Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 13:32 3 574 16

Коя е първата нация, строила пирамиди? Египтяните може и да не са първи...

  • пирамиди-
  • египет-
  • гърция-
  • първи-
  • хелиникон

До скоро се смяташе, че египетските пирамиди са най-старите в света и в частност пирамидата на Джосер

Коя е първата нация, строила пирамиди? Египтяните може и да не са първи... - 1
Снимки: Shutterstock

Когато чуем думата пирамиди, първосигнално се сещаме за познатите по цял свят египетски пирамиди, но тези чудновати структури съществуват по цял свят. Те не се ограничават само до Египет, могат да бъдат намерени и много далече от него - например пирамидите на маите в Южна Америка. Още по-удивителното е, че древните гърци са строили пирамиди по същото време като египтяните или дори преди тях, пише Ancient Origins.

Известни като „Пирамидите на Арголида“, тези древни структури се намират в равнините на Арголида в Гърция и датират от преди 5000 години. Една от най-известните сред тях е пирамидата Хелиникон, уточнява Glasnews.bg.

Пирамида Хелиникон

Пирамидата Хелиникон се споменава от древногръцкия пътешественик и географ Павзаний в неговото "Описание на Гърция". Павзаний описва две пирамидални структури, едната от които служи като гробница на воини, загинали в битката за аргийския трон, а другата се смята за гробница на аргивци, загинали в битка около 669 г. пр.н.е.

Той пише следното:

„По пътя от Аргос към Епидавър има сграда отдясно, много подобна на пирамида, с щитове от аргивската форма, издълбани в релеф върху нея. Тук се проведе борба за трона между Прот и Акризий; Казва се, че е завършила наравно и след това се е състояло помирение, тъй като те не са успели да спечелят решителна победа. Говори се, че те и техните домакини са били въоръжени с щитове, използвани за първи път в тази битка. Тук е издигната обща гробница за падналите и от двете страни, тъй като са били съграждани и роднини“.

В исторически план появата на гръцката пирамида от десетилетия е предмет на дебат. През 1938 г. американска археологическа експедиция оценява изграждането ѝ приблизително през 300-400 г. пр.н.е. Но през 1991 г. научен екип, ръководен от професор Лиритсис, използва нов метод за изчисляване на възрастта на пирамидата, определяйки я на около 3000 г. пр.н.е. По-късно изследване на Атинската академия и Единбургския университет ревизираха тази дата на 2720 г. пр.н.е.

Ако тези констатации са точни, това би означавало, че пирамидата е по-стара от известната пирамида на Джосер в Египет, която се смята за най-старата египетски пирамиди, въпреки че точната възраст на подобни структури остава спорна. Смята се, че тя е построена от Имхотеп за погребението на египетския фараон Джосер ок. 2650 пр.н.е. Това е първото каменно архитектурно съоръжение в света.

Важно е да се отбележи, че пирамидата Хелиникон дори не се доближава по размер до египетските си колеги. Размерите ѝ са едва 7 х 9 метра. И все пак тази сграда е от голямо значение за разбирането на началото на гръцката цивилизация. За съжаление, разкопките на този паметник са учудващо занемарени.

През 2017 г. гръцкото министерство на културата дори се усъмнява дали сградата наистина е пирамида. В официално изявление, засягащо спора, те предполагат, че това може да е крепост или паметник, а не праисторическа пирамида, което предполага, че по-ранните разкопки са били пренебрегнати.

Пирамидата на Лигурио

Друга забележителна гръцка пирамида се намира северозападно от град Лигурио, в подножието на планината Арахнаион. Построена през 4 век пр.н.е. д. от варовикови блокове, тази пирамида е по-голяма от пирамидата Хелиникон и има размери 14 x 12 метра.

Вътрешността на пирамидата е разделена на четири зони, разделени от стени, направени от по-малки, неправилни камъни. Някога на външната стена е имало каменна пейка, заобикаляща я от всички страни. Днес от пирамидата е останала само основата.

Изследователите смятат, че тази пирамида първоначално е построена като военен форт поради близостта си до древния път Аргос-Епидавър, където са построени няколко крепости по маршрута. През 1937 г. по време на археологически разкопки са открити керамични парчета, датиращи от 5-4 век пр.н.е. д., както и монета от Епидавър, датирана от 323-300 г. пр.н.е. Пожар поврежда пирамидата през 1-ви век пр. н. е. и окончателното ѝ унищожаване вероятно е настъпило през 4-ти или 5-ти век сл. н.

Египетска връзка

Някои историци се опитват да направят паралели между древните египетски пирамиди и гръцките. Те дори предполагат, че гръцките пирамиди може да са служили като складове за египетски наемници или че традицията да се строят пирамиди за погребални цели всъщност се е зародила в Гърция и е преминала в Египет. Въпреки това, няма сериозни доказателства в подкрепа на тези теории.

По-консервативните теории предполагат, че гръцките пирамиди просто са били използвани като места за съхранение на селскостопански продукти или като скривалища за хора по време на конфликти. Трябва да се отбележи, че вътре в пирамидите не са намерени човешки останки, въпреки факта, че Павзаний ги описва като гробници.

В заключение, гръцките пирамиди, макар и не толкова грандиозни като египетските, са забележителни исторически артефакти, които предизвикват нашето разбиране за древните цивилизации. Въпреки че много въпроси остават отворени, те предлагат уникална гледна точка към богатата история на Гърция и мистериите от нейното минало.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Маке е бре! Хахах
  • 2 мдаааа

    0 3 Отговор
    Логично е , да са руснаците ...🤭
  • 3 Последния Софиянец

    10 2 Отговор
    Великата Българска цивилизация е на 50 000 години от преди потопа в Черно море.
  • 4 де го чукаш, де се пука...

    10 3 Отговор
    Пирамидите в Египет не са измислени там, нито за пръв път строени там. Най старите им аналози сана Балканите. Това са тракийските могили с гробници, някои от тях строени много преди египетските пирамиди.
  • 5 Сатана Z

    8 1 Отговор
    Гръцката пирамида ,ако може така да се нарече прилича на склад за хранителни продукти или място за опушване на колбаси .Пирамиди има по цял свят,но само Египедските са нещо повече от останалите
  • 6 Край

    7 0 Отговор
    Всички знаят, дека фараонот Хеопсовски я е направил пирамидата
  • 7 Истина е

    4 1 Отговор
    Питайте Лили Иванова, тя знае най-добре.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор
    Горната част на връх "Голям Купен", поразително прилича на разрушена скална пирамида, с доста стръмни стени. Намира се над хижа "Физкултурник", в района на резервата Бистришко бранище. Пирамидата се наблюдава добре от към "Резньовете. От източните квартали на София, също има възможност да се наблюдава, особено при изгрев слънце в ясен зимен ден.
    Това е грамада/пирамида/ на височина около 50 метра, изцяло изградена от неоформени скални късове,доста неустойчиви. Една малка част от тях са паднали в подножието.Формата е пирамидална, четиристенна, без очертани ръбове. Самата връхна част, предполагам е разрушена и сега е със седловинна форма от посока изток-запад.
    От петрографска гледна точка, такова необичайно изветряване на интрузивни скални породи е малко вероятно.
    “…По различни оценки в Древен Египет са построени от 81 до 112 пирамиди. Според Лепсиус те са 67. Споровете за броя им се дължат на факта, че много от тях не са издържали на изпитанието на времето и са в плачевно състояние, като някои приличат на огромни купчини камъни. БТА…”
  • 9 Хаберий

    7 4 Отговор
    Ама че интересен въпрос?! Тъкмо навреме. Първата Нация ( с главна буква) строила пирамиди е българската. И това не е фантасмагория, както ще въкликнат разни макета и сръбски лаладжии. Строили са ги още в днешен Северен Китай, Гансу и др., в Шумер, наречени сигурати. А самата дума "пирамида" е старогръцка вокална кривина от трьок-българската дума "бурама", или днес казано по-просто "бурма" ("осмоъгълник")!!!

    Коментиран от #10, #14, #16

  • 10 Баба ти

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хаберий":

    Чудно е защо момичето автор не е прочела нещо за българските древности, не се заинтересува и да пише за тях, а толкова жарко изтипосва гръцките измишльотини, които са много късни антики при все това?! Защо бе г-жо автор, ти българка ли си?

    Коментиран от #12

  • 11 Е хайде стига

    9 1 Отговор
    Гърците не са съществували , като народ тогава. Хайде стига си присвоявали и лъгали.
  • 12 лечение

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Баба ти":

    Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в СУ, няма да се оправим ....това е тъжната истина!
  • 13 Гост

    5 1 Отговор
    Какви гърци преди 5000 години?
  • 14 Гост

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Хаберий":

    Българите не са строили толккова отдавна. Те са били конен народ, които са се местили от място на място. Това е наложило да живеят в юрти и да нямат постройки.

    Коментиран от #15

  • 15 Хаберий

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Историята за изключително конния народ, юртите и т.н. е еврейско-руско-нашенска трактовка от историчари-шарлатани, измислена от платените пионки на великите сили. И това са го втълпили в главите на целия свят, Европа и Азия, най-вече в България от около 120 години вече чрез "научни" изследвания, избирателна археология и учебници. Истината за българските древности е съвсем различна. Само че трябва да ти се поясни, че етнонимът българи е събирателен и свещен и в най-древните времена от върховните жреци е било забранявано да се използва, за да не бъде оскверняван от враговете. Затова, като чуеш етноними, като ас-и, саки, скити, шумери, авари, масагети, юечджи, алани, хиксоси, пеласги, ахайци, сармати, кимерийци, траки, мизи, худци, готи, гети, вандали, бербери, байгари, бургунди, гали-джийци, бриги, фриги, белги и т.н. се сещай, че това са част от наименования на племена, групи или цялата ни нация поотделно и заедно, днес и хилядолетия назад в различни периоди и при различни династии на българите и на различни езици.
  • 16 Хаберий

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хаберий":

    Като допълнително лингвистично-семантично пояснение за някои гуменоглави пишман историчари и антибългари, специално за думата "бурма" ще поясня, че тя е древна трьок-българска (тракийско-българска) дума, която извън материалния й смисъл се употребява за назоваването на инженер-архитекти, майстор, много умен човек мислещ на осем, като компютър. Аналог на тая дума и понятие е турската дума "уста" в смисъл "майстор". Пример - Уста Кольо Фичето. За него може да се употреби българската дума "бурма".
    Български "архитект-инженер" от стария Казан, разглобил джамията Кул Ашраф в превзетия от Иван Грозни Казан през 1552 г., впоследствие всичките й материали пренесени в Москва и издигнати на брега на реката като храм, се е казвал Барма. Истинското му име е Бурма Якуб, внук на нейния строител в Казан Васил Куш. Днес тоя храм на Червения площад му казват Василий Блажени...