Last news in Fakti

14 Февруари, 2019 10:11 20 809 59

Елена Поптодорова с присъда за кражбата на крем

  • елена поптодорова-
  • крем-
  • кражба-
  • присъда-
  • полша

Протест срещу условното наказание внесе прокурор Станислав Вешняковски

Елена Поптодорова с присъда за кражбата на крем - 1
Снимка: БГНЕС

„Присъдата на бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова за кражбата на крем от летището във Варшава влезе в сила вчера, в сряда." - съобщи за в. "Монитор" съдебният репортер от TVN Warszawa Пьотр Махайски. Това се случи, след като Окръжният съд във Варшава отхвърли протеста на прокуратурата и остави в сила наказанието, постановено от първоинстанционния съд през октомври м. г. - условно прекратяване на производството с едногодишен изпитателен срок, опция, предвидена от полския НК.

Елена Поптодорова беше задържана на летище "Фредерик Шопен" на 27 февруари 2017 при завръщането си във Варшава три дни, след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитния магазин на летището. От материалите, събрани от Районната прокуратура на Варшава - Охота става ясно, че кражбата е извършена на 24 февруари в 10:26. Всички действия на Елена Поптодорова и движението ѝ са проследени с камерите за наблюдение.

В 10:09 бившата дипломатка получава бордната си карта в пункта за проверка за сигурност. На снимките, които са приобщени към материалите по делото срещу нея се вижда как елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в един от безмитните магазини. Минава покрай рафта с кремовете, след миг се спира, обръща се и отново отива към рафта. Оставя куфара, разтваря полите на палтото, с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под палтото. В 10:27 излиза от магазина. Шест минути по-късно влиза в зоната "Не Шенген", а в 11:23 отлита с полет LO631 за София. Никъде на снимките, приобщени към делото не се вижда Поптодорова да провежда телефонен разговор. В защитната си теза, вече у нас тя твърдеше, че е била разсеяна и разтревожена, след като позвънила майка ѝ.

В 17:00 часа е установена кражбата на крема в магазина. Уведомена е полицията, извършителката е идентифицирана още същия ден като Елена Поптодорова, притежателка на български дипломатически паспорт и е установено, че има купен обратен билет до Варшава за 27 февруари. Същия ден ок. 16 часа при преминаване на граничен контрол на летището Поптодорова е задържана. Кремът е намерен у нея, алуминиевото капаче на крема не е било дори повдигнато, липсвала е само кутията. Българката пожелала споразумение с прокуратурата, но в момента, в който трябваше съдът да го одобри, защитата и представи отказ от споразумение и настоя делото да се гледа по същество.

С присъда от 24 октомври 2018 година по дело IV K 465/17 на основание чл. 66 параграф 1 и 2 от НК и чл. 67 ал. 1 от НК приемайки, че подсъдимата Елена Поптодорова със своето поведение е извършила състава на престъпление по чл. 278 параграф 1 от НК по следния начин: на 24 февруари 2017 година на терена на намиращ се на летище "Фредерик Шопен" във Варшава е извършила кражба на крем на стойност 1640 злоти. Едновременно с това съдът прекрати условно наказателното производство срещу подсъдимата за изпитателен период от 1 година, присъдил е от подсъдимата в полза на Фонда за пострадали от престъпления и за пост наказателна помощ парична сума в размер на хиляда злоти, а също така е присъдил в полза на Държавния бюджет 170 злоти за възстановяване на съдебните разноски по делото.

Протест срещу условното наказание внесе прокурор Станислав Вешняковски. "Присъдата извън всякакви съмнения е неправилна. И не защото касае бивш дипломат." - апелира пред втората инстанция в сряда обвинението. Прокурорът обърна внимание на стойността на откраднатото и поиска делото да бъде върнато за гледане от нов състав на районният съд.

В отсъствието на Елена Поптодорова защитникът ѝ Павел Ошик опонира на прокурора с въпроса "Каква е целта на наказателното производство? Трябва да е чиста репресия ли? Или може да бъдат видени и обстоятелства, които са се появили в действията на подсъдимата след извършването на престъплението, както и позитивната криминологична прогноза?". Адвокатът настояваше за приемане на кражбата като инцидентна, тъй като до този момент подсъдимата никога не била влизала в конфликт със закона.

"Това е класически случай, който отговаря на изискванията за условно прекратяване, коментира мотивите за потвърждаване на първоинстанционната присъда съдия Данута Грунвалд. Като смекчаващо обстоятелство беше приет фактът, че "лицето на шейсет и няколко години е живяло до този момент безупречно".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кражба

    57 14 Отговор
    А казват че само ромите крадат.Българите никога не крадат.

    Коментиран от #3, #34, #53

  • 2 Крадец

    73 10 Отговор
    Комунистите и милиони да имат,пак крадат надребно !

    Коментиран от #20

  • 3 Емил

    101 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кражба":

    Тая не е българка - еврейка е!

    Коментиран от #48

  • 4 Xxx

    107 3 Отговор
    Така са свикнали да крадат безнаказано , че по инерция го правят навсякъде. ГОРДОСТТА НА АТЛАНТИЧЕСКИЯ КЛУБ
  • 5 Alpha_Lone_Wolf

    56 3 Отговор
    Лоша реклама няма – тая не знаех, че е съществувала, до преди кражбата. А я завъртяха по всички медии за 3 дни и продължават да я канят от дъжд на вятър да прави анализи. Колко хонорарчета прибра, вече ще може да си плаща кремчетата.
  • 6 Патето яки

    65 0 Отговор
    Крадлаааааа !!! и то на държавна ясла.............. разтваря полите на палтото с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под палтото.
  • 7 Иванов

    55 7 Отговор
    Всички от Атлантическия клуб са крадци, лъжци и измамници и дупедавци, подобно на русофилите ни!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АРХАНГЕЛ ПСУВНАИЛ

    50 0 Отговор
    Гнусна чивутска твар! Зайфе юдише масфет.
  • 10 ****

    65 0 Отговор
    Сигурен съм,че на тая, това не и е първата кражба.

    Коментиран от #49

  • 11 СТАЛИН

    27 14 Отговор
    Комунистите така са си свикнали, да си крадат, от всеки, от всичко, и от всякъде, а разни дреболии направо си ги взимат, те не се и броят !
  • 12 Лифтинг

    38 1 Отговор
    Я я вижте какво опънато личице има.То с крем" Невен" не се поддържа.Колко ли от скъпи и по-скъпи кремчета е плячкосала чрез "Дипломатическите" си визити, за които ние народа сме и плащали?не е необходимо ромите да ни сриват имиджа като нация ,само политиците и дипломатите ни стигат.
  • 13 Опа

    35 0 Отговор
    Ако не откадне, няма да заспи спокойно! Такива са !
  • 14 Гъдю Гъдев

    19 0 Отговор
    На втора инстанция ще стане още по-лошо.
  • 15 Д-р Фройд

    27 0 Отговор
    Явно е че госпожата страда от клептомания!

    Коментиран от #42

  • 16 ВЪЗРАСТЕН

    14 14 Отговор
    АЛЛЧНОСТА НА КОМУНИСТА Е ПОСЛОВИЧНА! ВЧЕРА ВТОРИ ПРИМЕР, ОФШОРКАТА И СЪБИРАТ ПАРИ ЗА ГАРАНЦИЯ, СРАМ И ПОЗОР , ПЕНСИОНЕРИ ХВЪРЛЯТ ТЕЗИ ПАРИ ПРЕЗ БАЛКОНИТЕ СИ , А ТАЯ ОТ АЛЧНОСТ ПАК ЧАКА ЧУЖДИ ПАРИЧКИ !
  • 17 клептоманка

    36 0 Отговор
    лошото е че ни я набутват да я гледаме и слушаме тая крадла ,с какво се различава от циганите които крадат
  • 18 Ленче от летище Окенче

    32 1 Отговор
    Ленче, нема лабаво.
    В Щатите може да са те покривали , за да си "послушна".
    И да беше казала да ти съберем парички и да ти купим кремче за тия пусти бръчки.
    Всички ще се сбръчкаме от такива политици като ВАС.
  • 19 ****

    27 0 Отговор
    Този крем трябва да е бил много добър,защото още и лъщи зурлата на тази.
  • 20 Селянин

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Крадец":

    Тая мастия агитира за ГЕРБ, ЕС и САЩ. Кой я назначи за посланник? Каква е връзката между всичко това?
  • 21 Ядосан

    29 0 Отговор
    Леле в америка колко козметични магазини са проплакали. Тая направо професионално и хладнокръвно си краде, и най важното съдът не е отчел, че обвиняемата след извършване на деянието се държи изклюително нагло без грам морал, обикаля всички телевизионни студия, дава интервюта, и се опитва да прави коментари по обществени теми, което показва, че не си е взела поука от случая и трябва да бъде наказана много по строго. И това е дипломат лицето на държават която я хранин 40 г.
  • 22 Bob

    23 1 Отговор
    какъв е този крем за 650лв дето е откраднала? То бива нахалство ама еврейска работа ...
  • 23 До прокурора антисемит

    35 0 Отговор
    Не се бъзикайте с ъс зам.председателката на Европейския клон на Световния еврейски съюз Елена Поптодорова. Тя не е откраднала-тя си е услужила по еврейски.
  • 24 гост

    19 1 Отговор
    Тя си мисли, че е като у нас, щом е диломат всичко й е позволено и няма да носи никаква отговорност. У нас са водени не малко дела за усвояване и кражби с много доказателства, но все политиците са невинни или доказателсвата отпадат в съда. Е, там са я третирали като обикновен гражданин, както трябва да е и тук, ето дипломат, но са я задържали, защото кражбата си е кражба, впрочен този крем струва 750лв, има финансово наказание от 450лв към фонд за пострадали от престъпления и забележете разходите за това дело са 75лв. Страхотна присъда, справедлива и уместна, кога у нас ще видим подобно нещо?
  • 25 Mорук

    9 1 Отговор
    То да е само крем и да е само тя
  • 26 Рошко

    7 0 Отговор
    И като казвам че това краденето е в кръвта наравно с алчността и завистта никой не ми вярва а най модернотото е и да се наведеш
  • 27 Нона

    15 4 Отговор
    Тази си е изпънала кожата на лицето като футболна топка. Това БСП-то много обича кражбите. Всичките им лидери са като от цигански катун, гепат здраво.
  • 28 Другар

    4 10 Отговор
    Това е само началото на осъдителните присъди на ОПГто от Позитано,очакваме и следващите присъди.

    Коментиран от #32

  • 29 Ммда

    25 0 Отговор
    Немога да скрия възхищението си от Полската правораздавателна система.Не правят разлика между гражданите. Всички са равни пред закона. Ако тука бяха хванали поляк с дипломатически паспорт да краде, сигурно щяха да изкарат собственика на магазина виновен. Да се заведе дело, дума не може да става.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 bongobongo

    11 0 Отговор
    Сигурно го е помислила за вазелин
  • 32 Валери

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "Другар":

    Крадлата агитира за ГЕРБ, САЩ и ЕС по всички телевизии, какво позитано те гони тука? Самия факт, че има връзка с БКП трябва да ти говори достатъчно какво е ГЕРБ и какво подкрепят САЩ в момента и има ли морал във външната им политика. Нещата са много по-сложни отколкото да громиш витуални комунисти!
  • 33 Анонимен

    6 1 Отговор
    Да и върнат кремчето, че да може да се гримира за ролята си на клоуна в "То 2".
  • 34 Хайл

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кражба":

    циганин и чифут който не краде не познавам-тая не е българка ако се поинтересуваш
  • 35 Kasapina

    1 10 Отговор
    Много много крадливо племе са тия българи сраме като отида вав чужбина да кажа че сам от България но как даим обесня че асам РОМ ане ГАУРИН.

    Коментиран от #37, #54

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Любопитен

    9 0 Отговор

    До коментар #35 от "Kasapina":

    "Дургарю" "коняк", дето ми се правиш на света вода ненапита,ти да не си от внуците на "сарисата" на джебчийките??? Краденето не е като манипулирането на общественото пнение, да те "открехна"!
  • 38 Препатил

    14 0 Отговор
    Интересно дали е приджобвала Тодор Живков докато му е била преводачка ?!

    Коментиран от #40, #44

  • 39 Краен

    11 0 Отговор
    Повече ме дразни , че винаги се хили нагло ! И с какви очи продължава да се явява по ТВ ?
  • 40 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Препатил":

    Сигурно му е бъркала в скъсания джоб на панталона , а там жив салам .
  • 41 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    11 1 Отговор
    Клептомания до гроб и тази е дипломат и през живота си смятаита колко милиона е откраднала пърдон без да иска сложила в жоба си и от такива очаквате да работят за народа си хахахахахах и като умножите тоз тумор по неколко хиляди дето са в полит шаиката в бг и разбиране че бг никога нема се оправи без революция и убити
  • 42 goni

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Д-р Фройд":

    Ами, прав си! И други, които никак не са бедни са хващани за подобни неща. Това си е заболяване. Подобно на алкохолизма. Мисля че до този момент няма лечение. Имам предвид клептоманията. За алкохолиците все пак има някакъв шанс.
  • 43 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    За нея това не е кражба ! Тя цял живот си е "вземала" това , от което е имала нужда. С пълното съзнание, че и се полага, че са длъжни другите да и дадат.Още по е възможно, тя много рядко да пазарува от магазин. Такива хора са" много заети с работа в полза роду" , че не могат да си позволят загуба на ценно време за пазарлък. Бетер от циганка си е "брала" всичко в този живот и за това инстинктивно във Варшава е прибрала крема. Ама и той какъв крем само? По днешен курс на полската злота на БНБанка това мазило струва 741 лева . Трябва да е с 50% златен прах, а кутийката да е платинена !?!?Българските търговци нека са нащрек, когато тази клиентка им се появи на прага !!! Хей така, за всеки случай..........И не е лошо да и сложат снимката на входната врата !
  • 44 3333

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Препатил":

    На този въпрос може да ти отговори само бодигарда му.
  • 45 папагал

    5 1 Отговор
    Елена Поптодорова е избрана за вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор /АТА/ на 63-та Генерална асамблея на организацията в Брюксел. Това съобщиха от Атлантическия клуб в България /АКБ/. Бившата преводачка на покойния Тодор Живков и бивш посланик на България в САЩ преди работеше в еврейска организация, която беше принудена да напусне, след като беше задържана за изнесена и неплатена козметика от магазин на летище във Варшава. След като остана без работа, тя беше приютена в АКБ, пише Стандарт. АТА е създадена през 1954 г. като организация на НАТО и в нея участват дипломати, военни, представители на отбранителната индустрия и учени, АТА се занимава с теоретична дейност.
  • 46 НТК

    5 0 Отговор
    Посланика крадец.Къде ли е иучила този занаят некогашното лице на БСП.
  • 47 някой

    7 0 Отговор
    Отвратителна история! Ако наистина досега поведението на Поптодорова беше безупречно, тя щеше да остане в Щатите, там щеше да се намърда да живее. Кражбата не е първата й. Разчитайки на дипломатическия си паспорт, тя просто така е свикнала. Дългогодишен посланик в Щатите, по едно време заплашваше, че ако не удължат мандата й, ще остане там. След като обаче този мандат все някога приключи, тя се върна, отказаха й гражданство. Наблюдавали са я през всичкото време, но с паспорта си е била недосегаема. Дразнеща и отвратителна история. Пореден резил за България! Оправдава я само заболяването клептомания, ако е здрава, позор! Сигурно големите пари, които минаха през ръцете й през всичките тези години не са й били достатъчни!

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "****":

    Не е първата но това е най малката
  • 50 Гост

    6 0 Отговор
    Сега и остава само, да стане член на Евророма.
  • 51 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    НО, ТЯ Е "НАШИЯТ" НОВ СЕМАФОР КЪМ СЕВЕРНОАТЛАНТИЧЕСКИЯ АЛИСА НАНС !?!? НАЛИ "ГРЕЙТ" СОЛМОНЕЛ ПСИХИ Я ПОСТАВИ НА МЯСТО " СЕВЕРНОАТЛАНТИЧЕСКОНАНСОВО" ..."ЕВРЕОЦИОНИСТОСЕМИТОВСКО" !!!!!
  • 52 петър

    2 1 Отговор
    Крадла и нагла, Ще ни поучава отгоре на всичко за НАТО и за какво ли не. Не е ли време БСП да анатемосат тази мръсница.
  • 53 Ебаси напастта

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кражба":

    Тъпако, Елена Поптодорова е еврейка с български паспорт, също като теб -циганин с български паспорт.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Прав си,

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "някой":

    всички от бившата бкп са КРАДЦИ! Само името сменят.
  • 56 Реалист

    2 0 Отговор
    Да я съдят дано.... С какво Елена, е по различна от дребните крадци на дърва и семки.......
  • 57 Тъй е тука

    1 0 Отговор
    Крадлива реститутка проста!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Оцелял от "градежа" СДС-арски българин

    1 0 Отговор
    На Гло, гну сно и жал ко същ ество !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове