Last news in Fakti

20 Януари, 2009 00:00 2 848 0

Марин Станев сам вдигнал древната българска къща, ще прави цял комплекс

  • станев-
  • според-
  • марин-
  • юртата-
  • българи-
  • тоното-
  • топла-
  • освен-
  • посочва-
  • всичко-
  • първата-
  • точно-
  • старите-
  • комплекс-
  • древните-
  • първата юрта
В-к „Стандарт” 20.1.2009 г.Уникален комплекс от старобългарски къщи ще изгражда старозагорецът Марин Станев. Първата юрта на вилата му в старозагорското с. Ягода вече е факт. "Всъщност "юрта" не е съвсем точно название, макар че и старите българи са наричали така своите жилища. Думата препраща повече към походните палатки на номадските племена и монголите", казва пенсионираният офицер от Строителни войски.

Според Станев древната българска къща е необикновено жилище, умален модел на Вселената в който са събрани цялото познание и опит на българите като народ. За да построи първата юрта, Марин е преровил буквално всичко написано за нея в книги, в печата, в интернет. Проучването му отнело повече от две години и половина. Сглобил я буквално за един месец и смята, че е я направил по всички правила на древния канон. "Къщата е изградена изцяло от дърво, 4-5 мм дъбов шперплат, като абсолютен кръг с диаметър 4,5 м и височина в центъра 4 м", очертава параметрите й строителят. Подът, само върху дървена скара, е покрит с чамови дъски.

Станев припомня, че сферичната форма е задължителна, защото според поверието на древните българи кръгът поемал и съхранявал всичко, което е дадено като познание. А всеки детайл в тази юрта наистина подсказва за тези натрупани през вековете мъдрост и знания на предците ни. "Цялата конструкция е изградена по старобългарския календар, който и ЮНЕСКО призна, че е по-стар с 2-3 хил. от китайския", посочва Станев. Носещите дървени рейки например са точно 60, колкото са годините в един календарен цикъл на прабългарите, минутите в 1 час и секундите в 1 минута. Интериорното пространство в полусферата на юртата пък е условно разделено на 12 равни части, колкото са зодиите. "За нашите предци не е било важно кога е родено детето, а под знака на коя зодия ще бъде заченато", посочва Марин. Така древните българи смятали, че детето им ще се роди и ще стане каквото е орисано - момиче или момиче, воин или пастир, строител или зограф и т. н.

"Входът винаги е от юг не само защото е по-топло, това е посоката на коня, свещено животно за старите българи", посочва друг детайл на своята юрта Станев. Димникът на върха на юртата, или тоното, както са го наричали древните, според него освен комин, е бил истинска обсерватория - прозорец към небето и Вселената, слънчев часовник и календар. За да изпълнява всички тези функции обаче, съотношението между диаметъра на тоното и диаметъра на пода трябвало да бъде точно 1:9. Освен познанията си за космическата геометрия тук според Станев старите българи са вложили и своето поверие за свещеното число 9 - според нумерологията то символизира тоталността, духовните постижения и хуманността. Вътрешният кръг на тоното пък, като се наложел върху външния, се образувало дванайсетолистниче - цветето на живота.

Юртата още не е обзаведена изцяло според древния канон, но напролет Станев смята да направи и това. Лявата половина, по правило за мъжете, ще обзаведе скромно за себе си, а дясната - за съпругата си. Освен одърите, поотделно за всеки, щели да сложат една паралия (ниска кръгла масичка), една ракла и една икона.

Наглед паянтова и студена, старата българска къща всъщност е непоклатима и невероятна топла. "При един бурен вятър изпопадаха керемидите на вилата ни, помислих си, че ураганът ще обърне и юртата, но тя не помръдна", хвали творението си Марин. По време на кучите януарски студове пък забравил вътре съд с вода и на сутринта удивен видял, че тя не е замръзнала. "Представяш ли си колко по-топла ще бъде, ако конструкцията бъде покрита със сплъстена, необработена вълна, както са я правили прабългарите", казва с грейнали очи Марин. Те само поизпирали овчата вълна, за да останат мазнината и сярата, "обличали" с нея отвън юртата и тя ставала абсолютно изолирана от студа, влагата и водата.

Станев не се е отказал да вдигне и такава, абсолютно оригинална стара къща в бъдещия туристически комплекс, макар и да му струва по-скъпо. Първата юрта му излязла общо 4-5 хил. лв. с материалите. Не му е помагал никой, всичко до последния пирон е заковал сам. "Ще ми бъде трудно, но смятам, че за 1-2 години ще успея да вдигна десетина къщи", очертава мащабите на бъдещия комплекс в Ягода Станев. Той е съгласен, че не е възможно да заложи само на древното, самобитното, без да се съобразява с нормите на цивилизацията. Проектът предвиждал например към всяка юрта да има топла връзка със санитарен възел.

В най-смелите си мечти Марин добавя към комплекса конна база, която ще предлага на децата, на нашите и чуждестранните туристи езда с доспехи на прабългарските воини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА