18 Октомври, 2011 10:38 3 819 7

Криза без край

  • имот-
  • криза-
  • сащ-
  • ипотека

Ще има ли край имотната криза в САЩ? По официални данни в Щатите в момента се продават 3.5 млн. имота. В това число обаче не са включени т.нар. „сенчести” недвижимости. Това са къщи и жилища, които са иззети от банки или са в процес по изземване, заради необслужвани заеми. Когато и те се прибавят към останалите, броят на продаваните къщи и апартаменти ще се удвои и ще достигне 7.5 млн. За сравнение на един нормално функциониращ пазар имотите в процес на продажба трябва да бъдат около 2.4 млн.

Много е сложно да се определи количеството на „сенчестите” имоти в САЩ. Това, което се знае със сигурност е, че през последните три месеца около 2 млн. собственици не са си платили месечната вноска, а други 800 000 души не са изплащали ипотеките си вече цяла година. Ако и техните имоти се прибавят към тези, които се продават, броят им ще достигне огромни размери. Това ще е тежък удар за имотния пазар, от който възстановяването ще е трудно, прогнозират анализатори.

Американският имотен пазар отдавна е с диагноза „депресия”. Независимо от това, че през последните години цените драстично спаднаха, интересът както към първичния, така и към вторичния пазар, остава нисък. Инвеститорите замразяват проектите и строежите си и чакат в икономиката да се появяват позитивни нотки, за да имат основание да реализират заплануваното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Милков

    4 0 Отговор
    Скоро край на имотната криза няма да има... Нито в САЩ, нито в България! Парите са вече скъпа и труднодостъпна стока, имотен пазар без банково кредитиране не може, да съществува и да се развива. Първо трябва, да приключи финансовата криза, да има растеж в икономиката, растеж в потреблението и едва тогавма можем да си мечтаем за възстановяване на имотните пазари... Друг е въпросът, че положението е отдавна изпуснато, защото се допусна политиците да решават икономически и финансови въпроси и постоянно да се месят в развитието на пазарите, а така доникъде няма да стигнат - икономиката и фифансовите пазари са най-инерционните системи и не можеш, да им заповядаш "кръгом марш!" Търпение и смирение, и дано ни стигнат резервите...

    Коментиран от #2

  • 2 Диксио ЕООД

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Стефан Милков":

    @1 И все пак да не забравяме, че финансовите въпроси са в пряка зависимост от политиците, защото те определят икономическата и политическата посока на развитие на страната, според целите и амбициите за икономически просперитет. И така в условията на криза (която е перманентна в нашите географски ширини) трудно можем да говорим за растеж в потреблението, при положение, че хората държат милиони в банките, а харчат стотинки с надежда за по-добри времена. Заради това трябва Политиците да вземат такива мерки, които да накарат хората да повярват на своите управляващи, че имаме наистина "пазарна икономика" и да участват в нея със своите пари. Това обаче изглежда невъзможно поради ниския рейтинг на управляващите (които и да са те), поради (според мойто скромно мнение) негативната кампания водена от медиите и липса на положителна и компетентна информация.
  • 3 Милена Георгиева

    0 0 Отговор
    От кога парите са стока???Изказването ти Стефане е доста повърхностно.А пък това че хората държат милиони в банките ме потресе.Иначе сте си написали фирмичката.
  • 4 Стефан Милков

    3 0 Отговор
    Мила ми, Милена... Не помня, да сме се запознавали или поне нямам такова име във визитниците си, но че парите са стока и то най-труднодостъпната стока в момента в световен мащаб - това е 1000 % сигурно! Всичко, което се търгува е стока и не е зле, да пропочетеш нещо повечко и по-смисленно за парите и финансовите пазари, а не само реклами на банки и лизингови дружества от телевизията... Остани си със здраве и дерзай!
  • 5 Bossman

    0 0 Отговор
    Проблемите могат да се разрешат много бързо стига да има воля от страна на власт имащите най-вече в САЩ.Именно там политиците и финансовите акули обичат да си правят социални експерименти с обикновенните хора.Обикновенно се изземват на безценица имоти с различни финансови машинации/уж че кредитополучателя не може да си плаща взетия кредит/.
  • 6 Янко Рупкин

    0 0 Отговор
    В щатите се продавали 3,5 милиона имоти?!Какви?Всички ипотекирани?

    И ако прочете,това ,което е публикувала,дали ще и стигне акъла да види несъответствието на цифрите,в началото и средата на писанието?Няма да се впускам в подробности като първичен и вторичен пазар,термини ,неясни за много хора ...
  • 7 Милена Георгиева

    0 0 Отговор
    Стефчо не се пише "пропочетеш" а се пише попрочетеш.И не се пише "по-смисленно" а само с едно "н".Смислен а не смисленен!!!Научи се да пишеш първо за да не се излагаш друг път.А че не се познаваме-това е 1000% сигурно.