Last news in Fakti

9 Декември, 2022 06:00, обновена 9 Декември, 2023 04:06 19 783 8

Кой има имен ден днес, 9 декември

  • света анна-
  • майка-
  • богородица-
  • имен ден

Православната църква чества зачатие на Св. Анна, майка на Богородица

На 9 декември православната църква чества зачатие на Св. Анна, майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака и на семейството и майчинството. Тя е закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Според библейския разказ Анна и нейният съпруг Йоаким нямали деца близо 20 години. Били посетени от ангел, който им съобщил, че ще бъдат дарени с наследник. Анна обещала да посвети детето си в служба на Бог и така на 3-годишна възраст Мария била отведена във Втория храм.

Според поверието от този ден започват родилните мъки на Божията майка и затова жените не работят нищо.

Съществуват и вярвания, че в тази нощ черните магии "хващат" и затова жените, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът, а мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, го отвличат. Днес имен ден имат всички с имената Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Аня, Яна, Янка и Янко.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 5 Отговор
    ЧИД на хората имащи празник ЧИД

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин 🇧🇬

    11 3 Отговор
    Честит Празник !
  • 4 Гост

    1 5 Отговор
    Поредната светната от тока женица . Базингааааа. Хаха малко майтап на църковна тема . Легенди ,приказки и измишльотини.
  • 5 Мъдрият

    8 2 Отговор
    Честит имен ден на всички именички и честит празник на всички православни християни!

    В статията отново се съдържат много поверия и суеверия, вместо да се разкаже подробно за празника!

    И недейте вкарва хората в заблуждение с тия идиотски, грешни и неверни народни поверия:

    Пресвета Богородица не е имала родилни болки и мъки! Напротив. Нейното раждане е било напълно безболезнено и по чудесен начин (през стомаха), така че тя и след това остава Дева!

    Статията отново е много кратка и не съдържа важни детайли от същността на този празник, затова ще се принудя пак да разкажа повече за празника в няколко коментара:

    Божият промисъл подготвил постепенно появяването на св. Дева Мария. В дълга редица поколения благородството се издигало непрекъснато, човешката природа ставала по-съвършена, докато най-после благословената двойка – Йоаким и Ана – се явила като благодатна почва, на която могла да поникне такава чудна издънка – пресвета Богородица.
  • 6 Мъдрият

    4 0 Отговор
    На три дни път от Йерусалим се намирал малкият градец Назарет. Там живели праведните Йоаким и Ана, които светата Църква нарича "богоотци".

    Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана – от рода на Аарон. Били много щедри, милосърдни. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните.

    Всекидневна скръб помрачавала живота на тези добри хора: нямали деца. У израилтяните това се считало за голямо нещастие, понеже бездетните родители се лишавали от надеждата да имат за свой потомък очаквания Месия.

    Дълги години те нямали деца и се молели горещо на Бога, от целите си души и сърца, да им дари дете.
    И в един прекрасен ден Ангел Господен се явил и на двамата и им възвестил, че молитвата им е чута и ще им се роди благословена дъщеря.

    Щастливите съпрузи се срещнали в Йерусалим. Разплакали се взаимно за явяването на ангела и принесли заедно жертва в храма.

    На 9 декември светата Православна църква чества празника Зачатие на света Ана. Това е денят, в която света Дева Мария се заченала в утробата й. Девет месеца след това – на 8 септември – пречистата Дева се родила на света.
  • 7 Мъдрият

    4 0 Отговор
    Като навършила три години, малката Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия Син, Господ Иисус Христос, била заведена в Йерусалимския храм. Тъй родителите й изпълнили обещанието си: предали своята единствена рожба в служба на Бога.

    В това време при храма живеели в отделни малки килии мъже, жени, девици, които посветили себе си изцяло на Бога и тъй водели чист, благочестив живот. Те били предобрази на бъдещите християнски монаси и монахини.

    В тържествено шествие Ана се приближила с детето към храма. В ръцете на девойките, които придружавали Мария, както и в ръцете на другите присъстващи, горели свещи.

    За да посрещнат Йоаким и Ана, с пение излезли из храма свещеници, начело с първосвещеника.

    Ана поставила отроковицата Мария на първото стъпало на храма, който имал 15 високи стъпала. И станало голямо знамение. От никого не водена, от никого не покрепяна, Дева Мария изкачила леко и право всички стъпала. Почуда се изписала по лицата на всички присъстващи.

    Малката Мария била оставена, като другите девици, да живее при храма. Тъй се лишила тя от родителите си, предадена изцяло на Бога.
  • 8 Мъдрият

    3 0 Отговор
    Починал баща й Йоаким на 80-годишна възраст. Като останала сама, света Ана се преселила от Назарет в Йерусалим. Сдобила се с жилище близо до дъщеря си. Молела се постоянно в храма до своята смърт.

    Така в нежна възраст била обречена да изпита скръбно сиротство тази, която впоследствие с блажена радост приела върху себе си дълга да лекува сиротството на всички самотни, изоставени хора, да стане Майка Утешителка и Застъпница на всички сирачета.

    На всяко богослужение се прославя пресвета Дева Мария, която се удостоила да бъде майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Споменават се с благословение и нейните родители Йоаким и Ана като богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество.