9 Август, 2018 08:50 8 763 26

Безлов: Стотина семейства си разпределят 70-80% от евросубсидиите

  • бенчо бенчев-
  • земеделие-
  • субсидии-
  • евросубсидии

За 2017 г. са раздадени 3 млрд. лева

"Идеята на субсидиите в селското стопанство е да подпомагат малките и средните производители, а не милионерите. Преди влизането ни в в Европейския съюз с програма "Сапард", а след това с европейските субсидии, създадохме една класа на латифундисти, които разпределят милиардни средства", заяви пред БНР анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Той коментира фигурата на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, задържан заедно с издирвания от Интерпол Димитър Желязков - Митьо Очите в турски хотел. Бенчев е сред най-едрите земеделски производители от т.нар. "група на зърнарите". При протестите за евросубсидиите през 2012 година той бе сред организаторите и премиерът Бойко Борисов коментираше фигурата му, припомни Безлов.

Акцентирайки върху концентрацията на евросубсидиите, анализаторът уточни, че от 2015 година има европейско решение за "таван" на субсидиите, което е довело до незаконни схеми за тяхното получаване:

"Тези субсидии не бива да надхвърлят 300 хиляди евро. Имайте предвид, че когато през 2010-2012 година направихме първите списъци на хората, компаниите, семействата, които са зад тези компании, ако си спомняте, имаше групи, които имаха 30 милиона евросубсидии. Сега тези групи са трансформирани на десетки малки фирми, за да се преодолее този праг от 300 хиляди. Дори да го направите, създавате организация, т.е. създавате организирана престъпна група с десетки подставени лица, фирми, които ви движат документооборота, извършвате огромно количество нарушения. Но за да докажете това, ви трябва разследване - трябва да докажете, че това действително са подставени лица, че тези документи действително са фалшиви и т.н.".

Големият проблем, според Безлов, е, че "тези гигантски компании на семейства взимат тези пари, а за да ги взимат, трябва да го направят през политиците". По думите му - вземайки ги, трябва да направят криминални организации.

"В резултат на политически протекционизъм се създадоха около стотина семейства в страната, които разпределят 70-80% от евросубсидиите. За 2017 година те са 2 милиарда и 900 милиона - това са огромни пари за страна като България. Това, което официално се случва в България от 2015 година, е, че съзнателно се заобикаля този таван. Администрациите, политиците избягват да коментират тази тема. Няма да я видите никъде. Всички в момента говорим какъв ролс-ройс има Бенчо. /.../ Ролс-ройсът на Бенчо, или това, че го е укрил, ми се струва даже дребнотемие", каза още Тихомир Безлов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 идеолог

    44 2 Отговор
    Идеята е няколко хиляди семейства да владеят света. Той да се състои от един "златен милиард" самоизбрали се и един милиард роби.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Сиромаха

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "идеолог":

    Идеята е бития си Е Бит !! Ей...я си Е е..н !!
    Разбра ЛИ !????

    Коментиран от #9

  • 3 Един

    44 8 Отговор
    ДА!
    Ето за това се случи и служи "демокрацията" (не само у нас а и по света) !
  • 4 Сиромаха

    33 2 Отговор
    Не Е виновен Този който ЯДЕ БАНИЦАТА !!!
  • 5 това е ясно

    47 7 Отговор
    Добре, че ни каза!
    Това е червената клептокрация, мутри и всякакви други боклуци на прехода.
    Всеки град и паланка си има своите червени феодали, бизнесмени и мутри, които разполагат с милиони и дори се носят легенди, как за започнали бизнеса "от нулата".
    За това субсидии за България не трябва да има.

    Коментиран от #8

  • 6 това е ясно

    59 14 Отговор

    До коментар #1 от "идеолог":

    По Света, драги ми комунисте, или поне в нормалния свят парите отиват при производителите, които си купуват нова техника и инвестират в собствената си земя, която обработват от столетия. В Бълхария само се имитира дейност, за да се източат субсидиите, за това ядем турски и гръцки плодове и зеленчуци, за да има за вас дъртите комунисти, да карате Бентлита и Ролсове, вашта м*ма мръсна.

    Коментиран от #7

  • 7 идеолог

    21 5 Отговор

    До коментар #6 от "това е ясно":

    Разбрах - "Кой не скача, е червен!"
  • 8 отвратен

    34 3 Отговор

    До коментар #5 от "това е ясно":

    пей си колкото си искаш тая песен и се заблуждавай, че нищо не можеш да направиш, защото това е "червената мафия". Това го повтарям от много години...а и за всеки мислещ и наблюдаващ процесите в страната е ясно - най-голямата лапачка са евросубсидиите и държавните поръчки. Всеки лев там е платен поне с 20% (че напоследък и до 50% стигат) рушвет и е без абсолютно никакво значение червен ли си, жълт ли си или пенбен. Това не е мафия в прекия смисъл на думата, това е всеобхватна, непобедима и безочлива корупция и никога няма да се оттървем от нея. Лошото е, че има хора, които наистина искат да правят чествен бизнес в България, но се сблъскват с реалността и повечето чужденци се изнасят от тук.
  • 9 идеолог

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сиромаха":

    Не си разбрал - идеята е, че има Видовден. ВИНАГИ.
  • 10 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    18 1 Отговор
    На гилотината около 1 милион от управленската шаика и тея де ги крепят
  • 11 onq s konq

    6 10 Отговор
    РРУСОФИЛИТЕ КАЗАХА/и то многократно/ че от догодина ЕВРОСУБСИДИИТЕ СЕКВАТ и "да му мислим"!Тогава ЗАЩО РИПАТЕ като заклани кокошки?:)

    Коментиран от #24

  • 12 верно

    22 1 Отговор
    Точно е но се знае от доста години.Допреди беше хора на биполярно и дпс сега се намеси ха и герб и стана едно голямо л..Но у нас.А хората ще продължат да бягат.Управляват ни внуци на партизани,ятаци и доносници.

    Коментиран от #21

  • 13 Иван

    24 2 Отговор
    Стига с тези били комунисти, ятаци. Парите нямат цвят и идеологически убеждения. Всичко е прогнило от лични интереси. Има ги във всички партии. То затова са създадени тези партии.
  • 14 Така де

    26 1 Отговор
    Още по-странното е как едни хора получават субсидии за производство на сирене, месо, хляб, мляко и прочие, а цените на храните постоянно се вдигат, апък качеството им се намаля. Това е, защото парите отиват за Ролс-Ройси
  • 15 чичоХ

    28 1 Отговор
    На практика излиза, че ЕС подкрепя мафията у нас, а чиновниците
    ни са мафиотските слуги.Вече 9 год.откакто ГЕРБ е на власт не
    прави нищо за да промени това, но с парите от ЕС мафията стана
    по-силна откогато и да е.Не, че другите правеха нещо по въпроса
    те просто нямаха достъп до тези пари.Схемите за разпределение
    на парите са най-голямата причина за евроскептицизма у нас и ако сега има референдум предполагам, че над 50% ще искат да
    напуснем ЕС.
  • 16 Трудещ се

    17 0 Отговор
    Бял ден да не видят тези крадци, използвачи и мошеници. Нито те, нито семействата им. Всичко, което са лапнали да им преседне.
  • 17 Пожарникар

    6 0 Отговор
    Дано не му се случи нищо на този човек.
    Интересно е, че въпреки евро мега парите, които яко се излапват, супербосовете дето са на върха въобще не им пука за бившите колеги полицаи и пожарникари, които работят и служат при мизерни условия. Това е парадокс. Дори диктаторите в Африка и Азия ще се погрижат за бившите свои, но бацетата пет пари не дават!
  • 18 КОК МАЛАК ДИК

    18 1 Отговор
    не може да се дават пари на земеделците и те да си продават стоката в чужбина за повече парички а ние хем плащаме хем не ядем това само в България го има
  • 19 Гост

    7 1 Отговор
    Има финансиране и субсидиране...има проблем! Няма финансиране и субсидии...няма проблем!
  • 20 Ерусалим

    6 1 Отговор
    Всичко започва от Евреите! Тази напаст е основата на Всичко!!!!!!
  • 21 евлоги

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "верно":

    Пример ! На Ботю Ботев сина
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 0 Отговор
    Даите им още евра субсидии да не страдат пък ние ше плащаме вовеки
  • 24 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Защото тогава ще вземат парите от националния ни бюджет и това ще е за сметка на всички нас. Ама кон ли си или куцо магаре, откъде акъл, че да проумееш.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове