Last news in Fakti

25 Декември, 2023 11:40 1 601 16

ИПИ: Какво се случи в глава шеста „Съдебна власт“ на Конституцията

  • промени в конституцията-
  • съдебна система

Гласуваните от депутатите конституционни промени няма автоматично да доведат до сериозни промени във работата на съда и прокуратурата

Както Делян Пеевски предрече по-рано този месец преди Коледа ще се приемат и изменения в Конституцията, и бюджет. Твърдението, че гласуваните конституционни промени няма автоматично да доведат до сериозни промени във работата на съда и прокуратурата е напълно валидно. Струва си обаче да припомним няколко неща. Първо, това е фундамент, без чието наличие останалите реформи в дългосрочен план са обречени. Второ, отпорът срещу точно тези изменения, свързани със съдебната власт, беше толкова силен при петата поправка на Конституцията през 2015 г., а и след това, че ако нямаха никакво значение, отдавна щяха да бъдат приети. Да не забравяме, че именно тогава се роди „историческият компромис“ и обещанието на Бойко Борисов, че „реформата остава за след Цацаров“. Всъщност остана за след Гешев, но да не издребняваме.

В какво всъщност се състоят промените?

Разделяне на ВСС

Висшият съдебен съвет се разделя окончателно на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет като вместо Пленум ще има Общо събрание, чиито правомощия са силно ограничени. По-важната промяна обаче засяга квотното разпределение в двата съвета. В първия съдиите, избрани от съдии най-накрая ще са мнозинство – осем членове от общо 15 (другите пет се избират от НС, а председателите на двете върховните съдилища са членове по право). В прокурорския съвет мнозинството от членовете (общо 10) ще се избира от парламента – шест, двама прокурори ще се избират пряко от колегите си, един – от следователите, а главният прокурор ще е член по право.

Целта на разделението на съветите и разпределянето на квотите е да създаде условия за засилване на съдийското самоуправление и намаляване на неправомерното влияние – прокурорско, политическо и др. – в работата на съдийския съвет. Така би трябвало да се утвърди независимостта на съда, тъй като решенията за избор на председателите на ВКС и ВАС, кариерните решения и тези за дисциплинарни производства ще бъдат преимуществено в ръцете на съдии. В същото време тази мярка следва да създаде гаранции за отчетността и ефективността на прокуратурата, тъй като би трябвало да намали прякото вмешателството на главния прокурор във вземането на решения на прокурорите. Досега те на практика бяха зависими кариерно и дисциплинарно от него, което спъваше възможността за автономност на решенията.

Правомощия на главния прокурор и структура на прокуратурата

С приетите изменения се премахва широкият обхват на надзора за законност. Това е оправдано ограничаване, тъй като преди прокуратурата злоупотребяваше с него и неоправдано навлизаше в разнообразни сфери на икономическия и обществения живот – проверки на повишаване на цените на лекарствата по време на Ковид пандемията, проверки на КЕВР цените за топлинна и електрическа енергия и други. Сега работата ѝ може да се съсредоточи върху повдигане и поддържане на обвинения по наказателни дела. По този начин би трябвало да се създава гаранция, че прокуратурата в по-голяма степен ще защитава обществения интерес вместо политически или икономически такъв.

Методическото ръководство се запазва. Това е важно правомощие на главния прокурор, който при наблюдение на това как редовите прокурори прилагат закона във фазата на досъдебното производство, може да утвърди единен стандарт, уеднаквяващ това приложение.

Промяната, предвиждаща, че структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, които разглеждат наказателни дела дава възможност за последващо преструктуриране на сега действащите Върховна административна и Върховна касационна прокуратура. Подобна оптимизация ще позволи по-ефективно управление на ресурсите (човешки и финансови) в системата.

Мандати

Мандатите на председателите на върховните съдилища остават седемгодишни, а на главния прокурор се намалява на пет години. Това, съчетано с текста, че „Съдебната власт е независима, а неин основен носител е съдът“, а прокуратурата и следствието са „в системата на съдебната власт“ най-накрая на конституционно ниво подчертава различния им статут и функции. Съдиите нямат началници, тъй като съдът е хоризонтална структура. Председателите на съдилища, били те и върховни, имат чисто административни функции. За разлика от тях прокуратурата е йерархична структура, в която има субординация и главният прокурор се намира на най-високата позиция в тази система.

Правомощия на президента, свързани със съдебната власт

Правомощието на президента на Република България да назначава и освобождава председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор се запазва. Въведен е 7-дневен срок, в който, ако президентът не издаде съответния указ, решението на ВСС/ВПС се обнародва и влиза в сила. По този начин не се дава възможност да държи на трупчета назначенията на председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

От сега нататък

Свързаните със съдебната власт промени в Конституцията не изчерпват реформата, но наливат основата и създават кофража. Тепърва предстои да се обсъждат и гласуват промени в Закона за съдебната власт, процесуални закони, да се предприемат институционални мерси и т.н.

В тази връзка е добре да отбележим, че за да изпълнят конституционните изменения целите си, е важно как ще се проведат изборите на съдии от съдии – при последните такива се появиха данни за извършено престъпление и бяха избрани само председатели и зам. председатели. Т.е. сам по себе стандартът за самоуправление не би довел автоматично до подобряване на настоящето положение, ако не се създадат гаранции на законово ниво, че избраните от колегите си съдии ще са от различни нива на съдебната система, ще има баланс между различните региони и т.н. Това означава, че е необходимо да се осигурят условия за съставянето на балансиран съвет не само между съдебните и несъдебните членове, но и между самите съдии. По отношение на прокурорския съвет от ключово значение ще бъде подборът на членовете, избирани от парламента. Важно е на законово ниво да се предвидят механизми за текуща и последваща отчетност на ВСС, за да се избегне капсулирането и да се засили отговорността на членовете. Междувременно е възможно част от гласуваните промени да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Дали това е умишлено заложено или не, може само да спекулираме.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В глава шеста е упоменато

    1 14 Отговор
    кога ще се открие ловният сезон за русофили.

    Коментиран от #3

  • 2 Така е

    16 1 Отговор
    Водещата роля на БКП, се заменя от щатското посолство. Това е основното
  • 3 Ти заплашваш ли бе

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "В глава шеста е упоменато":

    Трофей.

    Коментиран от #4

  • 4 кратък отговор

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ти заплашваш ли бе":

    Да! Заплашвам. Имам 3 нарезни полуавтоматични, с оптики с FLIR, и около 2000 naтpoнa. На които собственоръчно съм написал на всеки един от тях по едно "Р" от "русофил". Само чакам да отворят сезона.

    Коментиран от #6

  • 5 Уви !

    14 0 Отговор
    Напраиха и Конституцията на парцал ! Сега всеки , който събере 160 /продажни/ депутатски гласа - може да си пише вътре каквото му хрумне . И после пак така , и после пак така . Уви !
  • 6 Така е !

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "кратък отговор":

    Имаш !!! Един гол в г@за .

    Коментиран от #7, #9

  • 7 поправка

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Така е !":

    Не бе , не е един - човека е написал , че има ТРИ РЯЗАНИ .
  • 8 Име

    8 0 Отговор
    Къде отиват парите от продажбата на оръжие за Украйна - не че ми трябват пари.

    Можеше поне да вдигнем минимално стандарта на хората.

    Пепа смуче.
  • 9 Ако го отворят някога, силно се надявам

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Така е !":

    точно аз да ти npogynчa кpaтyнaтa.

    Коментиран от #14

  • 10 Майора

    6 0 Отговор
    Още от самото начало видни юристи подчертаха , че тези промени могат да се извършват само от ВНС! Но вносителите в лицето на адвоката с отнети права и без теудов стаж и секретарката му и прочие си правят каквото искат! Да не говорим и за това че съда е уж независим , а пускат предсрочно убийци на свобода илинамаляват присъди или спират делапо такива уличени от КОНПИ! В същото време прокурорите ще се избират в по голяматаси част от НС , което е намеса на изпълнителната в съдебната власт! Това неминуемо ще бъде атакувано пред ВКС!
  • 11 дребни поправки

    6 0 Отговор
    Нищо няма да се промени.Това са повъърхностни, дребни, деловодни поправки, едно голямо "нищо".На страната са нужни дълбоки, решителни, радикални, същностни промени. Даже тия "промени" бяха напълно излишни, бяха направени, колкото да отчетат дейност.
  • 12 Станчев

    6 0 Отговор
    Няма важни промени, защото няма добри юристи в парламента, всички са партийни активисти-не са нито учени, нито адвокати с опит, нито бивши магистрати. те са едно недоразумение. Лошото е, че не искат акъл и съвети, защото се пазят от умните хора, а те са много повече от тях.
  • 13 юрист

    5 0 Отговор
    Това промени ли са? Кргла нула. Няма какво да обсъждаме дори, не си заслужава.
  • 14 до маминият п@серк@

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ако го отворят някога, силно се надявам":

    Пик ль@ - ти някога пушка държал ли си ? Басирам се , че не .

    Коментиран от #15

  • 15 Много ти знай балаллайката

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "до маминият п@серк@":

    Обаче накрая всички се молите и ревете като момиченца.
  • 16 Емигрант

    2 0 Отговор
    Живеете в измама останалите на територия България, допуснахте измамник и със забрана да влиза на територията на САЩ да ви управлява държавата, "сглобява" Конституция и решава тежките ви проблеми ! Какво си мислите, че Европа спи и нищо не вижда и не умее да разсъждава като вас ? Затрихте се сами, без дори да забележите, че не живеете, а СЪЩЕСТВУВАТЕ ! Сега продължавайте да търсите виновни навсякъде, но не и във вас самите ! Комунета със замръзнали мозъчни клетки !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове