заповядат душманите.
  • 5 анонимен

    3 0 Отговор
    комунистите ги създадоха предизвикателствата и сега Вие говорите за...
  • 6 анонимен

    2 0 Отговор
    ДАНС няма ли да си свърши ангажиментите вече :)
  • 7 Тръмп

    2 2 Отговор
    Радев-Куклата на червени,руски конци!:):):)Подвластен на Путин-КГБ и три комунистки,Радева,Йотова и Нинова!:):):) Дезертьора от НАТО се опитва да завлече колкото се може повече дебили със себе си в блатото на комунизма!:)Какво падение,като паднал от високо руски самальот!:):)
  • 8 Тръмп

    2 2 Отговор
    Радев е от селски произход,та никой не очаква интелект от него!:)
  • 9 Тръмп

    2 2 Отговор
    Радев служи на Комунизма,Путин,КГБ и на три комунистки!:)Останалите българи ги има за дебили!:):)
  • 10 Тръмп

    2 1 Отговор
    Дезертьора иска да направи България, дезертьор от НАТО и ЕС!:):):)Ще загуби и тази битка,както стана с корупционните Грипени!:):)
  • 11 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    а туй в темата не е бомбардировач
    ма ко ли да обяснявам на хора дет са възмущават че няма климатици
    в руските танкове
    за американските нз ама зная че и да има ще ти пусне куршума механик водача ако го включиш в бойна обстановка
    туй е стратегичиски въздушен ракетоносец
    чиято главна цел е да носи ядрени ракети и затрива континенти или поне големи държави и самолетоносачни групи от големи разстояния
    другите му употреби са да му запълнят мото и летателните часове и да се натрупа летателен опит
  • 12 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    ПС
    ще го кажа просто да ма разберете
    туй са дига във въздуха на дежурство -2 са винаги горе набичени с ядрени крилати ракети - фърка така че да е близичко да САЩ
    и нанася първия удар избятвайки най опасния участък от траекторията за прехват - излитането - щото ВИНАГИ Е ИЗЛЕТЯЛ
    2 са в въздуха 24-7
    стаа патакламата - поема към сащ докъдет са долази долази и кът го прихванат- изстрелва - после катапулта
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове