ФАКТИ.БГ

Венцислав Караджов, КЗЛД, пред ФАКТИ: Тече процедура по избор на ново ръководство, но изискванията са строги

Според председателя на Комисията за защита на личните данни специфичността на длъжностите сериозно ограничава (от близо две години насам) Народното събрание и Министерски съвет при преценката им. Сегашният мандат е изтекъл на 16 април 2019 година

Публикувана: 25 Януари, 2021 14:05
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4797
Венцислав Караджов, КЗЛД, пред ФАКТИ: Тече процедура по избор на ново ръководство, но изискванията са строги
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.

Както вече ФАКТИ извести, мaндaтът нa нacтoящaтa Кoмиcия зa зaщитa нa личнитe дaнни c прeдceдaтeл Вeнциcлaв Кaрaджoв e изтeкъл прeди близo двe гoдини – нa 16 aприл 2019 гoдинa. Пoрaди подобна "врaтичкa" в Закона за защита на личните данни oбaчe Кaрaджoв и кoлeгитe му прoдължaвaт дa зaeмaт пocтoвeтe cи и дa изпълнявaт функции. Сaмaтa Кoмиcия e 5-члeннa (прeдceдaтeл и чeтиримa члeнoвe), нo oт oкoлo гoдинa e в нaмaлeн cъcтaв, тъй кaтo eдин oт члeнoвeтe – Цветелин Софрониев, e cтaнaл заместник-кмет на район "Изгрев" в Столична община. Тaкa нa прaктикa рaбoтaтa на КЗЛД мoжe дa ce oкaжe блoкирaнa и дa нe мoгaт бъдaт взeти дaдeни рeшeния пo oпрeдeлeни прoблeми зaрaди чeтния брoй члeнoвe.

Съобщихме Ви още, че за 2020 г. в Комисията са раздадени 272 212 лева бонуси въпреки усложнената ситуация в държавата покрай глобалната коронавирусна пандемия. Допълнителното материално стимулиране е разпределено между ръководството и администрацията, наброяваща 78 души, вкл. главен секретар, финансов контрольор и служители в четири дирекции.

За да говорим за намаления състав, изтеклия мандат и раздадените парични бонуси, от ФАКТИ се свързахме с Венцислав Караджов – председател на Комисията за защита на личните данни.

– Г-н Караджов, Комисията за защита на личните данни от дълго време е в намален състав. Спънка ли е ситуацията, че в момента членовете ѝ са четирима – с един по-малко. Проблем ли е това при вземането на адекватни решения?

– Теоретично би могло да е проблем. В момента Комисията работи нормално в намален състав. Теоретично, ако има спорен казус, при който членовете на Комисията се разделят по равно (2 на 2 гласа), тогава не може да се вземе решение, но това засега изглежда теоретичен вариант, въпреки че може да се случи на практика.

– Случвало ли се е разделение 2 на 2 гласа, откакто сте в намален състав?

Към настоящия момент нямаме такива казуси, които да не могат да бъдат разрешени, тъй като се основават на нормите, предвидени в закона и са достатъчно обективно разписани, така че да не предполагат субективно мнение на членовете на Комисията.

Да, член на комисията няма право да даде глас „въздържал се“, но може да изрази особено мнение, ако е несъгласен с мнението на мнозинството.

С оглед на изтеклия мандат на КЗЛД, имате ли отговор на въпроса защо Народното събрание все още не е избрало ново ръководство. Все пак това са близо две години?

– Решението, разписано в закона, е на Народното събрание и изпълнителната власт. Очевидно се търсят кандидатури, които да отговарят на завишените изисквания на Закона за защита за личните данни, тъй като там изискванията са доста специфични. Освен това се изисква професионален опит в строго специфични области като право и информационни технологии. Не се допускат кандидати с друга квалификация. Независимо от каква друга област са. Освен това регламентът, който влезе в сила през 2018 г., поставя и допълнителното условие тези кандидати в областта на информационните технологии и правото да имат доказан опит при прилагане на правилата за защита на личните данни. Тоест, това не могат да бъдат кандидати, които не са доказали своите професионални умения и знания в областта на защита на личните данни. Според мен всичко това сериозно ограничава Народното събрание и Министерски съвет при преценката на кандидатите.

– Вие отправяли ли сте същото или подобно запитване към Народното събрание, все пак именно вие сте председател на КЗЛД?

– Мога да ви кажа само, че процедура върви. Предполагам, че тази процедура е в напреднал етап.

– Не смятате ли, че гражданите заслужават да получат по-конкретна информация по казуса?

Не ние организираме процедурата. Не знам докъде какво е стигнало. Да, имаме задължение да информираме гражданите за това, но не се организира процедурата от нас.

– Как бихте коментирали раздадените премии в Комисията за защита на личните данни за 2020 г. на фона на голямата коронавирусна криза в държавата? Все пак в Комисията са разпределени 272 212 лева въпреки трудната ситуация, в която се намираме.

– Комисията е отговорила по Закона за достъп до обществена информация, което ние дължим на всички български граждани. Мога само да комнтирам, че доста превратно беше тълкуването, че членовете на Комисията са получили огромни възнаграждения в размер на 50 000 лева. Има ясни правила, които са разписани за държавната администрация, включително и за Комисията за защита на личните данни. Предоставянето на подобно допълнително материално стимулиране е ограничено, съобразно възнагражденията на служителите, включително членовете, и като процентно съотношение по отношение на ръководството към администрацията. Това съотношение не може да надвишава 18 процента. Няма как да се случи раздаване на пари, които не са законосъобразно регламентирани.

Караджов беше категоричен, че членовете на ръководството не са получили повече от 15% от общата раздадена сума за 2020 година. Припомняме, че след като от "България, обединена с една обща цел" (БОЕЦ) поискаха по Закона за достъп до обществена информация справка за допълнителното материално стимулиране в КЗЛД, останаха първоначални съмнения, че членовете на Комисията са получили премии от по близо 50 000 лева "на калпак".

– "Процентът, който са получили четиримата членове на Комисията в никакъв случай не надвишава повече от 15% от раздадената сума. Нещо повече – администрацията на Комисията за защита на личните данни, ако говорим за COVID кризата, също е на първа линия при обслужване на физическите лица, но тази администрация не е влязла в 30-процентното увеличение, което се следваше на администрациите в публичния сектор. Ние разглеждаме жалби и сигнали и не сме спрели да работим в процеса на 2020 г. Над 200 сигнала намясто са разгледани в цялата страна от служителите на Комисията. Това са инспектори, които физическите лица очакват да отидат и да видят дали жалбите срещу фирми или други физически лица са законосъобразни. Всички жалби в този период са намерили своето разрешение", отбеляза председателят на КЗЛД пред ФАКТИ.

– "Не мисля, че следва да се злоупотребява по този начин с работата на служителите в публичния сектор. Работата не е спряла и влиза в отчета на Комисията, който ние предоставяме всяка година. Служителите на Комисията са в постоянен контакт с подателите на сигнали и жалби. КЗЛД не е спряла да разглежда жалби в целия процес на пандемията. Разглеждали сме жалби намясто. В сравнение с 2019 година, когато разгледаните намясто жалби бяха 136, в момента имаме над 200 проверки намясто за 2020 г., така че тези средства са раздадени пропорционално на труда и на усилията, положени от служителите на Комисията. В никакъв случай членовете на КЗЛД не са взели по-непропорционално възнаграждение от това, което останалите служители в Комисията са получили", допълни Караджов.

Мaндaтът нa нacтoящaтa Кoмиcия зa зaщитa нa личнитe дaнни c прeдceдaтeл Вeнциcлaв Кaрaджoв e изтeкъл прeди близo двe гoдини – нa 16 aприл 2019 гoдинa. Пoрaди "врaтичкa" в Закона за защита на личните данни oбaчe Кaрaджoв и кoлeгитe му прoдължaвaт дa зaeмaт пocтoвeтe cи и дa изпълнявaт функции. В глава втора, член седми, алинея втoрa, е записано рaзмитoтo: "Председателят и членовете на комисията изпълняват функциите си и след изтичането на мандата им до избора на новите председател и членове".

Пoдoбни "врaтички" в Зaкoнa нa прaктикa дaвaт възмoжнocт нa Миниcтeрcки cъвeт и Нaрoднoтo cъбрaниe (пaрлaмeнтът избирa нoвия cъcтaв пo прeдлoжeниe нa изпълнитeлнaтa влacт) дa oтлaгaт бeзкрaйнo прoцeдурaтa пo избирaнeтo нa нoв прeдceдaтeл и члeнoвe. Тaкa у oбщecтвoтo ce пoрaждaт ceриoзни cъмнeния дaли нacтoящият cъcтaв нe e "удoбeн" нa влacттa пo някaкъв нaчин и дaли при нaзнaчeниe нa нoв упрaвлявaщитe риcкувaт дa пocтaвят лицa, нeлoялни към уcтaнoвeнaтa cиcтeмa.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.5 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
феро
1 Отговор
От кого ги пазите, те са навсякъде, да ти кажа ли твоите!

Оценка:
-1 +30

Дельо Хайдутин
2 Отговор
Излишна комисия.Личните данни на целия народ вече ги източиха.

Оценка:
-3 +36

ТаУмВзе
3 Отговор
Яко смех! Мафията притежава Личните данни на всички Роби. Перверзната идейка за диктатура е вече Факт!

Оценка:
-2 +23

Name
4 Отговор
Търтеи, какво направихте като източиха данните на НАП !!!!

Коментиран от #9


Оценка:
-1 +26

Българка
5 Отговор
Ти да видиш. Сегашните членове на КЗЛД са незаменими според председателя й. "Страшни професионалист"! Същите като в НАП, от където изтекоха личните данни на близо 6 милиона българи. Много си приличат по бонусите и привилегиите, от които се възползват. Ще ничака голямо пролетно почистване!

Оценка:
-1 +25

РАДИО ЕЛТО
6 Отговор
няма независими всички сте зависими

Оценка:
-1 +18

любител
7 Отговор
след като е изтекъл мандата на тази комисия защо продължава уж да работи и да лапа като за световно барабар с бонуси.сега да върнат парите и начело с вожда им боко тиквата в затвора.

Оценка:
-1 +14

Перо
8 Отговор
Сигурно има далавера с изборите🇹🇰

Оценка:
-0 +12

любител
9 Отговор

До коментар #4 от "Name":


нищо или нещо започнаха да лапат повече даже си пуснаха бонуси.

Оценка:
-0 +4

8778
10 Отговор
Една напълно излишна комисия.Какво направи тази комисия когато от НАП изтекоха данни на милиони граждани. Кво прави комисията когато на всеки километър полициите те спират и ти пишат личните данни в некакви бележници и листчета. Отделно влизеш в частна банка ЕГН искат, в моб. оператор също.

Оценка:
-1 +13

ПИТБ
11 Отговор
КОМИСИЯТА ЗА УЖ ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ Е КАТО КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА. ИЗЛИШНИ НО ПОСЛУШНИ, КОЛКОТО ПО НИЩО ПРАВЯТ ТОЛКОВА ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ВЗИМАТ. ДА СЕ ЗАКРИВАТ НЕНУЖНИ И ВРЕД НИ СА.

Оценка:
-1 +11

КЗЛ
12 Отговор
КЗЛ.

Оценка:
-0 +4

КЗЛ
13 Отговор
КЗЛ муахаааааа мууууу мууу

Оценка:
-0 +5

Глей ти
14 Отговор
Е, колко да са строги тези изисквания? Кандидата да е верен, послушен и алчен.

Оценка:
-0 +4

ежко
15 Отговор
Изискванията са строги, на база кой е с по,по,най -дебели връзки!
Професионализъм няма,но за сметка на това бонусите са щедри!

Оценка:
-0 +2

Дидо
16 Отговор
Какво прави тази комисия като всеки може да влезе в търговския или имотният регистър и да ви види личните данни, егн, имена, адреси, имоти, дори и копия на нот. Актове.

Оценка:
-1 +1

ПОТЪРПЕВШ
17 Отговор
Тези СМЕШНИЦИ оправдават престъпления с личните данни и в същото време притискат дребни рибки, за да симулират работа. Нормално за протежетата на мутрите. МУТРИ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

Оценка:
-1 +2

Горанката
18 Отговор
Същия нагъл мазник като Влади Г. Какво стана - Божков нахрани ли свините с него?

Оценка:
-1 +1

Бивш левскар
19 Отговор
Завиждайте и се молете за солунската митница за една година. Ама надали.

Оценка:
-0 +0

Жоро
20 Отговор
Може КЗЛД да не прави нищо но бумащината си върви. Бонусите също. По-вече заслужават от лекарите и мед сестрите щото работата им е по важна и я вършат по добре.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5