Last news in Fakti

22 Октомври, 2013 17:02 2 116 1

Над 250 000 наркомани у нас

  • наркомани-
  • дрога-
  • наркотици-
  • службата на оон

Бич у нас остават хероинът и амфетамините

Над 250 000 са българите, които редовно употребяват някакъв вид наркотици, сочи доклад на Службата на ООН по наркотиците, съобщи Дарик радио. Оказва се, че все още у нас най-страшното зло е хероинът. По данни на доклада страната ни е с два пъти по-високи показатели от средните за Европа по употреба на амфетамини.

От своя страна Европейската система за ранно предупреждение към момента наблюдава над 300 нови психоактивни вещества на Стария континент и обяснява непрекъснатото им увеличаване с глобализацията, в която интернет играе огромна роля.

Според специалисти в основата на зависимостите от наркотици и алкохол стои липсата на положителното мислене.

Всеки един от нас на ден има в главата си по 60 000 различни мисли, посочват специалисти. Ако обаче сред тези мисли преобладават негативните, то 90 на сто от тях ще бъдат насочени към алкохол и наркотици. Затова трябва да се промени начинът на мислене, твърди Едуардо де Силва, психотерапевт, основател на клиника за зависимости в Португалия, методът на лечение, в която вече е достъпен и у нас. Интересното при този метод е, че той не включва употребата на медикаменти.

„Трябва да разберете, че хората, които ползват дрога, те всъщност търсят щастие. Просто го търсят на грешното място, с грешните средства. Един на всеки десет души се ражда със способността да има в главата си натрапчиви песимистични мисли. Това, което правим ние, е да обърнем тези мисли в положителни. Общо взето правим така, че болестта на човека да работи за него. Няма нищо лошо в това от една натрапчива мисъл да постигнеш себелюбие и отзивчивост", завява Едуардо де Силва.

За да може тялото физически да се откъсне от дадена зависимост, са нужни 28 дни, увери Де Силва. Лечението обаче продължава между 6 и 8 месеца: „Да се абстрахираш от дадено вещество физически е много лесно. Проблемът обаче, е психологически, защото човек си мисли - спрял съм. Но натрапчивата мисъл, която го кара да продължи, да получи още от дадено вещество, все още е в неговата глава. Нея трябва да изчистим. Какво се случва за тези 6 месеца. Два месеца човек стои в центъра, след което за една седмица се прибира вкъщи. После отново това се повтаря. Ние работим с болните на три нива. Първо, му даваме решение, с което той се запознава. След това очакваме пациентът да разбере информацията. Най-същественото обаче, идва в момента, в който той трябва да приложи това, което е разбрал".

Най-мощната дрога в световен аспект е алкохолът, счита Едуардо де Силва.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=BkLbolYyJWU