Last news in Fakti

6 Август, 2018 12:26 3 347 5

Изчезването на Очите прецаква делото срещу Кравата

  • митьо очите-
  • димитър желязков-
  • съд-
  • божо кравата

Липсата на Димитър Желязков-Очите се превръща в препъникамък за мегапроцеса срещу бандата на Божидар Кузманов-Кравата, обвинен за негов враг номер 1. Кравата е подсъдим след пукотевицата в бар "4you" в Слънчака, когато тежко ранен е Митьо Очите, а убит неговият гард Александър Алексиев-Японеца. Това пише в. „България днес“.

До този момент Желязков е сочен са потърпевш от екшъна и е основен свидетел срещу Кравата и гангстерите му, подсъдими като огранизирана престъпна група. Процесът срещу тях може да зацикли или да се провали след изчезването на Митьо Очите. Както стана ясно, той духва зад граница, малко преди ГДБОП да му спретне акция.

"Макар да е представляван от адвокат, присъствието му може да бъде наложително в хода на процеса. Заради статута на Желязков като свидетел той може да бъде призоваван по всяко време по искане на страните по делото", алармират юристи, запознати с доказателствата.

При зрелищната акция на ГДБОП по Черноморието, започнала рано сутринта в четвъртък, става ясно, че Очите е напуснал страната още в понеделник. Това съобщиха на официален брифинг представителите на Специализираната прокуратура. Те поясниха, че той не е избягал - просто те не са го открили в дома му.

"Знаем къде е и до седмица имаме намерение да го върнем в България. Освен него се издирват още двама членове на бандата, включително и общински съветник от Несебър. Той е обявен за общодържавно издирване", похвалиха се още от Специализираната прокуратура.

Митьо Очите е обявен за издирване и от Интерпол, заявиха разследващите.

Докато Интерпол го издирва в цял свят, статутът на Митьо Очите като жертва в делото срещу Божидар Кузманов претърпява рязка промяна. В хода на разследването срещу бабаитите на Очите, които не успяха да духнат на време като боса си и в четвъртък бяха откарани в ареста, може да изскочат нови доказателства. Новите обстоятелства биха били от полза за Кравата и компания. Те може да докажат защитната им теза, че всъщност Кравата е потърпевш от натиска на Очите и главорезите му. Това Кузманов твърди от самото си задържане след фаталния уестърн, разтърсил Слънчака. Според версията на Кравата и аверите му Очите ги напада с въоръжени до зъби бабаити.

"На последното заседание Митьо Очите се биеше в гърдите, че не се занимава с нищо. Сега ще е интересно, ако се появи да обясни дали се е занимавал с рекет, наркотици, побоища, палежи - това, за което са задържани приближените му и са тарашени имотите му. Това, което от прокуратурата наричат успешен бизнес", иронизират развоя на кримисъбитията запознати с разследването.

Интересен момент настъпва и в показанията на свидетелите по делото срещу Кравата и бандата му. По-голямата част от тях са разпитани, докато Митьо Очите бере в душа в болница. Повече от приближените му признават, че са действали под негово ръководство и дори развързват езиците си за дейността на Желязков.

След като Очите оцелява, разпитаните променят коренно показанията си, твърдейки, че не са чули и разбрали въпросите на следователите.

"Сега, след като са повторно окошарени и разпитани, нищо чудно отново да променят показанията си, за да отърват собствените си кожи. Ако това се случи, то Митьо Очите от жертва може да се превърне в инициатор на екшъна", злорадстват приближени до Божидар Кузманов.

Бандата, ръководена от Митьо Очите, наречен "емблематична фигура от периода на 90-те“ от прокуратурата, е действала от 2010 година. Разследването се фокусира върху дейността й едва преди две години. Гангстерите въртели успешно бизнес - изнудване, рекет, палежи на заможни търговци. Натискани са собственици на погребални бюра и вендинг машини, таксиджии и ресторантьори. Задържани са 20 души. Трима се издирват, сред които Очите и приближеният му общински съветник. Последният е в чужбина от 2-3 месеца, казаха още от спецпрокуратурата.

В събота ще бъде поискана постоянна мярка на петима от задържаните. Какво ще се случи с останалите не е ясно, но те са разпитани пред съдия. Сред тях са Радослав Николов, по прякор Рачо, откаран първи в ареста и дясната му ръка Венци Лавацата.

Въпросният общински съветник е втори мандат на апетитния пост.

"Не се е явил на огледите, но е открита банкова касета, която е държана от общинския съветник с 60 хиляди лева. Парите са иззети", коментираха на брифинга. Конфискувани са и луксозни автомобили, сред които „Порше Кайен“, „Ауди“ и БМВ Х5. В домовете на силоваците на Очите са открити и наркотици, преработени бойни пистолети, части от автомати и други бойни оръжия, които им гарантират и отделно обвинение. Една от мутрите притежавала и бронежилетка.

Обвинения са повдигнати на 9 лица. Претърсени са 30 адреса.

"Става дума за регионален монопол на различните услуги по Черноморието“, лаконично обясниха още от спецпрокуратурата.

Голяма част от обвиненията се доказват чрез гласни доказателства, което отново обрича процеса на провал. Макар разпитите да са пред съдия, изнудваните може да се откажат по всяко време от тях, макар да им е гарантирана защита. "Страхът на хората е разбираем", коментираха от спецпрокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пасатор

    7 0 Отговор
    За България ли става въпрос или за Колумбия!?
  • 2 балама

    12 0 Отговор
    Да бе - "мегапроцеса", който трябва да отклони вничанието, от перманетното крадене на милиарди от управляващите и затриването на българския етнос, посредством хибриден геноцид.
  • 3 бахчованджия

    9 0 Отговор
    Колумбия ряпа да яде.
  • 4 Специализираната прокуратура

    2 0 Отговор
    до един трябва да са в затвора! Където се намесят - вони! Чистачката да я оставят на свобода - тя ще гони хайдуците!
  • 5 КОЙ ПЕЧЕЛИ И КОЙ ГУБИ ?

    2 0 Отговор
    Когато народа прави избор между Корумпирано правителство и Криминална престъпност. Избора е винаги е за Правителството. То убива - сигурно НО БАВНО а Криминала - брутално но на място!