Last news in Fakti

16 Декември, 2015 08:00 18 105 42

Удрят ни с по-скъпа винетка, а горивата?

  • винетки-
  • цени-
  • горива

Ведомствените бензиностанции остават безконтролни от държавата. Само те могат да поемат дупката за поддържане на пътищата

Удрят ни с по-скъпа винетка, а горивата? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новите цени на винетките вече са факт. Вече официално – цената на най-масовата годишна винетка, тази за леките автомобили, скача с 30 лева. Стикерът ще струва 97 лева. Месечната винетка ще е 30 лева, а седмичната - 15 лева.

За тежките машини и камиони винетките

ще струват 1743 и 1340 лева според европейските изисквания за вредни емисии на двигателите.

В периода от 2009 г. до момента са инвестирани над 3 млрд. лв. за строителството на 300 км нови магистрали и рехабилитация на над 2500 км пътища. Около 1,5 млрд.лв. от средствата са предоставени безвъзмездно от ЕС, а останалите 1,5 млрд.лв. са от бюджета и заеми, защити поскъпването на винетките министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Извън тези средства, средно годишно в текущ ремонт и поддържане се инвестират приходите от винетки, които са в размер на 200 млн.лв. „Европа не дава пари за кърпене на дупки и поддръжка, а само за ново строителство и рехабилитация на основни направления от мрежата. Изцяло ангажимент на българското правителство е поддържането на пътищата, средствата за които идват от продажбата на винетни стикери“, подчерта регионалният министър.

Според нея не достигат

700 млн. лв. за поддържане на пътищата

Реалната цена на годишните винетки за леки автомобили трябва да е 150 лева, каза още министърът на регионалното развитие. Затова с всяка следваща година стикерите ще скачат поетапно с около 10 лв.

От началото на годината до края на ноември са продадени 6 160 264 бр. винетки. Начислените приходи са 225 521 182 лв. Спрямо същия период на миналата година начислените приходи нарастват с близо 8 млн. лв., а броят на продадените стикери се увеличава с около 164 хил. бр. Към края на ноември 2014 г. приходите са били 217,5 млн. лв. Към настоящия момент има нарастване на приходите спрямо предходната година от винетни такси и до края на декември очакваме голямо търсене на месечни и седмични винетки за тази година, обобщи инж. Лазаров.

На дирекциите „Социално подпомагане“ до края на ноември т. г. са предоставени 189 271 бр. безплатни годишни винетки. Те са за 12 681 157 лв. и са за сметка на бюджета на АПИ.

Вместо да вдигат цената на винетките правителството трябва да се заеме със сивия пазар на бензин и дизел,.

Най-малко 800 млн. лв. на година губи България от контрабандата на горива.

Това каза пред Факти.бг изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Той се позова на официалните данни, според които легалният бизнес отчита годишно около 2,4 млн. т. горива.

От асоциацията признават, че пазарът на горива е изкривен заради сивият и черен сектор и нежеланието на властите да се справят с него.

Експертът от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев посочи, че голяма част от този сив сектор е видим. Горива се продават от цистерни или от бракувани камиони за превоз на мляко. Преди година предупредихме институциите, че от цистерна се продава гориво в центъра на Самоков. Последваха проверки и цистерната продължава да продава гориво без документи за произход и при никакви мерки за безопасност. Не се издават дори и касови бележки.

Последният хит е доставката на дизел и бензин по интернет в туби. Това е опасно, предупреди Светослав Бенчев.

В момента близо 1200 бензиностанции работят на светло.

Те са свързани с митниците, НАП, проверявани са от държавни и екологични организации. Те работят и спазват най-строгите изисквания към бизнеса от ЕС. При тях опазването на околната среда и рециклирането е изведено на преден план.

В същото време имаме близо 6300 ведомствени бензиностанции. Голяма част от тях работят в сивия сектор. Няма ясна информация за постъпилото гориво и за това как то се използва. Дали за стопански нужди или за препродажба на черно.

Няма гаранция дали се спазват и екологичните норми. В нормална бензиностанция има строга документация кога, къде и как се съхранява горивото. Системата за съхранение и продажба на гориво минава поне веднъж годишно на проверка не само от фирмата, а и от държавните органи.

Производителите и вносителите на акцизни стоки няма да бъдат контролирани

автоматизирано още поне година, а по-вероятно – никога, прогнозира в. „Капитал дейли“.

Причината е, че приетото през миналия декември задължение да се сложат измервателни уреди в акцизните складове за горива, цигари и алкохол не влезе в сила, ще бъде отменено и чак тогава ще се търси одобрение от Брюксел. Тогава в последния момент депутати вкараха в текста условието уредите да бъдат нотифицирани и в ЕК. Подозренията бяха, че това условие е в полза на местни производители на алкохол и цигари, за които отчитането значи разходи и засилен контрол. Около година отне на двете ангажирани ведомства - на финансите и на икономиката, да "открият", че Европейската комисия се пита предварително. Резултатът е, че автоматизирано отчитане няма, а митничарите не могат постоянно да присъстват физически в цехове и складове, т.е. контролът остава слаб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rtrtrtrt

    4 0 Отговор
    Факти, а какво ще кажете за цената на петрола? От два дена е под 36$ за барел, а в България горивата са над 2 лв.ЗАЩО!! А ЗАЩО НЕ ПИТАТЕ!!!

    Коментиран от #2, #13

  • 2 що ли

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "rtrtrtrt":

    Не питат, щото, факти, макти, повечето медии, от няколко години и онлайн медиите са купени от дъртите комунета и ченгета и бълват дезинформация и лижат здраво, за това не питат. :)
    Идеята е да се манипулира обществото, а не да му се поднася обективна и реална информация.
    За това, ако човека насреща е тъп му промиват мозъка без проблем и ефекта е поразителен, както сте забелязали, може би.
  • 3 Glavata me boli

    3 0 Отговор
    Като ги гледам тези цифри и главата ме заболява. 225млн. лв не стигат за поддръжка на пътищата годишно от винетки. Ами парите от данък МПС за кво са? Големи са боклуци тия!!! Не успяха да вземат от полицаите и военните, които играят карти по цял ден, станали по 200кила не могат да си вържат обувките. Заспалите полицаи си мързелуват яко вместо да проверяват и хващат тия дето карат без книжки и неплатени данъци.
    Да не им поствам статистика на дейността, че още по лошо ще ми стане.
    значи купиш ли си кола и веднага ставаш виновен, че в тъпата държава се толелира контрабандата на гориво и неплащането на фишове и актове. Няма такава пародия.
  • 4 ГостКост

    3 0 Отговор
    Данък МПС е местен данък.. и влиза в бюджета на общините... а те не поддържат пътищата с винетки!!!
  • 5 Баба Сфанга

    4 1 Отговор
    драги малки и по- големи жертви наречено български граждани, Вие докога така ще се надявате да ви имат за хора?
    Бензина е скъп щото може, винетката ще е скъпа щото си мълчите.
    Робско племе от невежи,мърлячи......
  • 6 777777

    3 1 Отговор
    Ало управляващите, разликата между тънкия асфалт и дебелите пачки при строежа на пътища от винетки ли ще го избивате? СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ! Докога ще ви търпим изпълненията. Вие сте напълно откъснати от действителността и живота на обикновения човек. Поне веднъж се опитайте да намерите пари от другаде, а не от народа, и заем от 16 млрд лева, трябва да погасяваме, докога ще живеем на автопилот! Вие не можете да го управлявате този самолет, НЕКАДЪРНИЦИ СТЕ!
  • 7 spasov

    3 0 Отговор
    Преди 30 минути,гледах официална статистика на някаква европейска агенция за цените на горивата.В България сме на 5 място по-скъпи горива още преди акциз и ддс!!!Ще потърся и постна линк. Излиза ,че сме най-големите идиоти в Европа и най-бедни,ама така е плащаме си всичко,сега и с по 10 лева винетка на година да караме в дупки и пропадащи нови магистрали,но докато седим и търпим и излизаме по 100 -200 максимум души да протестираме,ще ни тъпчат и това е .Само да вметна, някои знаели къде отиват парите от ЕКО таксите?

    Коментиран от #12

  • 8 spasov

    3 0 Отговор
    Ето я статистиката,много добре изготвена http://money.bg/economics/balgariya-e-v-top-5-na-darzhavite-s-nay-skapi-goriva-v-evropa.html
  • 9 гост

    2 0 Отговор
    На бедните хора всичко им е скъпо, просто престанете да сте бедни
  • 10 1000лв

    1 3 Отговор
    Аз искам винетката да стане 1000лв за да караме по хубави пътища-магистрали. А който няма пари за винетка има автобуси, влакове и колелета...
  • 11 мемфис

    1 2 Отговор
    Най голямата кражба на България е от ЛУКоил, но това не е без участието на "главнокомандващият", който цоца от всички по-големи фирми в БГ.
  • 12 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "spasov":

    И 100 х. човека да излязат, няма разлика. Няма да променят нищо понеже политиците и хората които държат контрола са едни и същи. Единственото нещо е политиците да ги хване страх от народа, за да си променят отношението, а те имат страх само за собствения си живот. Следователно ако не започнат да дават жертви, няма нищо да се промени, ясно е.
  • 13 Владимир Путин

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "rtrtrtrt":

    Защото няма бензиностанция "Марешки" във всеки град.
    Той сигурно работи за загуба като социално дружество за да продава на 1,80 за литър дизел.

    Коментиран от #14

  • 14 дедо стефчо

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Владимир Путин":

    Сайбията на тези бензиностанции да покаже спесиментите за купено гориво и за платени акцизи. Да не се окаже, че по документ от месеци продава една туба дизел и все още не може да я продаде. От документа ще стане ясно откъде е внесено горивото...
  • 15 оня същия

    2 1 Отговор
    това е защото си проЗ... ако ще и 10 бона да е винетката като се краде като за последно (правим най-скъпите пътища в света сигурно) и качеството е нула кво правим? Или викаш да им сипваме още парички на потомствените шумкари щото са им малко и да викаме "ура"?

    Коментиран от #16

  • 16 оня същия

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "оня същия":

    това беше за оня с 1000та лева...
  • 17 вш

    3 0 Отговор
    Марешки, кога ще дойдеш в Бургас, че тук" във вода газим а жадни ходим".
  • 18 фори

    6 0 Отговор
    ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ МАРЕШКИ, давай пич разказвай им играта постоянно. Варна е станал един провален град, добре че има хора като теб.
  • 19 tikvata boiko

    4 1 Отговор
    пак гласувайте за тиквата бойко другия път да ви убеждават, че тва и онова трябва да поскъпне защото еди кво си
  • 20 възмутен

    4 1 Отговор
    Споко, правителството обмисля такса че дишаме и че сме още живи. П-д-р-си
  • 21 Lyd1q

    3 1 Отговор
    Ако стане 150 кинта винетката,ще трябва да земам мотор поне да мога да излезна от вкъщи :(

    Коментиран от #34

  • 22 точно бързо немедлено

    1 4 Отговор
    -Ще си ходите на село да копате земята откъдето сте щом винетки ви скъпи щом наплащате гражданска отговорност щом горивата ви скъпи на село на ви трябва нищо дори и обувки лятото нали си топуркате голи и боси....И че София е столица и най-големият град в България не значи ще всички трябва да дойдете тук на скъпото ходете си на село на евтиното и хубавото....или вече няма какво да крадете на село а там много ловци и ви гърмят като зайци в небрано лозе?!

    Коментиран от #24, #36, #38

  • 23 Карам пил

    2 0 Отговор
    Не мога да се начудя как моторите са отървали данъка с винетките.Това е деветотот чудо на планетата!
  • 24 Майка ти

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "точно бързо немедлено":

    Чудя ти се усещаш ли се колко си прост и ограничен? Едно е да си селянин което аз уважавам, но селяндури като теб не мога да ги дишам верай ми!

    Коментиран от #26

  • 25 abv

    1 0 Отговор
    Време е винетките да се заменят с ТОЛ такса.Не може една кола да изминава 5000 км по републикански път и друга 100000 км. да плащат една и съща цена както е в момента.Това е супер несправедливо и не е редно да е така.Да започнат първо с първокласните и второкласни пътища и постепеннно да обхванат и третокласната мрежа.Крайно време е това да се случи Павлова.Това ,че не достигат пари в бюджета за поддръжжжжжжжжжжка на пътища съм съгласен.Съгласен съм ,че всички трябва да поемем част от тези разходи , но нека да е справдливо.Смятам ,че всички водачи нта МПС са съгласни с това ,което предлагам.
  • 26 Баща ти

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Майка ти":

    че ти купим една винетка не плачи да караш москвето у дерето нали си гражданин от селски тип със гуолф модел 1987-година?
  • 27 Комън Фючър

    1 0 Отговор
    След като Марешки направи пробива и хубавците от OMV свалиха цената на 1,71 (с отстъпката 1,69). Вярно, само не един обект, който е на пътя към VM Petroleum, но и другите продават на 1,79, което е прецедент в съвременната бандитско-мутренска история на България. За сметка на това пък фирми на Прасето и Вальо Златев ще строят новия участък от Хемус, така че празно нема, да ни е честито, роби на труда...
  • 28 сланината

    0 1 Отговор
    от прости и некадарни оправници сабудете се време е какво очаквате заспалими народе САБУДЕТЕ СЕ ВРЕМЕ Е
  • 29 Plodviv

    0 1 Отговор
    Другарката Павлова преди няколко дни изказа титаничната мисъл, че винетката не е задължителна и имаме избор: Като искаме, да не ползваме пътищата... Точно така, другарко, правилно! Ами то и цифрова телевизия да имаме не е задължително! И интернет, че и телефон не е задължително да имаме. Че то и ток, и течаща вода не е задължително да имаме. И да ядем не е задължително - че той животът може песен да е, ама нали сме прости... Добре, че има мъдри хора като нея, та да ни отворят очите. Иначе и да гласуваме не е задължително, ама току виж колелото се обърне...
  • 30 1234

    0 1 Отговор
    Към 22.А ти искаш ли да видиш къде .ерът гладните,а??Не стига ,че провинцията ти изкарват туй което ядеш ами и обиждаш хората.Твоя корен от къде е сигурно он жълтите павета,не забравяй само,че преди 70 години в софия имаше 35 000 жители,като по вечето бяха от околните села .Голям гражданин се извъди...келещ.

    Коментиран от #33

  • 31 мечо пух

    0 1 Отговор
    Като вдигат цената на винетките, управляващите намаляват приходите в хазната. Правят си сметка без кръчмар. Един ще кара без винетка, друг ще си купи фалшива. На обикновения българин искат и ризата от гърбът да му свалят. Да вземат да намалят цената и винетката за автомобили да е само 50лв. т.е. 25евро, като важи за цялата година, а седмичните и месечните да отпаднат. Така минаващите транзит през България ще поемат тежестта при финансиране на пътищата. Ще има и повече приходи, отколкото с постоянно вдигане на цените и замразяване на заплатите.

    Коментиран от #42

  • 32 Велислав

    0 1 Отговор
    Добре, че не продадох каруцата. Коня обаче го продадох.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Адвокат

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Lyd1q":

    Препоръчвам ти да си вземеш мотор не толкова заради разходът колкото заради кефа от карането.По темата време е да се намалят цените на горивата.
  • 35 Руски Шпеков Салам

    1 0 Отговор
    .ерът бедните провансалци те нищо друго не правят .ерът и крадът.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "точно бързо немедлено":

    сигурно живееш на една туба бензин от софия но се пишеш софиянец-нищо,простена ти е простотията...щом е евтина винетката,застраховката и горивото ела да ми направиш на мен винетка,застраховка и да ми заредиш колата-точно заради келеши като теб се вдигат като те лъжат че ще се инвестират в пътища-ами ти да си видял път който е направен в последните години който да не е пропаднал,да не е в дупки или да не е в ремонт-преди няколко дни минах от Свиленград за Пловдив по "магистралата"-ВЕЧЕ Е В РЕМОНТ НОВАТА ЧАСТ на места,така че не мисля да купувам винетка която е живо ограбване на обикновения шофьор

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Танашибатанахака

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "миседниш накура":

    точно дойдохме си на думата еми нали вие провансалците от далечният и близък прованс ги правите новите пътища и магистрали и защо са некачествени и пропадат и са 3-4 пъти по скъпи от цените в европа за ново строителсто....защото само крадете и .ерете.
  • 40 миголапашмигосмучеш

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "миседниш накура":

    и като нямате пари защо имате коли и защо неслизате оттях по-цял ден и нощ бръмчите като мургави магистрални труженички за всички от прованса 3-по скъпи винетки и застраховки защото са много вървежни дашни и ларж специалисти в духовата музика начело със славка трифонова и боленка сидерова и рамаданка кънчова.
  • 41 gnida

    0 0 Отговор
    Сещате ли се как сложиха акциз на пропан-бутана за бита с обяснението , че можело с него да се кара кола ? Ами с нафта от ведомствена бензиностанция не може ли да се кара някаква кола ? Мисля , че е справедливо и на тези бензиностанции да се въведе нужният данък !
  • 42 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "мечо пух":

    Българите са зле от гледна точка на разум и приоритети. Данъците и таксите са ниски спрямо реалността. Мнозинството купуват стари коли, бълващи смрад и сажди, които на всичкото отгоре са и най-евтини за употреба. Никъде го няма това най-старите коли да са с най-ниски налози, точно обратното е в истинските държави. Просто не разбирам защо това продължава у нас.
    Тук всеки маха филтри и катализатори, прегледите мерят газове само за пред камерата, данъците на коли с евро 6 са в пъти по-високи от такива които не са чували за евро норма.
    Всички които мрънкат да отидат в Германия и да видят колко хиляди евро такси, застраховки и данъци трябва да плащат годишно за тяхната кола, и после да викат, че било малко.
    Аз искам да плащам 300 лв винетка, но да ги няма дупките, разпадащите се коли и облаците отровни газове, с удоволствие ще заплащам тези пари.