Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 12:24 4 331 2

Швейцарците не се справят с имотния балон

  • швейцария-
  • имот-
  • цюрих-
  • женева-
  • имотен балон

В следствие на имигрантския приток и значително понижаване на лихвите по ипотечни кредити, цените на жилищата в Швейцария продължават да растат. Водената от властите политика да контролират местната валута са слабо ефективни и дори могат да доведат до още по-голямо поскъпване на имотите. „Увеличението на цените на недвижимостите се явява една от основните заплахи за швейцарската икономика”, предупреди още през юли Филип Хилдербрад, управител на Националната банка на Швейцария (SNB).

От 2009 г. досега цените на имотите са поскъпнали с 12.5%. В Цюрих и Женева ръстът е още по-голям, съответно 13.7% и 14.5%. Средната цена на градска къща е 1.9 млн. швейцарски франка (1.485 млн. EUR). Жилищата се търгуват срещу 1.2 млн. швейцарски франка (938 000 EUR). Апартамент за около 1 млн. франка се нуждае от ремонт.

От Федералното управление за недвижими имоти на Швейцария предполагат, че повишаването на имигрантския поток ще доведе до увеличение на цените. През 2007 г. страната отвори границите си за гражданите на 17 държави-членки на ЕС. От тогава специалисти от различни сектори и квалифицирана работна ръка се насочиха към тази почти незасегната от дълговата криза държава.

През 2010 г. търсенето на жилища в Цюрих в пъти превишаваше предлагането, а делът на чуждестранните собственици се увеличи до 4.61%. От 480 000 купувачи, придобили имоти през миналата година в Цюрих, половината са чужденци.

„Горещите точки” на швейцарския имотен пазар са районите около езерата в Женева, Цюрих и Цуг, а също така и някои туристически региони. Именно там, прогнозират анализатори, може да се образува имотен балон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валентин Вълканов

    0 0 Отговор
    Честито и на швейцарците. Само, че този глобализиран свят не сме го измислили ние българите. Новият световен ред е пълен провал-според мен. Капиталът си направи сметката без кръчмаря. Чужденците сега са неудобни. Но печелят в долари и евро. А в какво печели Америка и Европа? Кои са конкурентните стоки, които продава в страните с по-ниски курсове на валутата и съответно по-ниски доходи и цени, както е в Китай? Скоро гледах един интересен филм за толстолопите в САЩ, където са се размножили много. Същите били китайска разновидност, а американците не ги ядели, защото били имали кости!!!!!! Без коментар. Скачаха направо в лодките. В Китай същите почти липсвали, защото били от голям интерес за рибарите. Ха сега: къде им проблема на американците? Не само, че са разглезени на върховна степен, че костичките им били проблема, да се не задавят видиш ли! По-големият проблем е, като се замислих, че като имат много риба, защо не я изнасят за Китай, щом там е деликатес и там не стига. На пръв поглед си е бизнес-ниша, но на втори поглед се оказва, че съотношението юан-долар не е в полза на американците. Същият проблем важи и за еврото. Добре, капитала си изнесе заводите в Китай и др. развити азиатски държави, но потока на стоки се оказва еднопосочен. Дали се усещат до къде ще доведе това. Или много е късно вече. Не всичко е печалби, приятелю. Не всичко. Както се пее в една песен. На пръв поглед лесното натрупване на капитали ще изиграе лоша роля. Май!? Та такива мисли ми
  • 2 Валентин Вълканов

    0 0 Отговор
    минават през главата. Затова казвам, че новият световен ред е сбъркан, защото за капиталите добре - вървят насам-натам, а за хората някой да се сети. Проблемите не са само в нарастването на цените на жилищата. Балона не е само имотен. Ще видим как ще се развият нещата. Както казват руснаците: поживем-увидим.