Last news in Fakti

11 Ноември, 2015 08:00 1 109 1

Първи случаи на грип още в края на ноември

  • ангел кунчев-
  • първи-
  • случаи-
  • края-
  • ноември-
  • грип

Тази година епидемия ще предизвика новият грип Швейцария, заяви д-р Кунчев

Първи случаи на грип вероятно ще започнем да намираме още в края на ноември. Това заяви за Факти.бг главният национален епидемиолог д-р Ангел Кунчев. По думите му тази година епидемия ще предизвика новият грип "Швейцария". Тя се очаква обаче в края на януари, заяви Кунчев като увери, че още не е късно за ваксина.

Д-р Кунчев, кои щамове на грип ще върлуват у нас тази година и очакват ли се нови?

В повечето случаи те винаги са нови. Една от характеристиките на грипа е, че е много генетично изменчив – създава много нови щамове и всъщност този, който е с най-добри качества, придобива потенциала да може да предизвика поредната сезонна епидемия.

На базата на информация от Световната здравна организация знаем какво циркулира и може да се предположи с голяма доза вероятност, кой ще е щама, който ще предизвика епидемията. Очаква се, че тази година това ще бъде „Швейцария“ HCN2. За нуждите на производителите на ваксини обикновено се препоръчват още два щама, които се включват във ваксината за по-голяма сигурност. Това са добре познатия ни „Калифорния“ - H1N1, известен още като „Свински грип“ и един от група B, като тази година той ще е грипа „Пукет“. Най-вероятно обаче „Швейцария“ ще е този, който основно ще предизвика заболявания.

Кога се очаква да има грипна вълна?

Първи случаи на грип вероятно ще започнем да откриваме още в края на ноември. Постепенно те ще зачестяват. Най-вероятно, в края на януари, в някои райони на България, ще се достигнат и епидемични стойности. Грипната вълна обхваща цялата страна за около 2-3 седмици.

Време ли е вече за ваксина?

Още от месец септември, когато излизат първите ваксини, до края на ноември и средата на декември, е подходящото време за имунизация. След като се получи инжекцията организма започва да изработва антитела, които достигат максимална стойност на третата седмица. Затова трябва да имаме 20 дни за подготовка на организма до започване на реалната епидемия. Тъй като най-вероятно е тя да е през януари, е възможно ваксините да се правят дори и декември, но е по-сигурно имунизацията да се направи още през октомври или ноември.

Българинът доби ли култура за това да предприеме тази превантивна мярка?

Не. Ваксинираните у нас варират между 2 и 3,5 %, ние сме на последно място в Европа. На последно място сме вече и на Балканите. Не искам да обсъждам защо е така – недоверие в институциите, предоверяване на писания в интернет, измислици, плашене и т.н. Така или иначе, българинът е консервативен в това отношение. Не говоря за цялото население, разбира се. Далече съм от мисълта цялото население да се имунизира с ваксина. В някои страни обаче рисковите контингенти – хората над 65 г., са обхванати до 90 %, тъй като за тях здравето е най-важно.

Кои са групите от хора които е препоръчително да се ваксинират?

Определено хората над 65 г. и тези, които са с придружаващи хронични заболявания. Разбира се и всеки друг, който иска да се предпази от сезонния грип.

В момента върлуват ли някакви епидемии и какви са те?

Епидемии не, но има доста разпространен респираторен вирус. Не мога да кажа какъв точно е вида му, защото ние не ги изследваме, а и няма значение нито за пациентите, нито за лечението. Той обаче не се отрази много на статистиката, тъй като протича леко и хората не ходят на лекар. Очевидно е обаче, че много хора имат симптоми. Обикновено те продължават да ходят на работа. Вирусът не протича тежко, температурата не е толкова висока, не е толкова силно представена адинамията както при грип. Характерен белег е обаче по-дразнещата кашлица, която се задържа доста дълго, понякога и по 2-3 седмици.

Посъветвайте хората как да подсилят имунната си система?

Това е доста комплексно, защото всичко може да се вземе предвид, като започнем от доброто общо състояние на организма, физическата активност, в това да сме в добър тонус, балансираното хранене и т.н. Ако е необходимо да се приемат допълнителни дози микроелементи, витамини, особено в есенния период. Най-общо казано трябва осигуряване на достатъчно балансирана белтъчна храна, защото имунитета се гради преди всичко от белтъци. Трябва да се има предвид и това, че есента и зимата не са подходящи за диети, защото те допълнително натоварват организма. Трябва да се избягва и контакта с болни хора, защото все пак става въпрос за заразна болест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Василев

    0 0 Отговор
    Отново и отново както става всяка година, когато фармацевтичните компании са произвели противогрипна ваксина, трябва да има на кого да я поставят. Разбира се, рупори в кампанията по сплашване както винаги са едни и същи лекари, главни национални епидемиолози, завеждащи инфекциозни отделения и т.н. Важното е хората да бъдат наплашени, колкото повече хора биват наплашени, толкова по-добре. Отдавна е ясно на хората, които са запознати с темата ваксини, че тези против грип почти не вършат работа, или обратното вредят заради тежките метали, които съдържат. Интересно защо винаги, когато се говори за предпазване от грип, се споменават само ваксините, но никога животът в недоимък, непълноценното хранене, липсата на хигиена и други фактори, които имат значение при инфекциозните заболявания. Статията за мен е напълно насочена към това да предизвика страх, отделно от това, че изказващите се "величия" в медицината в огромната си част са купени от фармамафията. Четете, мислете, набюдавайте, има голяма вероятност неща, които преди не са ви правили впечатление, сега да ви се сторят напълно очевадни.