Last news in Fakti

1 Юли, 2019 17:40 2 179 20

Радев наложил последното си вето "на инат"

  • димитър канариев-
  • черноморие-
  • вето

Според Канариев Законът дава възможност за облекчен режим, който да организира еко биваци със символични такси и основни санитарни условия

Радев наложил последното си вето "на инат" - 1
Снимка: БГНЕС

Категорично се противопоставяме на ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие. Считаме, че той е подведен и мотивите му са съшити с бели конци. Това заяви председател на УС на Национална асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев на пресконференция в БТА.

Той посочи, че заедно с Националното сдружение за защита на собствениците на имоти и Сдружение "Зелен алианс" са внесли отворено писмо до народните представители с позицията си относно наложеното вето на текстове, които според тях създават ясен регламент за къмпингуването в неурегулирани места.

Чрез това вето президентът защитава нелоялната конкуренция, която се случва в летния черноморски туризъм, категоричен е Канариев, допълвайки, че практикуващите диво къмпингуване не заплащат нищо на никого и ощетяват бранша и държавата.

Той заяви, че подобряването на културата на желаещите да почиват сред природата е възможно само чрез ясно регламентиран и прородосъобразен начин, какъвто е заложен във въпросните текстове на закона.

Държавният глава неправилно приема, че това е повишаване на рестрикциите поради причината, че до момента такива не съществуват, отсече Канариев. Той уточни, че глобите не са рестрикции, а средства за наказание на нарушителите.

Канариев увери и че организациите, които не одобряват ветото, не са против дивото къмпингуване, но според тях трябва да има ясни правила за целта.

В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опитите да се въведат правила, но алогично налага вето на чл. 10а, който създава ясни правила за възможност за почивка сред природата, посочва още Канариев.

Той даде пример със законодателните практики в останалите европейски страни - навсякъде дивото къмпингуване е забранено. България е единствената страна в ЕС, където още няма категорична забрана, посочи Канариев.

Той обясни, че законът предвижда, че условията и редът за определянето на местата за този вид къмпингуване се определят в наредба, която трябва да влезе в сила до шест месеца. Относно санкциите пък в Закона се посочвало, че те влизат в сила една година след приемане на въпросната наредба.

Според Канариев Законът дава възможност за облекчен режим, който да организира еко биваци със символични такси и основни санитарни условия. Той посочи, че в момента публичните разходи са в размер на стотици хиляди левове - по негови думи извозването на контейнер с отпадъци струва около 200 лв.

Канариев изтъкна, че Община Шабла харчи до 160 000 лева на летен сезон за извозване на 500 т отпадъци от места сборища за диво къмпингуване, като тези средства се плащат от местните данъкоплатци, докато къмпингуващите не заплащат нищо.

Той обясни, че промените в Закона целели именно предотвратяването на замърсяването и унищожаването на околната среда.

Според него президентското вето насърчава нарушаването на правата на частната собственост, замърсяването на околната среда, както и нелоялната конкуренция и практиките против интересите на държавата - неплащане на данъци и такси.

Не подкрепяме налагането на вето на политически инат, каза още Канариев.

От своя страна председател на УС на Национално сдружение за защита на собствениците на имоти Здравко Младенов изрази убеденост, че президентът е бил подведен от някого, защото ако е бил вникнал в Закона както трябва, едва ли е щял да предприеме тази стъпка.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Начо

    21 20 Отговор
    Фатмака и курнито да си приготвят кофата с възелин за местните избори

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Председателя

    23 9 Отговор
    на едно никому неизвестно НПО ръси акъл. Хайде, чупката.

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бахур

    19 10 Отговор
    Черноморието - празни хотели, празни заведения, празни плажове. 40 линта за шезлонг и чадър.... неам думи. Всичко е набило гърция и турция. Ето резултата от гербераското управление. Смешници! всички сте за затвора. не остана нищо несъсипано в тая гнусна територия.

    Коментиран от #16

  • 7 ТОЧКАТА

    16 7 Отговор
    ,,....диво!!!къмпингуващите НЕ ПЛАЩАЛИ НИЩО!!!!,,,...Аууу,пак за пари става въпроооос?...не за държавата,страната,природата,хората аза ПАРееее...Оти с тях си праят и барбекюта,асансьори,аванти и суджуци...и както казват....,,,пазят държавата от НАС/диво къмпингуващите и дивоживеещите в дивата държава/.
  • 8 ТТ ИСТРЕЛ

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Начо":

    само да те питам по бай тошово време дали щеше да пишеш за призедента така нямаше и да си помислиш защото щеше да си за храна на свинете в белена жалко че ги няма тези лагери
  • 9 Само ми е чудно..........

    9 4 Отговор
    Ако БСП-то са на власт дали ще налага толкова пъти вето........... иначе лошо няма

    Коментиран от #10

  • 10 Тото Кратуно

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Само ми е чудно..........":

    Те няма да приемат толкова скапан закон
  • 11 Румен Ветото

    5 1 Отговор
    След що годе фобрите слова около Ф 16 Румен де изложи ! Удари рамо на скитащите алкохолици и наркомани потънали в боклуци !
  • 12 За закона сме за чистота сме

    6 3 Отговор
    Неразумно ! Тези сеят боклуци и зарази !

    Коментиран от #19

  • 13 Черноморски

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Председателя":

    Е голяма работа! Трябвали някой да е известен, че да говори истината. Всичко си е така, както го казват хората. Свинщината е огромна, а друг да плаща чистенето. Айде няма нужда от авантаджии, ред трябва да има

    Коментиран от #18

  • 14 Самотна майка

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "dido":

    Ами да сложи и едно вето на таксите за детски градини. Що ми искат пари за детето, а пък мърлявите да си карат кефа цяло лято безплатно?
  • 15 дедо от Сирищник

    6 0 Отговор
    НА ИНАТ ПОЛИТИКА НЕ СЕ ПРАВИ ... ИЛИ ПРАВИШ ТОВА ЗА КОЕТО СИ ИЗБРАН ИЛИ СЕ ОМИТАШ ОТ ТАМ ...
  • 16 Момина сълза

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "бахур":

    Ами тя работата започна много отдавна с Черноморието. Едни другари приватизираха активи и ги раздадоха на мутри и номенклатура. Тогава ГЕРБ ги нямаше. Четете текста, Не става въпрос за компютри, а за компоти. Свинщината от катуните не е приятна гледка и трябва да се спре. Е умните и красивите, но и наглите и заядливите не са доволни, ама какво от туй.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПЕЕВ

    1 0 Отговор
    ТАКА МУ Е НАРЕДЕНО НА ПРОСТИЯ АЕРОПЛАН.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове