Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 21:29 2 840 26

Говорителят на ЦИК: Договорът за машините за гласуване все още не е сключен

  • цик-
  • машини за гласуване-
  • димитър димитров

Имаме уверението, че машините вече са в Европа, което означава, че доставчикът не е избрал морски маршрут заради COVID, а най-вероятно въздушно карго. Още не е ясно на кое летище са, но скоро това ще стане ясно. 10 февруари е условната дата, след която първата пратка от тях трябва да бъде в София, разкри Димитър Димитров

Говорителят на ЦИК: Договорът за машините за гласуване все още не е сключен - 1
Кадър: БНТ

Договорът за машините за гласуване все още не е сключен, но повечето от условията са уговорени. Това заяви в следобедния блок на БНТ говорителят на ЦИК Димитър Димитров

"Имаме уверението, че машините вече са в Европа, което означава, че доставчикът не е избрал морски маршрут заради COVID, а най-вероятно въздушно карго. Още не е ясно на кое летище са, но скоро това ще стане ясно. 10 февруари е условната дата, след която първата пратка от тях трябва да бъде в София", отбеляза той.

Банков е проблемът, поради който все още не е сключен договорът. Димитров увери, че договорът ще бъде изпълнен в цялост, както е изготвен.

Съставът на ВАС, който е гледал делото и е отменил заличаването на ПП "Атака" от коалицията "Обединени патриоти", е определил, че само трите партии могат солидарно да представляват тази коалиция, коментира говорителят на ЦИК. Той обясни, че в закона е ясно отбелязано как се създава коалиция и как се регистрира, но не е регламентирано точно как се разваля такава.

Що се отнася до регистрацията на "Обединени патриоти" в ЦИК, коалицията има клауза в споразумението си, която включва консенсуса като начин на взимане на решения, така че партиите ще се разберат помежду си.

В понеделник започва регистрацията на партиите за изборите, съобщи той.

Димитров коментира решението на ЦИК от 27 януари, според което наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията, като подчерта "трябва да има равнопоставеност. Определянето на някакви предпочитания към случайни или импровизирани имена не би било в хармония с реда, който трябва да съществува при изборите".

Той беше категоричен, че правилата за изборите трябва да третират всички еднакво и по отношение на двете политически формации, които изразиха протеста си във връзка с решението на ЦИК, Димитров даде пример с партията на Слави Трифонов, която е била регистрирана след като е променила името си.

"Предполагам, че ако възникнат някакви спорове, те отново ще бъдат решавани в съда", каза говорителят на ЦИК пред БНТ.

Техническото обслужване и промяната на софтуера за президентските избори ще бъде отговорност на доставчика, обясни Димитров. Обучението за използването на членовете на комисиите ще бъде направено и посредством телевизиите. Гласоподавателите ще могат да разчитат на подкрепата и обяснението на комисиите.

По отношение на видеонаблюдението той подчерта, че такова не може да бъде осъществено в рамките на изборния ден. Краят на изборния ден, по думите му, е безсмислено да бъде заснеман.

"Маркерите на бюлетините, които ги правят невалидни, трябва да се снимат много отблизо. Да не говорим за разпечатките от машините. Нали знаете, че ще има двеста-триста имена върху една такава разпечатка? Какво може да се заснеме?", попита той.

Димитров заяви, че ако застъпниците или наблюдателите решат да снимат нещо в продължение на изборния ден, най-вероятно това ще бъде определено като нарушение. Снимането на територията на секцията не е било позволено никога.

Възнагражденията на секционните комисии, в които са около 80 000 души, ще бъдат увеличени с 12 или 15 лева, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    27 4 Отговор
    ТОМИСЛАВЧО, КЪДЕ СИ ,БЕ??? КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ, НЕЩО ДА КАЖЕШ????
  • 2 ГОРСКИ

    28 3 Отговор
    На този мутрата му е като на убиец,мъчат се да провалят изборите!!!!
  • 3 чичо Мичо

    18 3 Отговор
    ШЕВНИ МАШИНИ ЛИ?.....ХЪХЪХЪ....
  • 4 Време е за Възраждане

    29 3 Отговор
    Шайката в затвора
  • 5 сигурно

    31 3 Отговор
    Гербериската шайка пак ще направи някоя мръсотия ,защото това е в душата им !
  • 6 hmhmhm

    18 2 Отговор
    До 2-3 дни ще додат , само дето не ги знаем къде са ...
  • 7 Бонговец

    19 3 Отговор
    Сега не е ясно машините на кое летище са. После няма да бъде ясно бюлетините в коя торба са. По после , Теменужка дали е преспала в правилното легло. И ПКП какво мисли за аквариумните рибки...Майко Българийо
  • 8 Този

    19 3 Отговор
    е говорител на ЦИК и не знае какво говори !
    Предварително е избрана Сиела (както винаги) - комисионните са раздадени !9600 машини произведени и вече на границата ДОГОВОР НЯМА ! Сиела поръчва на аба , "рискува" Смартматик произвежда на аба "рискува" . Няма одит няма сертификация поне за уж прототипа - кел файда от одит и сертификация ..... ЦИК се занимава с АТАКА за да не могат си поставят наблюдатели в СИК и РИК -Чудо е това ! Методика за Информационно обслужване няма - ВСИЧКО ДЪЛБОКА ТАЙНА ! За какви честни избори говорим ????? Доставчка ще подготвя и президентските избори ...Частна фирма частни интереси ! За сега от тези 36 милиона със сигурност 10 милиона за Сиела 10 за Смартматик като печалба !
  • 9 РАДИО ЕЛТО

    12 3 Отговор
    пак ще се манипулират изборите фалшифицират ги герб и купуват ромски гласове с по две кебапчета хляб чопак бира 50 лева бройка
  • 10 Чики-Рики

    12 2 Отговор
    Те да не би да идват от ОАЕ или Аржентина?!Или може би от Танзания?Но , откъдето и да идват, Бойко Методиев Борисов ще направи всичко възможно да не дойдат на време , независимо от договора,да го знаете!
  • 11 РАДИО ЕЛТО

    14 2 Отговор
    мутри вън
  • 12 Бай курти 45 год.ерген - 21г. Ваш Лидер

    3 16 Отговор
    Приятели! Да ви зарадвам !!! Задава се след 2 месеца нова убедителна победа на нашата партия ГЕРБ. И Галъп,Сова Харис ,Алфа Рисърч ,Маркет Линка и вчера ТРЕНД даде убедителна преднина на ГЕРБ ! А до изборите става двойна ! Приятели !!! Честитете на Бойко и на мен и на всички активисти на ГЕРБ задаващата се смазваща наша победа и правителство Борисов -4! Ликувайте колеги богаташи като мен!

    Коментиран от #16, #20

  • 13 рен

    4 1 Отговор
    ми къв го дириш там айде махай се че цик стана ЦВИК
  • 14 Язе да си кажем

    9 0 Отговор
    Малеее ... каков е мушморок!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай курти 45 год.ерген - 21г. Ваш Лидер":

    защо герб изгониха ДИМИТРОВ
    ПАХТАКОР ТАШКЕНТ
  • 17 Фаро

    7 0 Отговор
    След изборите другаря Борисов ще избяга при галевите и маргините в юар
  • 18 nikkkkkkk

    8 1 Отговор
    димитров ,когато се гласуда машинно не се показват само имената.Машината накрая сумира всички гласове по партии и преференции и улеснява СИК при броенето.Язък,че сте поставени за председател и лъжоете народа.Машинното гласуване е най точно.
  • 19 РАДИО ЕЛТО

    10 0 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ
    ИЛИЯНА ЙОТОВА👌👌👍👍❤❤
    КОРНЕЛИЯ НИНОВА
    това са
    ИСТИНСКИТЕ ХОРА
    БСП
  • 20 РАДИО ЕЛТО

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай курти 45 год.ерген - 21г. Ваш Лидер":

    БОЙКО го чака съд присъда иЦСЗ👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👍👌
  • 21 Гошето

    9 0 Отговор
    Една от най големите корупции са мишките работещи в ЦИК хора без никакъв морал
  • 22 МиГ 23

    1 0 Отговор
    Какъв е този дъртак бе. Алчни пенсии мръсни. Няма ли млади хора? Умрете от алчност бе мръсници, съсипахте тази държава. Пенсии вън!
  • 23 ГРОБ

    3 0 Отговор
    Машините идват от Америка, резултатът от гласуването вече е готов!
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! А сега сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването! Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони.
    Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина........... 20 000 машини ще са достатъчни”, КОЙТО МОЖЕ НЕКА ДА ПРЕСМЕТНЕ!!! /близо 128 000 000 ЛЕВА/
    ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 митко митко

    0 0 Отговор
    ама защо ми триете коментара. тоз ми беше преподавател в су то. и ходеше със скъсани обувки и сега оп на хранилката . и сега дебелият огнян минчев, коларова и онази буруджиева му бяха колеги. и сега всичките са на трапезата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове