Last news in Fakti

1 Април, 2020 14:02 4 549 49

Експерт: Много сериозен шок очаква българската икономика

  • лъчезар богданов-
  • икономика-
  • институт за пазарна икономика-
  • съкращение-
  • съкращения-
  • рецесия

Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика прогнозира съкращаването на около 130 000 души

Експерт: Много сериозен шок очаква българската икономика - 1
Снимка: БГНЕС

Много сериозен шок в икономиката си трябва да очаква България. Ще има по-малко потребление, а по-големи разходи. В бюджета се свиват разни други разходи и се пренасочват към други пера, заяви икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика по повод икономическата ситуация у нас заради пандемията от коронавирус.

„Когато харчиш повече отколкото събираш има следните варианти: или трябва да харчиш от спестеното, или да вземеш заем, или комбинация от двете. Не всичко е в застой. Хората отиват на работа, има индустрия, която работи. Икономиката не е спряла, но ще има свиване и най-вероятно ще има съкращения“, обясни Богданов пред БНТ.

"Очаква се съкращаването на около 130 000 души, а това е сериозен шок. Целта е веднага след като паднат карантинните мерки, да се възстановят бизнесите. Има такива, които ще рестартират незабавно - като кафета и ресторанти, но има и такива, които не могат да го направят. Една част от мерките, за да запази дадена фирма хората си, са: да намалят заплатите, да се премахнат бонусите или да има съкращения. Мерките могат да покрият частично негативния ефект, всеки ще понесе нещо", допълни още той.

По думите му повечето мерки са насочени към малкия и средния бизнес. "Да се надяваме Европа да рестартира и да могат големите компании да заработят", подчерта още икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Слава Путин

    26 10 Отговор
    Да фалират е....л съм ги измамници нито заплати дават като хората.

    Коментиран от #21

  • 3 Сатаната

    23 3 Отговор
    Реалистична прогноза, за сега.
  • 4 Този

    24 0 Отговор
    Дилемата е: извънредно положение и неработене или бъдеща икономическа криза!!!
  • 5 знамбе

    33 0 Отговор
    дойде времето да видим колко наистина са умни разните финансистчета, икономистчета, банкерчета и подобна паплач. питам се дали наистина си мислят, че ще им се размине, щото то от тях зависи. дали ще успеят да избягат като бъдат подгонени на горе по хълма ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ръмпези

    32 2 Отговор
    100 000 ПЪТИ ГО ПОВТАРЯМ. ИКОНОМИКАТА БОРИСОВ, ИКОНОМИКАТА...ЗАРАДИ ЕДИН НИЩО И НИКАКЪВ ВИРУС КЪДЕТО ЩЕ ДАДЕМ НАЙ МАЛКО ЖЕРТВИ, СЪСИПВАШ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА...КАК ДА МУ ГО НАЛИВАМ В ГЛАВАТА, С КАКВО.....

    Коментиран от #25

  • 10 КомунистЪ

    10 2 Отговор
    Aмa зaщo хoрaтa ca вce нeдoвoлни...??? Блaгoдaрeниe нa Кoрoнaвируcът и упрaвлeниeтo нa ББ , НAРOДA нaпрaвo oт пoтрeбитeлcкия и кoнcумaтивeн кaпитaлизъм cи влeзнa в КOМУНИЗМA и кoгa при coцa e билo държaвaтa дa плaщa нa хoрaтa зa дa нe рaбoтят зa дa cи прoмeнят cъзнaниeтo и дoбрoвoлнo caми дa зaпoчнaт дa oгрaничaвaт и нaмaлявaт пoтрeбнocтитe cи...?!!!
  • 11 Алфа Ромео

    25 0 Отговор
    След два месеца максимум няма вече да има кво да се спасява казаха топ-икономисти завършили Харвард, според мен са оптимисти.
  • 12 Javor

    17 0 Отговор
    Много повече ще са останалите без работа!
    Само в туризма са 350 000, при очертаващ се нулев летен сезон в този бранш ще има максимум 25% заети в сравнение с 2019г което е 92 500 заети и 257 500 безработни само в туризма!
  • 13 курейски дик татор

    17 1 Отговор
    икономика?
    шефе да прудааш замразено мисо от 1989та ф кауфлант не се дума икономика
  • 14 BBF

    19 0 Отговор
    Малтретирането на бизнеса започна с въведената от Горанов наредба Н-18 .Сега последва и ковид-19. С две думи "няма лабаво"
  • 15 Защо

    25 0 Отговор
    До тук е ясно,че бизнеса и незаетите по разни администрации ще плащат сметката.
    А хилядите служители по държавни институции,хал хабер си нямащи от коронавирус,ще си получават заплатите,бонусите, парите за дрехи и още и още,ще си стоят в къщи без да ползват отпуск.
    Кой както я нареди

    Коментиран от #16

  • 16 схемата е следната

    21 0 Отговор

    До коментар #15 от "Защо":

    В БГ фатката е да си паразит на държавна хранилка.А също да има и нещо за гепане..
  • 17 И така

    9 0 Отговор
    Според вирусолога Академик ИгорьГундаров епидемия няма,а политиците са"психо био терористи".В закона има текстове за тероризъм и би трябвало Гешев да се самосезира!
    видеото в ютуб:Профессор Гундаров: Коронавирус ни при чём - политика власти провоцирует тотальную пандемию психоза

    https://www.youtube.com/watch?v=0EEHq9JhUhc
  • 18 ИПИ за пореден

    5 2 Отговор
    път доказва с това изказване, че върви след събитията.
    У нас все още се намират сериозни икономисти от ВУЗ, от Икономическия институт на БАН и др., които трябва да се питат.

    Коментиран от #34

  • 19 Пешо

    12 0 Отговор
    Абсурдно е, но за управляващата олигархия е супер изгодно това извънредно положение да продължи възможно най дълго време!!!!
  • 20 Муравей

    16 0 Отговор
    Експерт...това е административен чиновник назначен на висш пост от ГЕРБ!Този също е на - най хубавата част на яслата на държавната хранилка!
    Иначе, икономиката в БГ има само в главите и фантазиите ей на такива експерти!Тук има планово разпределение на дажбите - баницата , по сектори.Това е.Всеки създал какъвто и да е бизнес - различен от малкият дребен семеен бизнес е с партини протекции!Всеки собственик на хотел,цехове,заводи,верига обекти-горива,предприятие , всеки занимаващ се със внос , износ логистика , всеки със строителен бизнес и свързани с тази дейност дейности е на хранилката и протекцията на партията-държава.Раздутата до безумие администрация е изградена от роднини и близки точно на тези , които са със този среден и едър бизнес - деца,жени,любовници - роднини..Еми ето това е реалната картина на икономиката в БГ!!!Другото са Фарма мафията и Веригите Магазини - регистрирани извън БГ и недосегаеми - като основни играчи на бързооборотни хранителни продукти - е ЕС протекция.Та за каква икономика и мерки става дума, за обикновените хора и малък бизнес си говорите?
  • 21 ~ ~

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Слава Путин":

    Вие не работите като хората.
  • 22 Пари Прим

    9 1 Отговор
    Цeлтa e вeднaгa cлeд кaтo пaднaт кaрaнтиннитe мeрки, дa ce възcтaнoвят бизнecитe. Имa тaкивa, кoитo щe рecтaртирaт нeзaбaвнo - кaтo кaфeтa и рecтoрaнти,игрални зали, хотели и други за да търсят отново печалбата като двигател на капитализма, НО дали хората след шока с Кoрoнaвируcът като потребители,вече ще имат същото желание и възможности отново да посещават тези публични места..???
  • 23 ГЕРБ Завинаги.

    3 4 Отговор
    Ако досега родната администрация безмълвно заобикаляше исканията на фермерите за закрила на вътрешното производство, то пандемията от коронавируса е на път коренно да промени това отношение. От няколко дни министерството на земеделието е подело кампания в защита на доходите на производителите, като за пример им служи практиката във Франция и Германия. „Правителствата в тези страни насърчават търговските вериги с предимство да изкупуват продукцията на техните фермери, като същата практика вече въвеждаме и в България”. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в две интервюта - за националното радио и за една от телевизиите, като целта е практиката масово да се разпространи сред търговци и потребители.

    Идеята на администрацията е вътрешният пазар и българските производители да понесат възможно най-малко щети в условията на изолация, тъй като свитият пазар би ограничил и приходите им. Освен пресните салати във веригите, които в момента основно са на български земеделци, там се продават оранжерийни краставици, а много скоро ще излезе и продукцията от домати.

    В момента министерството прави анализи за вероятното производство, като целта е да се насърчат веригите и да изкупуват с предимство българските домати и краставици. Като добър пример в това отношение Танева посочи някои от магазините в страната, където вече има обособени щандове с продукция на фермери от съответните региони.

    Животновъдите първи получиха подобна подкрепа, след като дър

    Коментиран от #27

  • 24 В “държава” с картелна икономика

    8 1 Отговор
    има цял институт за “пазарна” икономика.
  • 25 Роро

    8 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ръмпези":

    Нищо не зависи от Борисов уважаеми....
    Когато е умряла икономиката в Европа,а нашият износ 90% е за тези пазари,не знам какво очаквате?
    Може би вътрешният пазар....😂😂😂
    Мислете реално с тези "неща" върху раменете си....ние сме зависими от ИЗНОСА....А когато европейската икономика е спряла трябва да "стискаме" палци за тях първо....
    Ама тук дай си "плямпаме"...Борисов та Борисов....

    Коментиран от #29

  • 26 Свикнали сме даи нещо ново😂😂😂

    8 0 Отговор
    Тва го играем репетиция 30 годин вече 😂😂😂😂
  • 27 Мунчо

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГЕРБ Завинаги.":

    Абе лошо няма....само кило краставици или домати да не задмине по цена свинското....
    Иначе съм с две ръце за нашето производство....само търговците и производителите да не тръгнат на принципа "ден година храни".....
    Сега е моментът да се завърнат на пазара с качествени и достъпни плодове и зеленчуци....стига сме консумирали тия гумени изделия дето ги внасят....
  • 28 Русенец

    13 0 Отговор
    Дъъълго ще си седим заключени без доходи. Всички бели роби, ще си изхарчим спестяванията до стотинка за данъци и сметки. Всички ромоланци ще ни ги вземат под формата на социални помощи. Така държавата ще ни вземе всичките спестени с труд пари, за да ги даде на избирателите си.
  • 29 Муравей

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Роро":

    Ааааа подпизпълнителите , дето сукат от големо виме..за тех ли е болката!
    Тези паразити/пардон-висши перачи на партиията-дъжава/ инвестираха с мисълта , че са опекли баницата за вечни времена.Е, то сега вимето е прегоряло и нема млеко от него..и тези Бизнеси са на сухо и боли, че бая препрана и окрадена пара се наля и на светло уж да се жъне за поколения да има напреде, а то сега.Йок!
    Тъпо е да мислите, че подизпълнител е Велика Чест и Постижение на Икономически Гиганти!!!Под-изпълнител може да се смени моментално - въпрос на минимална промяна на обстоятелства и ситуация..и сте изритани завинаги...и вече не сте на бозката на Големото виме!Ма отде толкоз акъл и далновидност!?
    Това да си самостоятелен и самодостатъчен , за да изградиш и завършиш еднин бизнес и една икономика да изградиш на такъв самоподдържащ се икономически модел ,генериращ и захранващ сам себе си със финанси, а не да чакаш парите от друг външенмега играч - ето това ти гарантира работещата среда и икономика..и оцеляването в подобна криза!Да , ама това е трудно и доста ангажиращо и естествено трудно за бързи врътки и тъмни сделки.Та за това сега е тоя вой на умрело...Вой от загубата на големите..те малките никой ги не брой по презумция за фактор...

    Коментиран от #31

  • 30 Държавно финансиране

    6 0 Отговор
    ще има само за мутрите от туризма,ресторантьорството и търговията,които са фалирали отдавна.Хората си почиваха в Гърция през изминалите години и не искаха да чуят за измислените такси,обслужване и тровене на населението по БГ Черноморие.Това финансиране със заеми е наливане на пари в каца без дъно.Ще го плащат и следващите поколения.
  • 31 Трак-трак

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Муравей":

    Никъде по света няма "самоподдържащи" и "самодостатъчни" бизнеси....всеки е зависим от някой или нещо...всичко е ВЕРИГА...И когато се скъса едно парче от нея...си до там...
    Не си мислете, че в България са измислени и корупцията и шуробаджанащината......А и усвояването на Еврофондовете.....
    Много преди нас има доста "развити" държави в това отношение....
    Не сме открили ние топлата вода...😂😂😂

    Коментиран от #35, #36

  • 32 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

    8 0 Отговор
    Мерките са насочени към ГОЛЕМИТЕ, А НЕ КЪМ МАЛКИТЕ И СРЕДНИ БИЗНЕСИ ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА ОСТАНАЛИТЕ БЕЗ РАБОТА ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ МИЛИОН В БГто.
  • 33 ИЗХОДЪТ

    5 0 Отговор
    Е да ОТВОРИМ ПАЗАРА КЪМ ТО РУСИЯ.
  • 34 Така е,

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИПИ за пореден":

    но ИПИ е на Сорос, няма БАН, няма ВУЗ!
  • 35 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Трак-трак":

    ДНЕС няма самоподдържащи и самодостатъчни бизнеси. ПРЕДИ ги е имало. Но от УТРЕ, държавите може да не отворят границите си за дъъъъълго време. И тогава, бизнесът ОТНОВО ще трябва да стане самодостатъчен и замоподдържащ се. Ще видиш, че може.
  • 36 КралиМарко

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Трак-трак":

    Ето една малка работеща схема:Откриване на раб. места - хиляди декари земя окрадена днес от зърнената мафоя за субсидии, може да дава на само износ на зърно нали.Може да има и там поминък на ферми ,от там на мандри от там на верига магазини - крайни потребители оставят пари в тази верига , а не им внасяме палмово масло и не бъркаме менте сирене и продукти, не ги продаваме по чужди вериги и освен зверската бърза печалба , на никой друг не подсигуряваме нищо -освен зараза и болести от отровна храна!Така е със много отрасли във хранителновкусовата промишлшност !Или викаш нормално е да внасяме картофи,домати...а да гоним дребните домашни производители като диверсанти за касови апарати,разрешителни,сертификати...Е, пич икономиката е наука и не е за престъпници и мутри със нечисти капитали, решили да създават модели по-свой начин.Така е тука - икономиката се даде на мутри и измамници да правят далавери и врътки, но не да създават ИКОНОМИКА!!!

    Коментиран от #45

  • 37 фани

    4 1 Отговор
    няма подкрепа за хората които бяха без работа все едно са прокажени

    Коментиран от #49

  • 38 Реформа

    4 0 Отговор
    Ако и сега не направят реформа в администрацията направо да се саморазпускат и да си ходят.
  • 39 Да бе да

    4 0 Отговор
    Този Лъчко е един от “великите” икономисти. От същото люпило на Гошето Ангелов, Каролката и т.н. Големи смехурковци.
  • 40 Питане

    1 0 Отговор
    А кой ни вкара в този фалит а?
    САМИТЕ НИЕ 😂😂😂😂😂😂РОБСКО ПЛЕМЕ БИТЕР ОФЦЕТЕ.
  • 41 равнодушен

    2 0 Отговор
    Животът е гаден, но алтернативата е неприемлива!
  • 42 Стив джобс

    3 1 Отговор
    ХАЗНАТА Е ПРАЗНА В БЪЛГАРИЯ......ХА ЧЕСТИТО,каде отиват данъци,
  • 43 Васил

    3 1 Отговор
    А селянина от Банкя казваше че открива завод след завод!
  • 44 Аве Адоф Хайллл

    6 0 Отговор
    Икономическия балон и без това беше пренадут, и беше въпрос на време да гръмне в нова икономическа криза , просто коронавируса изпревари срива в икономиката ......
  • 45 Трак-трак

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "КралиМарко":

    Ок..Съгласен съм...НО,кой ще иска да работи това?
    Та нали днес е модерно да си банкер,IT-специалист...или нещо така на бюро,ако може...
    Мисленето вече ни се промени по "модерния" свят в,който не е "престижно" да работиш нещо,което е нормално и доходоносно поне за нашата България...
    Вече е модерно да влачим кучета на фризьор,а не да се грижим за повече деца например....
    Всичко се изврати....и за това ще се затрием като нация, а и не само ние...

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 В гголям филм

    2 0 Отговор
    ни вкараха, сега и с продължение и след това официално обявяват рецесията ... виновен е естествено пустия му вирус
  • 48 Да бе да

    1 0 Отговор
    Няма нищо страшно за икономиката. Това е все едно да легнеш да спиш, да се събудиш и да кажеш, че си загубил. Всеки трябва да има средства да изкара 5-6 месеца. Това за загубите са спекулации за да искат вдигане на цени.
  • 49 според мен

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "фани":

    Ще се изкажа малко крайно но.....Ако до преди два месеца в България си нямал работа,проблемът е единствено и само в теб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове