Last news in Fakti

21 Септември, 2011 12:35 2 489 0

Драстично увеличение на престъпността в Швейцария

  • престъпност-
  • швейцария-
  • ръст

Само допреди няколко години швейцарците не можеха и да помислят за наличието на битова престъпност. Днес криминогенната ситуация в швейцарския „рай” се влошава, а по някои показатели превишава средните стойности за страните от Европейския съюз (ЕС).

Изследване на Цюрихския университет показва, че през последните седем години се е увеличил броят на кражбите, нападенията и други видове посегателства срещу личността.

В допитване проведено през тази година се посочва, че от 2000 анкетирани, 7.1% са станали жертва да кражба с взлом. През 2004 г. този процент е бил 5.1%. За периода 2004-2011 г. от 7.2% на 10% се е увеличил делът на нападенията довели до травми.

Броят на кражбите с взлом превишава средностатическото равнище за страните от ЕС. Още през 1984 г. Швейцария е известна с факта, че е най-безопасната държава, ако не в целия свят, то поне на Стария континент. За периода 2004-2011 г. нападенията с взлом нараснаха на 2.2%.

Причината за нарастващата престъпност се крие във факта, че през 80-те години на миналия век в обществото беше наложен нов стереотип на поведение. Тогава се появи нощният градски транспорт, съдържателите на барове бяха освободени от плащането на патентен данък, либерализира се механизмът за продажба на алкохол и беше премахнат вечерния час. Огромна роля за развихрянето на престъпността играе фактът, че швейцарското законодателство е „най-снизходителното и либерално в цяла Европа”. Така например, опасността да попаднете в затвора заради кражба с взлом е значително по-малка в сравнение с държавите от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА