Last news in Fakti

20 Септември, 2023 07:39 1 339 22

Заради правната ни система: България се срина с 20 места в класацията за икономическа свобода

  • икономическа свобода-
  • класация

Страната ни се намира в компанията на страни от други континенти като Ямайка и Бахрейн

Заради правната ни система: България се срина с 20 места в класацията за икономическа свобода - 1

България рязко влошава представянето си в традиционното международно проучване "Икономическата свобода по света", публикувано във вторник. Страната ни, която преди година бе 23-та, сега се е сринала на 43-о място, съобщи "Сега".

Рейтингът се прави всяка година от канадския институт „Фрейзър“, чийто партньор у нас е Институтът за пазарна икономика. Тази година са включени 165 държави. Оценяват се редица показатели - достъпни ли са банковите заеми, поносими ли са данъците, ефективно и бързо ли действа съдебната система при увреждане на имущество, присвояване на акции или кражба на фирма и много др.

Най-висок бал събират най-развитите и модерни икономики - Сингапур е №1, следван от Швейцария, Нова Зеландия, САЩ, Ирландия, Дания, Австралия, Великобритания и Канада. Съседката Румъния ни е "отвяла" и в това състезание, като заема 22 място.

А България се намира в компанията на страни от други континенти като Ямайка и Бахрейн.

"В миналогодишното издание страната ни бе много по-напред основно заради по-разхлабените ограничителни мерки по време на ковид-пандемията, но резултатът и тогава сочеше понижение спрямо предната година. Така с две поредни все по-лоши представяния нивото на икономическата свобода у нас се връща с десетилетие назад", коментират от Института за пазарна икономика, като изтъкват, че силните аспекти в икономиката на страната остават високо оценени, а при най-слабите няма никакво подобрение.

Експертите на ИПИ обясняват кои са "ахилесовите пети" на България:

В най-слабата за България категория – „Правна система и право на собственост“ – липсва осезаемо подобрение. Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост. Така, докато в останалите членки на ЕС оценките са около 8 точки, резултатът на България е близък и дори по-нисък от този в държави като Руанда, Уругвай, Молдова.

Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката и това не може да бъде компенсирано и преодоляно с по-добри постижения в други измерения на свободата, посочват от ИПИ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    20 0 Отговор
    Докато няма овесени съдии и прокурори , никога няма да станем бяла държава !!
  • 2 инфо

    5 13 Отговор
    Поредната ненужна, измислена, субективна, манипулативна "класация". Без научен фундамент и обективизъм.
  • 3 хаберих

    17 1 Отговор
    Едно време се е държало младоженката да е девствена.
    Днес се молят поне да е жена.
  • 4 фен

    14 3 Отговор
    Ами Христо Иванов взе властта, и резултатите са налице!
  • 5 Селянин

    17 1 Отговор
    Доста оптимистична оценка са ни дали предвид огромната корупция на всички нива и никакви осъдени ефективно. По съдилищата само някакви тъмнозелени кокошкари, и за отчитане на дейност им мотат делата по десетина години.
  • 6 Анджело

    13 1 Отговор
    Що бе? Нали направиха съдебна реформа, смениха политически, политически независимия Главен Прокурор. хаха по-смешна държава няма и в Африка

    Коментиран от #7

  • 7 фен

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анджело":

    Е то нали това беше целта! Счупиха държавата, взеха властта, и сега, докато ги търпи ПосолсствоТО, крадът и въртят схеми като за последно!
  • 8 Синя София

    5 5 Отговор
    От 2001 когато царят взе властта и комунистите се върнаха в управлението България тръгна прогресивно назад,а тиквата ни върна в 17 век
  • 9 Ха ха ха ха ха ха

    5 0 Отговор
    Е чакай малко дееее,
    Нали президента на абсурдистан казал, че икономиката на банана-репъблик е в Топ 3 иновативни икономики.....в света ?!?!
    Тая мозъчна промивка вчера я спуснахте !
    То3 в иновативните икономики от вчера, пък сега 20 места надолу 🤣🤣🤣🤣
  • 10 Селянин

    3 1 Отговор
    Докато ПП ДБ ДПС са партии в кабинета ще заличат България
  • 11 без имена

    3 0 Отговор
    ех този гешев. той е виновен за всичко.
  • 12 инж. Ганчо Илков

    6 0 Отговор
    Основният Закон в Държавата е Конституцията. Настоящата ни Конституция е създадена от Великото Народно Събрание (ВНС). Изборите за ВНС бяха Манипулирани и "спечелени" с Парламентарно Мнозинство от БСП (БКП). Огромна Роля в Манипулацията изиграха ДС, чрез внедрените в СДС Агенти под формата на Десиденти ( Жельо Желев, Иван Костов, Петър Берон, Петко Симеонов, Асен Мичковски, Георги Марков и много други). Това, което в момента се случва в България - Обезличаване на Общественоста, Създадените "Политически Проекти" (ГЕРБ, ДПС, БСП/заменила БКП/, ИТН, ПП и ДБ, ВЪЗРАЖДАНЕ, ВМРО, АТАКА), Боричкането чрез Парламентарно Мнозинство да бъде яхнато Управлението на Страната, Държавната Издръжка на "Политическите Проекти" и Синдикати), Устойчиво Развива Корупцията, Олигархията, Рекета над Потребителите. Съдебната Система е Опорочена, България е Разединена, Ширещата се Неграмотност, ни поставя при наличието на Милионери с без доказани ПРИХОДИ, в най-бедната Европейска Държава. "Политиците" си мечтаят за Шнген, а в същото време разиграват Корупционни Схеми. Младите не виждат Перспектива за нормален Живот в Родината си и напускат Страната. Няма ефективно Здравеопазването, Пенсионна Система. Има Мизерия и Хаос.
  • 13 защо

    3 0 Отговор
    И да не казвате, че не си изпълняваме обещанията! ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА
  • 14 Тома

    4 0 Отговор
    Най после стигнахме братята от ямайка защото аз съм прост и вие сте прости
  • 15 Джингиби милиционери

    5 0 Отговор
    Докато не се пусне кръв на самозабравилите се крадливи управляващи все ще е така. Пазят се един друг с прокуратурата съда и играчите зад колисите. Най голямото зло за България се оказа безкръвният преход.

    Коментиран от #17

  • 16 Българин

    3 0 Отговор
    По нивото на правната ни система и правото на собственост, България, е далеч по назад о редица Африкански държави, което ще рече, че в това отношение сме в средновековието, даже в Римската империя!
    Преди реме бях въвлечен в един юридически танц от съдия, адвокати, ЧСИ, прокурор, чиято музика на този юридически оркестър, е основен метод на действие на системата !Ж
    "Криейки" се зад "техни правила и закончета", всъщност правят всичо ПРОТИВНО , ОБРАТНО на общественото мнение! Нали системата е предназначена за обслужване на обществото !.

    Коментиран от #18

  • 17 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Джингиби милиционери":

    Без кръв няма да мине !
  • 18 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    В най-слабата за България категория – „Правна система и право на собственост“ – липсва осезаемо подобрение. Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост. Така, докато в останалите членки на ЕС оценките са около 8 точки, резултатът на България е близък и дори по-нисък от този в държави като Руанда, Уругвай, Молдова.
  • 19 Сс3мпа

    2 0 Отговор
    Е как от последно място ще падне още с 20? :/
  • 20 Баце ЕООД

    0 1 Отговор
    Не е ли заради политиците ни?
  • 21 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    3 0 Отговор
    СЪДИЙСКАТА ВЛАСТ Е НЕЛИГИТИМНА И ТЕРОРИСТИЧНА .

    Българският народ не участва в изборите за съдии. Народ и да няма, съдии ще има . Ако няма народ, то и депутати , министри, кметове , общински съветници и президенти не може да има, защото няма кой да ги избира, но съдии ще има, защото те сами себе си се назначават за съдии.

    Този терор върху народа и тази измама бе направена така . Съдиите се назначават за съдии от съдийската колегия на ВСС . Тя се състои от 12 човека, двама от които са главатарите на двете върховни съдилища и още пет се избират от самите съдии . Така общо съдиите избрани от съдии за членове на тази колегия са общо 7- т.е. повече от половината . Така те и без другите пет члена, които се избират от Народното събрание, което пък се избира само от 25% от народа, си назначават новите съдии, коите са техни щерки и внуци .

    Така това е власт СЪЩЕСТВУВАЩА НЕЗАВИСИМО ОТ НАРОДА , власт непроизтичаща от народа, защото народ и да няма , съдии и съдилища, както виждате, продължава да има, защото те си се размножават без участието на народа в тяхното развъждане .

    Освен, че съществува независимо от народа (непроизтичаща от народа) , тя не е власт в името на народа, защото народ и да няма - съдии има, а е власт НАД НАРОДА.

    Е, та точно това е съвременното определение на терора - ВЛАСТ НЕПРОИЗТИЧАЩА ОТ НАРОДА, ВЛАСТ СЪЩЕСТВУВАЩА НЕЗАВИСИМО ОТ НАРОДА И НАД НАРОДА .
  • 22 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    2 0 Отговор
    СЪДИЙСКАТА ВЛАСТ Е НЕЛИГИТИМНА И ТЕРОРИСТИЧНА
    Тази комунистическа терористична измама извъртяха комунистите на българския народ с Новата Комунистическа Конституция от 91 г., по силата на която съдиите станаха сами себе си избиращи се за такива, вечни , несменяеми и имунизирани против наказателни преследвания , така като станаха несменяеми , заварените комунистическите съдии, които всички до един бяха членове на БКП и агенти на ДС (съдиите агенти на ДС от Върховния Адмистративен Съд , даже се хвалят с това) не бяха сменени и така тази най-важна част от народната власт остана завинаги в ръцете на комунистическата банда и комунизмът бързо бе реставриран и нито един комунистически крадец не влезна в затвора, продължават спокойно да си ни крадат до ден днешен . А власт , която не произтича от един народ няма право да съди този народ, може да съди само сама себе си, но не и народ, от който тя не произтича .

    Така, братя и сестри 34 години след мнимото падане на комунизма нас продължават да ни съдят комунистите и агентите на ДС .

    И сега същата тази комунистическа банда на Христо Комунисто, Бойковци, Пеевски и крадлива компания, готви още по-голям терор, като иска съдиите от съдийската колегия на ВСС, които се избират от съдии за такива, да станат още повече, не 7- броя , а цели 10 броя .

    СЪС СТАРИ КАКИ НОВ БАРДАК НЕ СЕ ПРАВИ . Да, да, като смениш законите и изведнъж съдийския ни боклук, тия потомствени комунисти стават ангели небесни и започват да съ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове