24 Юли, 2024 11:11 3 658 4

Решиха съдбата на емблематична сграда

  • пловдив-
  • бнб-
  • сграда-
  • конкурс-
  • музей

Сградата на БНБ в центъра на Пловдив ще бъде вече музей

Над 5 години бившата сграда на БНБ в центъра на Пловдив е затворена. Дълго време в общественото пространство се дискутираше каква да е нейната съдба, докато в началото на текущата година не беше обявен международен конкурс „Трезор за идеи“. Изводът е, че най-вероятно новата функция на сградата ще бъде музей. Другият вариант е в нея да се премести част от Археологическия музей, а третият – да бъде превърната в културен център със занимални и зали за деца. Макар окончателният избор да предстои, отсега идеята за Музей на Пловдив се очертава като фаворит.

Сградата, намираща се на ул. „Райко Даскалов“ е обявена за паметник на културата. Това е и една от причините общината да обсъди трите идеи. НИНКН ще има крайната дума за съдбата на сградата.

Тепърва измежду трите предложения ще се избира едно - най-рационално за града и изпълнимо. Според председателя на Регионалната колегия на Камарата на архитектите Чавдар Тенев най-добрият вариант е да имаме музей на Пловдив, който да показва на посетителите не само ценните експонати на древния град, но и постиженията във всички области, включително в изкуството и музиката, както и да представя визията за бъдещето на Пловдив.

След като се изясни за какво ще се ползва паметникът на културата, ще се подготвя задание за проектиране. Проект ще се изготвя също с конкурс, или по-точно чрез обществена поръчка, а след като бъде изработен, задължително ще се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), което обикновено отнема време. По закон се изисква процедура за обществена поръчка и за избор на изпълнител на реставрационните и строителните работи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    5 12 Отговор
    За каква история и култура може да става в Пловдив, докато градът лежи под ботуша на чужд войник? Вражески при това!

    Общинарите?

    Коментиран от #4

  • 2 да бе

    5 2 Отговор
    Че в Пловдив има поне 3 музея ... Какво ново ще има в този? Само хранилка май
  • 3 умен и образован

    3 5 Отговор
    първо альошото долу!
  • 4 Паметници бре!

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Статуята с шпагина не слиза от Хълма на освободителите за да отиде в Общинския съвет и да дава нареждания как да се управлява градът ами градът си се управлява от рушветчии и продажници, които уж са избрани по демократичен начин чрез избори! Ти ходил ли си горе? Там има и паметник на Цар Освободител. май забравяш обстоятелството, че през Втората световна авиацията на САЩ и Бриртания срутиха София, докато армиите на Трети украински фронт не са водили бойни действия на територията на България , не са трепали и не са рушали. Паметникът е история. История на България. Хората са положили труд да го построят за благодарност, че макар и окупатори, войниците на СССР не са воювали срещу българската армия и в България не еимало такива разрушения, каквито в момента има примерно в Украйна . Тези обстоятелства са били актуални тогава, но както написах това е история. Паметникът трябва да остане, а историята да се помни и уважава.