Last news in Fakti

27 Декември, 2022 17:24 4 015 5

Какво е амонякът и колко е опасен за човешкото здраве?

  • амоняк-
  • опасност-
  • риск-
  • изтичане-
  • газ

Трябва ли да се тревожим у нас след инцидента с дерайлиралите цистерни край Пирот, превозващи амоняк?

Какво е амонякът и колко е опасен за човешкото здраве? - 1
Снимка: Shutterstock

Случаят от последните дни с дерайлиралите цистерни край Пирот и разлетия амоняк, събуди интереса на мнозина относно това какво представлява амонякът и какви опасности крие той за човешкото здраве.

В конкретната ситуация, според лекарите, може да се говори по-скоро за краткосрочни токсични ефекти, съобщава NOVA.

Последствията от досег с амоняк могат да са различни – от леки до много тежки, дори фатални в зависимост от количеството, с което влизаме в контакт.

Ако попаднем в среда, в която има изтичане на амоняк, можем да усетим дразнене на очите и на дихателната система. Колкото по-сериозни са количествата, с които сме имали досег, толкова по-сериозни може да са проблемите. Може да се стигне дори до изгаряния на кожата.

При по-леките случаи, възстановяването от натравянето с амоняк разминава за няколко часа. А при по-тежките между дни и седмици.

Амонякът е газ с остра характерна миризма, информира vesti.bg. По-лек от въздуха, добре разтворим във вода и лесно втечним при високо налягане. Състои се от 1 атом азот и 3 атома водород, има молекулна формула NH3. Азотният атом е свързан с водородните атоми с полярни ковалентни връзки. Тези връзки са полярни, защото електроотрицателността на азота е по-голяма от тази на водорода. Молекулата на амоняка е полярна поради полярните ковалентни връзки и несиметричния и строеж. При азотния атом има свободна електронна двойка.

При обикновени условия амонякът не реагира нито с кислорода, нито с въздуха. При загряване обаче образува експлозивни смеси. Струя от амоняк гори в среда от чист кислород. В зависимост от условията на взаимодействие се получават различни продукти. За практиката голямо значение има реакцията на каталитично окисляване на амоняка.

Амонячната вода се използва в медицината. При загубване на съзнание на пострадалия се дава за много кратко време да вдишва през носа амоняк. При ухапване от насекоми местата се намазват с амонячна вода, която действа като противоотрова. В бита амонячната вода се употребява за пране на цветни тъкани, премахване на петна, избелване на найлони и коприна.

Амонякът се използва за получаване на азотна киселина, минерални торове, пластмаси, багрила, лекарства. Широко приложение намира в хладилната техника, медицината и др. Събира се в метални балони, боядисани в жълто.

Вдишването на амоняк при високи концентрации може да причини отравяне.

При отравяне с амоняк се препоръчва чист въздух, вдишване на водна пара с прибавка на оцет, пиене на топло мляко, минерална вода. При поражение на кожата тя се измива с чиста вода и се поставят компреси от 5-процентов разтвор на оцет. Може да се използва и 5-процентов разтвор на лимонена киселина.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашийник

    17 2 Отговор
    Откачате вече. Хайде още 10 статии (поне)! Навремето учителката ми по литература оприличаваше журналистите на жабите в блатото - една квакне и всичките почват. А и аналогията на рапона не е далеч от истината...
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Всяко предозиране с "Нещо" е смъртно опасно.Амонякът избелва,чисти и унищожава микроби и вируси.В такива дози,като инцидента става смъртно опасен.Унищожава Белия дроб на човека и се използва и за Боен газ!В древния Рим е имало Уринатори и са използвали амонякът за пране!Много е по добър от сегашните прахове!
  • 3 психо

    1 0 Отговор
    утре статия, за разработки на амоняка като гориво на корабни двигатели... щото и за това става
  • 4 бай тошо

    0 0 Отговор
    тъкмо се чудих как да се сам0убия благодаря за идеята
  • 5 Директно:

    5 0 Отговор
    Питайте ни нас врачани ! 20 години го дишахме, всеки божи ден и нищо ни няма :))))))) Смешни "журналя"....