Last news in Fakti

20 Февруари, 2016 18:59 1 858 7

Системата за пръстови отпечатъци ще струва под 400 хиляди лева

  • пръстови отпечатъци

До 400 хиляди лева ще струва създаването на електронен идентификатор за пръстови отпечатъци. Това каза в Бургас министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БНР.

Москов уточни, че 2 български фирми са участвали в обявената обществена поръчка за създаването на целия софтуер: Имаше някакви притеснения в обществото, че чужди фирми могат да имат достъп до български лични данни и здравни данни. 2 от най-големите български фирми, едната, от които е правила тази система, с която депутатите в Народното събрание се идентифицират, а другата е с договори с българските служби за сигурност за софтуер и така нататък, т.е. никакво съмнение от гледна точка на породените спекулации в обществото за сигурността на личните данни, здравните данни и т.н.

За да има рецепти и направления по електронен път, както и здравното досие на пациентите да бъде достояние на избрания от тях лекар, всеки трябва да има индивидуален идентификационен код, каза д-р Москов. Слуховете за злоупотреба с лични данни са неоснователни, подчерта той.

На въпрос как ще реагира министерството, ако премиерът Борисов поиска да бъде прекратена обществена поръчка в сферата на здравеопазването д-р Москов отговори:

Имаше много спекулации за обществени поръчки в рамките на обявените от министерството. Нито една обществена поръчка, обявена от Министерството на здравеопазването не е обжалвана и не е прекратена или с невъзможност да бъде финализирана поради решение на комисия, съд или както иска българското законодателство. Нито една.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яя

    0 0 Отговор
    Тоя,се опитва да прокарва идеите на евреите за световен контрол и управление.Сега пръстови отпечатъци,след време някой ще предложи за гласуване имплантиране на чипове.Всичко се прави за да могат да ни следят и контролират.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 123

    0 0 Отговор
    И гаранция след време ще има и електронно гласуване. И като дойде време за "избори" вместо да давават по 100 лв на глава, нашите мили политици ще се "самоизбират" много по-бързо , евтино и лесно.
  • 4 Ник

    0 0 Отговор
    Никога няма да струва толкова малко. Всяко Дж Пи, всеки кабинет ще трябва да разполага с четец и софтуер. Като сложиш и абонамента за актуализация и поддръжка, сървърите които трябва да се купят. Помещенията за сървърите и изграждането на общата система това няма как да е на такава цена. Така че кого заблуждава, скъпи софийски цървуле?
  • 5 Кофата

    0 0 Отговор
    От началото на " демокрацията" мисля,че това беше най голямата глупост която успяха да измислят!Даже бих я нарекъл глупостта на века. Чудя се тези хора да не би да се дрогират когато ходят на заседания.
  • 6 Страшо

    0 0 Отговор
    ТОЯ ДА ИЗВАДИ ДА ПЛАЩА ОТ НЕГОВИТЕ КРАДЕНИ ПАРИЧКИ ,Е.....ТИ ДЪРЖАВАТА ЩОМ И ТАКЪВ СТАНА МИНИСТЪР - НЯМА ЛИ ДА ИСКА И ДА НИ ЖИГОСВА ИЛИ ДА ПРАВИ ТАТУИРОВКИ ТЪЖНО ,СМЕШНО И НАКРАЯ ДА ХВАНЕМ ДА ГО ПОНАБИЕМ
  • 7 Найденов

    0 0 Отговор
    Още от сега е ясно, че ще бъдат хвърлени за пореден път пари на вятъра.
    Аз пращам жена ми да ми купува хапчета сега, понякога комшиите или децата.
    Хората на село дават пари на близки и познати, да им вземат лекарствата.
    КАКВО ПО ЯСНО ОТ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ ТОЯ ДОКТОР?
    НЕ СТАВА БЕ, "докторе",
    Н Е С Т А В А ! ! !