Last news in Fakti

2 Юни, 2023 08:41 19 732 23

Защо не бива да оставяте храна на гроба на починалия и още правила за Черешова задушница

  • черешова задушница

Най-голямото внимание към починалите близки се отделя точно на трите Задушници през годината

Защо не бива да оставяте храна на гроба на починалия и още правила за Черешова задушница - 1
Снимкa: БГНЕС

Можете да посещавате гроба на близък починал всеки ден, тъй като не съществуват строги забрани по този въпрос. Но на Черешова Задушница не се ходи на гробище след залез слънце.

Най-голямото внимание към починалите близки се отделя точно на трите Задушници през годината. На тези дни е редно християните да ходят в храмовете с приготвена храна – питка, жито, вино и вода, които се осветяват от свещеника. С това осветяване се прави обща панихида и след това храната се раздава за Бог да прости. След това се отива на гроба и се прелива на него с виното и водата. Може и да се извика свещеник на гроба, за да прочете кратка молитва за душите на нашите близки.

Важно е, да знаете, че не бива да оставяте храна на гроба, това не е никак правилно, и не е прието от църквата. Храната е за тялото, което се нуждае от нея. Полза от храната има само тялото и ние трябва да я раздаваме, а не да я оставяме на гробищата. Три са причините, заради които не трябва да се оставя храна на гробищата – за да не скверним гроба с храната, да не се разнася от животните и третата – вярваме, че тази земя, където лежат нашите близки ще възкръсне при Второто пришествие тялото на починалият. Няма да е приятно на човека да му сложиш на гърдите храната и да се храниш отгоре.

Това, което се върши в този ден, е помен. Тоест извършвайки молитвите и палейки свещи, ние подпомагаме душите на починали. Така те чувстват радостта в Отвъдния свят като биват поменати, а за тях това е един особен празник.

В събота на 03.06.2023 г. във всеки храм ще започне заупокойна служба, след което който желае може да извика свещеника да прочете молитва на гробищата, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    20 12 Отговор
    Даа...... църквата , 2000 години се бори с това езическо суеверие с храната , но материала , на който говори , е неблагонадежден !!!

    Коментиран от #12

  • 2 Не е така

    20 16 Отговор
    На Задушница винаги се оставя храна!

    Коментиран от #22

  • 3 шива

    15 7 Отговор
    Е,в Индия като ги изгарят и нямат гробове,какво правят?Гробищата са цяла индустрия.Защо обаче индусите са се отказали от нея,историята мълчи.
  • 4 Псевдоним

    28 0 Отговор
    В нашия край няма такава практика да се оставя храна на гроба. Раздава се между близки и познати.

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Соваж бейби

    8 15 Отговор
    На църквата простотията с какво ли не блъфира още повече с починал човек мъката е голяма и какво ли не правиш ,щом дядо поп е казал.За голямо нещастие мъртвия няма се върне освен ако не идея да се остави храна за клошари и животни .Глупостите и измислени церемонии от император Константин и майка му ,само дето още не могат да докажат Исус Христос учените и мястото и вещите не отговарят на епохата които баба Елена уж намерила като медиум когато се върнала по тези земи ....борба за религия и власт няма нищо свято.
  • 9 вазеелина маринова

    7 3 Отговор
    пиши си за порнографията .друго не ги се отдава
  • 10 вярно е

    10 4 Отговор
    Да се похабява храна е грешно, но винаги има такива хора, които отиват и я вземат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Споко!

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Тази храна я вземат обикновено бездомници.
  • 13 разбира се

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Псевдоним":

    Стига да има на кого да подадеш (така се казва).
  • 14 Горе на черешата

    11 2 Отговор
    Както в църквата, така и в другите окултни течения, няма практика да се оставя храна на гобища, само свещи, вода и вино. А освен това черешите са 6лв килото.
  • 15 Идън

    13 4 Отговор
    Храната не осквернява гроба. Осквернява го когато още не си наредил гроба и попът чака да попее три минути за да вземе едни пари.Попът е модерен- под расото е с дънки и бели маратонки. Пали чаена свещ и не носи кандило.Просто в консервна кутия пали малко вестник и слага тамян.Няма вече восъчни свещи- новите са по- тънки от обикновените за осветление и са бели- струват скъпо.Попът гребва от житото и го пльосва върху мястото, което си се утрепал да изчистишл После върху него полива с виното- та бялото на паметника и рамката хубаво да се оцвети и да се усеща миризма на прокиснало.

    Коментиран от #17

  • 16 Хайл 14/88

    7 4 Отговор
    Защо се повтаря поне 2 пъти-"може да извикате свещенника" ? Да дойде някой пиян поп и да каже накрая "наздраве" ли? Щото и такъв случай има
  • 17 Соваж бейби

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "Идън":

    Била съм свидетел и на пиян поп който идва да изпрати покойник на онзи свят ,не мога да намеря любезни думи с които да опиша възмущението си.А бългатската традиция специално за погребение е уникална като сватбено тържество липсва само музиката едно голямо ядене и пиене вече след 4 чаша ракия хората започват да се веселят и забравят къде са раздаване на хавлии по коли ,автобуси ..?! Българските църкви и попове са най уядени и на далавера и с тази сергия на входа в църквите свещи ,гривнички ...все едно се намираш на битака ,кутия за пари ??дарения !!изобщо влачат по всички тънки начини

    Коментиран от #20

  • 18 пенко

    7 4 Отговор
    ПИТАХ ДВЕ БАБИ - ЗАЩО МЪЧАТ ДУШИТЕ НА УМРЕЛИТЕ С ВИНО И ДЕЛИКАТЕСИ - КАТО -ТЕ САМО ГЛЕДАТ -- ОТГОВОРИХА : " А ХАПВАТ И ПИЙВАТ ДУШИТЕ " !!! ТРАБВАШЕ ДА ИМ ОБЯСНЯ ,ЧЕ ДУШИТЕ - ЩЕ У С Е РАТ И УПИ КАТ РАЯ !!!!!!!! ЕВРЕЙСКАТА ИЗГЪЗИЦА Е ЗА САМОЗАЩИТА + ЕВРЕЙСКАТА МЮСЛИМАНСКА - ИЗГЪЗИЦА ЗА ЗАЩИТА НА ЦИОНИЗМА !! ГОСПОД И ТРАЛАЛАХ СЕ СБИВАТ И ЦИОН СЕ КЕФИ ОТСТРАНИ !
  • 19 Бог да прости мъртвите и да поживи живит

    4 4 Отговор
    В наше село, се оставят череши на гроба, прелива се с вино на кръст и се палят свещи. Също така гроба се покрива с орехова шума. - смята се че орехът е посредник между двата свята този на живите и този на мъртвите.
  • 20 Ъъъ

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Нашият поп през годината кара ML,дойдели задушница вади старата таратайка.
  • 21 Джон

    7 1 Отговор
    Тумби цигани вървят и прибират оставеното по гробовете след Задушница.
    Жалка картинка в части от Североизточна България.
  • 22 НЕ ОСТАВЯЙТЕ ХРАНА НА ГРОБОВЕТЕ

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не е така":

    Не се оставя храна, мъртвите не могат да я консумират, нито пък пият вода. Оставената храна става причина безпризорни кучета да нагазят гроба, а пък и цигани събират храната с чували и хранят прасета. не оставяйте храна на гробовете!
  • 23 ЛЕЛЯ

    1 0 Отговор
    С молитвите си ние НЕ подпомагаме близките си починали, нито пък те се радват....стига с тия измишльотини!!! Няма такова писано нещо в Библията и прочетете притчата за бедният Лазар за да видите, че не е възможно това !!!