Last news in Fakti

30 Март, 2016 12:37 1 017 0

Миков: Правителството да спре войната срещу гражданите в здравеопазването

  • лекари-
  • протести-
  • миков-
  • омбудсман

Предстои дискусия за здравеопазването в четвъртък при омбудсмана

„Изказването на министъра на здравеопазването адекватно отразява състоянието на системата – неразбиране на проблемите, хаос и милиони български граждани, лутащи се между отделните здравни заведения”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков след изслушване на министъра на здравеопазването в пленарна зала. Председателят на БСП обясни, че Москов е издал заповед преди два дни, с която е възложил на лечебните заведения, независимо дали са частни или държавни, да правят графици и да преглеждат. „Няма как търговски дружества да изпълняват заповед на министъра, без да им се заплаща, защото изпълнителните директори ще ги фалират и ще носят отговорност за това”, уточни Миков.

Според него това показва, че в здравеопазването положението става военно и предположи, че това е свързано с изказването на Борисов преди време, че сме във война. „Но тази война е на правителството срещу българските граждани, в която те ще дадат основните жертви”, коментира той. Миков призова министър-председателя да се заеме с решаване на проблемите в здравеопазването, защото той отговаря пряко за изпълнителната власт. „Не може преди няколко часа, след като поискахме изслушване на министъра, и столичните лекари да обявят, че минават към протест. Призоваваме правителството да прекрати тази война срещу здравето и животът на българските граждани, която днес се води на територията на страната”, заключи Михаил Миков.

Дискусия за здравеопазването в четвъртък при омбудсмана

В четвъртък, от 11.30 часа, в институцията на Омбудсмана, организирам дискусия по проблеми на реформата в здравеопазването, поканени са всички институции и заинтересовани страни. Това каза по време на брифинг националният омбудсман Мая Манолова. Омбудсманът поясни, че до този момент участие са потвърдили от страна на лекарския съюз, организацията на общопрактикуващите лекари и НЗОК.

Очаквам в тази дискусия да се включи и министърът на здравеопазването, защото без разговор и диалог няма как да бъдат проведени ефективни реформи”, категорична бе Манолова. По думите ѝ, традиционно омбудсманът има своя ангажимент към защита на българските граждани и правата на пациентите.

„Няма как да не бъда притеснена от всичко, което се случва в сферата на здравеопазването”, посочи Манолова. Тя припомни, че още в края на миналата година е внесла конкретни предложения по бюджета на НЗОК.

„За съжаление по-голямата част от тях не бяха приети. Организирах дискусия в институцията на омбудсмана по проблеми на реформата в здравеопазването. Участвах в дискусия заедно с министър-председателя, министъра на здравеопазването и представители на съсловни организации, когато беше подписан Меморандум за съгласие в реформата на здравеопазването. Тогава предупредих, че съгласие по реформата, която се предлага от Министерство на здравеопазването няма и към днешно дата ситуацията в сектора го потвърждава”, обясни още Манолова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА