20 Юни, 2024 11:11 5 462 4

Уникален дворец на 2000 години отваря врати край Ивайловград

  • армира-
  • ивайловград-
  • дворец-
  • римско време

"Армира" е най-богатия частен дворец от римско време

Уникален дворец на 2000 години отваря врати край Ивайловград - 1

Античната вила „Армира“ край Ивайловград датира от I-III век сл.Хр. и е призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи. Комплексът отваря врати на 21 юни, след обновяване по европейски проект, съобщава кметът на общината Диана Овчарова. Вилата е паметник на културата с национално значение и е в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО, уточнява Флагман.

Общината изпълни проекта за развитие на туристически атракции по ОП „Региони в растеж“, на обща стойност 8,2 млн. лв. 7 млн. лв. е безвъзмездното финансиране, а останалите са осигурени чрез Фонд „ФЛАГ“. Освен дейности, свързани с експониране и социализиране на паметника на културата, проектът обхваща и осигуряване на атракциони около вила „Армира“. Един от тях е обновената водонапорна кула, висока 28 метра, изградена край язовир „Ивайловград“ при построяването му през 1964 година.

Тя вече е осветена, с външен асансьор и достъпна за посетители. Обособен е и интерактивен център, в който гостите ще могат да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и района около нея. Туристите ще могат да се включват и в кулинарни демонстрации на място, както и да се докоснат до живота на аристократичната фамилия, обитавала долината на река Армира, чрез подготвения от домакините по проекта „визуален разказ“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Уникален дворец на 2000 години отваря врати край Ивайловград

Уникален дворец на 2000 години отваря врати край Ивайловград

Уникален дворец на 2000 години отваря врати край Ивайловград


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 глоги

    0 3 Отговор
    съобщава кметицата на общината -Диана Овчарова.
  • 3 в кратце

    9 0 Отговор
    Ивайловград е едно малко, красиво и тихо градче.
  • 4 КИЧ ДЕКОРЧЕ

    6 5 Отговор
    ДА ВИ ИМАМ МАСИЧКАТА, ПЕЙКИТЕ ,ТРИКРАКОТО СТОЛЧЕ КАТУРНАТО НА ЗЕМЯТА.ТОЛКОВА КРАСИВ И ЦЕНЕН ДВОРЕЦ НАКИЧЕН С БУТАФОРИЯ! ХУБАВА РАБОТА АМА БУЛГАРСКА.