8 Октомври, 2015 09:28 1 052 0

Д-р Димитър Шишков: Пръстовите отпечатъци няма да спрат кражбите в болниците

  • здраве-
  • пръстови отпечатъци-
  • болници

Ако пациент влезе с диагноза за 100 лева, а тя се промени на диагноза за 1000 лева, това е един от начините за източване и срещу това пръстовият отпечатък на човека няма да помогне

Идеята за пръстовите отпечатъци е да има контрол върху кражбите. Но кражбите не са от фалшиви болни, а от фалшиви диагнози и не се правят от пациентите, а от хората над тях. Аз самият намирам тази идея за недобра, защото не решава проблема. Решението е да се създаде електронна здравна карта, а принципът трябва да бъде пациентът да води полагащите му се пари след себе си, а не да се моли да му ги отпуснат.

Това каза в ефира на БНТ доц.д-р Димитър Шишков, член на здравната комисия в 43-то НС.

По думите му трябва час по-скоро да се въведе електронната здравна карта и пациентът сам да контролира какво му се начислява. Може да се окаже, че в момента в някаква болница ви оперират и вие не знаете за това, даде пример доц.Шишков.

Ако пациент влезе с диагноза за 100 лева, а тя се промени на диагноза за 1000 лева, това е един от начините за източване и срещу това пръстовият отпечатък на човека няма да помогне. Трябва контрол, което е електронната здравна карата, каза Шишков.

Той цитира европейска директива за електронната идентификация от 2014 г., където не пише пръстовият отпечатък да е приемлив подход. Вече говорим за електронен подпис, електронна здравна карта, електронно управление, не за пръстов отпечатък, добави депутатът.

Той обърна внимание, че има редица т. нар. „фалшивите болници”, които получават делегиран бюджет и зад тях стоят политически фигури. На болници с 50 легла се дават 10 пъти по-високи средства от университетска болница, обясни Шишков, като добави, че друг начин на източване са т.нар. „фалшиви лекари”, които реално не работят в болницата, но са вписани в щата й. От три години работи лекар в Германия и продължава да се води на работа в болница у нас - човекът ме пита плащат ли му се осигуровки, даде конкретен пример Шишков, като допълни, че не от пациентите се извършват кражбите.

Трябва да се отнемат лицензите на такива болници и те да нямат достъп до публичните средства. Дали Реформаторския блок ще има смелостта да се направи това, е въпросът, който аз задавам, но гарантирам, че няма да допусна да се замете този проблем, категоричен бе доц. Шишков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА