3 Юни, 2023 07:04 4 257 8

Черешова задушница е...

  • черешова задушница-
  • покойници-
  • почит-
  • души

Тя е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък

Черешова задушница е... - 1
Снимка: bTV

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винарка

    1 9 Отговор
    А виното и плодовете, какво символизират?
  • 2 Свинарка

    7 0 Отговор
    си, говедо неграмотно!!!!

    Коментиран от #4

  • 3 киро

    4 0 Отговор
    Състоянието на Софийските гробища е отвратително. Каквато държавата, такова и гробището.....
  • 4 Портвайн

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Свинарка":

    Свинската задушница е по Коледа, огледай си кочината.
  • 5 Роза

    6 0 Отговор
    Да поменем любимите ни покойници и да се помолим да бъде светъл пътя на душите им в небесните селения!Кратък и тревожен е пътя на човека в земния му живот,а дали има нещо там,горе?!Никой не се е върнал,за да каже!
  • 6 7777

    11 0 Отговор
    За съжаление, много често не ценим живите си близки хора и чак когато ги загубим, разбираме какво сме притежавали, но не сме направили достатъчно за да го запазим по-дълго!

    Коментиран от #7

  • 7 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "7777":

    За съжаление идва един момент, когато нищо не можеш повече да направиш, а пълната отдаденост се е отразила на самия теб.
  • 8 Черешова задушница

    5 0 Отговор
    Мир на душите на починалите.
    При тия цени черешите са само за тях.