Last news in Fakti

30 Март, 2016 12:17 1 284 1

Лекарските протести се разрастват

  • протести-
  • лекари-
  • разрастват-
  • нзок

Още области се присъединяват към недоволството

Протестите на общопрактикуващите лекари от страната продължават.

Към действията на колегите си днес се присъединяват медици от областите София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Хасково, Плевен, Силистра, Видин, Търговище и Сандански.

Лекарите в Силистра и областта спряха днес работа за един час от 11 до 12, като част от продължаващите протести на медиците в страната, съобщи БНР.

Час по-рано, в 10 часа, протестираха лекарите в Хасково. В Пловдив медиците прекъсват работа от 10 до 11 и от 16 до 17 часа.

Личните лекари от Видинска област ще протестират ефективно от днес. В протеста ще участват всички лични лекари от Видинска област. Докато той се провежда, пациентите ще бъдат приемани в дежурни кабинетни, казва доктор Емил Мушанов от Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари:

Ще има два дежурни кабинета, разкрити в ДКЦ-1, т.е. бившата поликлиника, които ще работят до 16 часа следобед.

Засега ефективният протест ще бъде еднодневен, но джипитата от Видин заявиха, че са в готовност той да бъде продължен.

Ефективно протестират всички общопрактикуващи лекари в Плевенска област.

До 19 часа пациентите ще бъдат преглеждани от дежурни кабинети, съобщи д-р Петя Дакова, председател на Сдружението на личните лекари в областта:

Не забравяме пациентите си, дори и в този ден на протест. Няма да работим с документи, т.е., да ги насочваме за изследвания, да се изписват рецепти. Но всеки, който има нужда от медицинска помощ, ще бъде обслужен. Българският лекар е обиден на министър Москов. Направиха се много предложения, които за съжаление министерството пренебрегна.

Д-р Елиза Георгиева, член на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници, съобщи, че започват събирането на подписи от пациенти. Мотото е "Ние искаме реформи, не имитация".

В протестните действия няма да се включат медиците от Университетската болница, уточни говорителят им Момчил Цветков.

Лекарите в Бургас и областта също се присъединяват към колегите си. В по-големите градове на областта протестът е ефективен, а в малките селища – символичен.

Десетки общопрактикуващи лекари се събраха на протест пред бургаската болница. В целия град работят само дежурни лекарски кабинети за неотложни случаи. Протестът на бранша е срещу новите правила, според които се увеличават бюрократичните изисквания.

Вместо да преглеждаме пациентите, ние ще трябва да попълваме цял куп документи, казаха бургаските лекари. Защо се приемат правила, които бяха отхвърлени от Българския лекарски съюз, попитаха те: Защо министърът като стана министър обещаваше, че ще има електронна рецепта, електронно досие, ще махаме бумащината, сега в един момент се връща. Оплетени сме в много правила и до този момент. Сега правилата стават двойно повече. Ситият не вярва на гладния. Когато за хората, които са във властта има осигурени пари да се лекуват в чужбина, той не може да повярва, че не можеш да пуснеш един рентген на възрастна жена на 80 години. Ами в квартала има туберкулоза, идват ми на ден десет човека с нощни изпотявания. На кой да пусна рентген и на кой да не пусна, кой да го плати от джоба си…

На всички кабинети на общопрактикуравщите лекари, които протестират, има разлепени бележки с информация за дежурните специалисти, при които пациентите могат да потърсят спешна помощ.

По-рано председателят на браншовата организация за региона д-р Петко Желязков каза:

Пациентите не знаят, че с новите промени, особено в наредбата за достъп, която излезе преди три-четири дена, много се усложнява обработката на един пациент. Когато влезе в кабинета, приятно ли е да гледа как техният лекар е забил глава в компютъра и гледа непрекъснато в него, вместо да разговаря с тях.

Оказа се, че повечето бургазлии не разбират какви са конкретните причини за недоволството на лекарите:

Болниците са една система за източване на пари от Здравната каса. Единственото нещо, причина за протестите, е, когато са засегнати нечии интереси. Никой лекар няма да тръгне да протестира заради пациентите.

Общопрактикуващите лекари в Бургаска област ще протестират само един ден.

Общопрактикуващи лекари от Варна ще излязат утре на протест. Ще бъдат затворени кабинетите в града и областта - това съобщи за "Хоризонт" д-р Светлин Митев - председател на сдружението им. Той информира:

Ще има указани табели или информационни съобщения за това къде ще бъде дежурният кабинет, къде може да намерят помощ, но те се отнасят само за спешните случаи.

На въпрос, освен диалог с ръководството на министерството на здравеопазването, какво е другото, което трябва да се направи, за да се прекратят протестите, той отговори:

Да има декларирани ясни намерения за развитие по посока на това, което искаме, да се започне една промяна в отношенията, да има една чуваемост. Това трябва да се постигне, защото ние не искаме нещо лошо за всички, ние искаме по-доброто, но то трябва да бъде чуто., заяви председателят на сдружението на варненските общопрактикуващи лекари Светлин Митов.

Над 30 общопрактикуващи лекари от Сандански не отвориха кабинетите си в знак на протест срещу игнорирането на съсловната организация в договарянето на здравните стандарти. Лекарите бяха подкрепени от десетки пациенти и колегите им от болничните заведения в района. Медиците са осигурили неотложен кабинет за спешните случаи.

Утре болниците също излизат на протест, като във всяко отделение ще има по един дежурен екип, каза д-р Юлка Булакиева, председател на сружението на общопрактикуващите лекари в Сандански:

Подписаният вчера анекс към рамковия договор от миналата година  реабилитира някои от исканията на лекарите, но не решава други основни проблеми, свързани с правото на пациента да знае какво качество на здравните услуги гарантират неговите пари за здраве, а пръстовият идентификатор е най-голямата недомислица.

Утре лекари от доболничната помощ и от всички болници в областта се събират на протест в Благоевград, който е насрочен за 13:30 часа.

В Ловеч 90 общопрактикуващи лекари от областта планират да затворят кабинетите си за неопределено време в знак на протест срещу въвеждането на нови нормативни документи и служебен Рамков договор. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Ловеч доктор Велислав Тодоров коментира: Безсрочен протест. Ще бъдем опасни за пациентите си, няма да им помагаме от тук нататък, ако тръгнем да работим. Хората трябва да разберат, че ние протестираме основно заради тях. Ние ще се оправим, виждали сме хиляди норми и нормативчета… и с тези ще се оправим, но така не се работи.

Очаква се днес Управителният съвет на Българския лекарски съюз да обсъди ситуацията с подписания вече анекс от Националната здравноосигурителна каса.

Председателят на Съюза д-р Венцислав Грозев коментира за "Хоризонт", че решението на Касата не може да влезе в сила без съгласието на съсловната организация. На въпрос докога ще продължат протестите, д-р Грозев отговори:

До момента, докато не остане в сила Националният рамков договор от 2015 година и анекс, ако има към него, бъде разработен с консултантски групи между Българския лекарски съюз и Надзорния съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Браво на личните лекари! Неможе като отидеш при тя и все да няма направления и се принуждаваш да отидеш на свободен прием и какво се получава - пълно дране - непрекъснато , всеки месец плащаш здравни осигуровки към НЗОК и ти се наложи да направиш преглед и няма направление, хайде на пързалката на свободен прием .Кожодери. Системите се измислят все в полза на някого, но не и в полза на хората. МОШЕНИЦИ!