Last news in Fakti

1 Юли, 2022 11:29 1 870 3

Откриха детска гробница от времето на ацтеките (ВИДЕО)

  • археология-
  • археологически разкопки-
  • останки-
  • скелети-
  • ацтеки-
  • мексико-
  • гроб-
  • гробница

Според археолозите децата, чиито останки са намерени, са починали от естествена смърт

Откриха детска гробница от времето на ацтеките (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Мексикански археолози откриха гробница с останките на четири деца от цивилизацията на ацтеките, предаде Ройтерс.

Находката се намира в сърцето на историческия център на столицата на Мексико. Смята се, че децата са били положени в гроба преди около пет века. Специалистите от Националния институт по антропология и история на Мексико са открили скелетите на място, което според тях е използвано като традиционен дом с четири стаи между 1521 г. и 1620 г., в ранният колониален период в страната, пише БТА.

При разкопките също така са намерени изключително добре запазени предмети от времето преди испанското нашествие, като сред тях има глинени вази, керамични съдове и каменна фигура на жена, която държи дете.

Ацтеките са били войнствено настроена и дълбоко религиозна цивилизация. Те са създавали монументални произведения и са имали ритуали с човешки жертвоприношения. Според археолозите откритите деца са починали от естествена смърт и са били погребани по начин, практикуван преди испанското нашествие.


Ръководителят на проучването Хуан Карлос Кампос обясни, че коренното население е било изправено пред тежки условия на живот и хората не са успели да избягат, след като испанските конкистадори са превзели главния град на ацтеките Теночтитлан, на чието място е съвременната столица.

Археолозите продължават да откриват останки от цивилизацията на ацтеките под столицата Мексико. През декември беше разкрит олтар в близост до площад "Гарибалди", известен с гуляите и музиката на мариачи.

Ацтеките са управлявали империя, простираща се от Мексиканския залив до Тихия океан, обхващаща голяма част от територията на централната част на Мексико. Столицата Теночтитлан е завладяна от испанеца Ернан Кортес през 1521 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамул

    0 0 Отговор
    Ацтеките не са били религиозни! Те са толтеки!
  • 2 ганю

    2 0 Отговор
    я да вземем пример от тях и да извадим сърцата ритуално с нож от обсидиан
    на най-крадливите ни от 30г политици и ще се оправим за нула време
    супер идея ще починат неестествено както естествено крадяха
  • 3 Галина Колева,

    0 1 Отговор
    Това за човешките жертвоприношения го казват конкистадорите, за да оправдаят зверствата си.