17 Октомври, 2016 08:00 1 658 1

Банкова консолидация, но ясни принципи

  • банкова консолидация-
  • ясни принципи
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имате пари за получаване от ваш близък от чужбина. Страната на изпращащия е извън ЕС и парите пристигат през непопулярна у нас платежна система. Представител на тази малко използвана платежна система у нас е също така малко използвана банка, за която от години се говори, че се продава и която за щастие има офис в съседство до вашия офис. Дотук свършва щастието.

Отивате да си получите парите, влизате в банковия клон и първото нещо, което виждате на съответното гише е една дама в почти домашно облекло, в ръка с голяма порцеланова чаша чай, на която пише I hate Mondays! /Мразя понеделниците!/. Успокояващият факт, че днес не е понеделник, а петък не ви влияе много, тъй като физиономията на дамата е открито враждебна и вече се чувствате виновен, че сте я обезпокоили. С две думи, чувствате се като понеделник. В този миг се оказва, че документите ви трябва да се обработят и от колежка на тази дама на съседното гише, но – ах! – тя е излязла по спешност малко по-рано, пък то нали е петък и по принцип тя днес свършва по-рано. Ясно, трябва да дойдете в понеделник. Идвате, надписът на чашата е съвсем актуален, напълно оправдан и вие в голяма степен го споделяте. Колежката от съседното гише си е зад бюрото, обработва документите и вие се подготвяте да си получите парите. Мислите си какво може да ви попречи, което е грешно отношение, защото отговорът не закъснява – срив в компютърната система е нещото, което ви попречва. Вие трябва да изчакате, но всъщност е най-добре да дойдете утре... Тогава вече няма да е понеделник и може и да си вземете парите. А вие - освен понеделника и петъка – вече искрено мразите тази банка и разбира се – всички други банки покрай нея. Както и вашия близък, който е избрал тая платежна система да ви изпрати парите, както и съответната валута. И си мислите - с какво толкова сте сгрешили, та да се мъчите така… Що не я закрият тая банка, мислите си горчиво, та да не се мъчат и служители, и клиенти.

Така всъщност – чрез този пример – може да бъде обяснена необходимостта от банкова консолидация у нас. Вместо да бъде закривана, тази малка и очевидно зле работеща банка – не само според вашия опит, но и според финансовите й отчети за последните 9 години – може да бъде консолидирана чрез придобиването й от по-голяма и добре работеща кредитна институция. Впрочем, насърчителен пример в тази посока бе даден през 2013 година, когато МКБ Юнионбанк бе придобита от Първа инвестиционна банка. След неизбежното оптимизиране на офисите и цялостните разходи по поддръжката на придобитата банка, сливането на двете институции доведе до видим положителен ефект за банковата система като цяло, както и за подобряване на обслужването на клиентите. Всъщност, консолидацията на сектора е обект на благосклонно отношение и политика на банковия регулатор от доста години насам. Както заяви преди дни в свое интервю управителят на БНБ Димитър Радев, банковата консолидация е тема, която предстои не само в България. Стопяващите се лихвени маржове упражняват много силен натиск върху доходността на банките, принуждават ги да съкращават разходи и да оптимизират дейността. Нашите банки не са изолирани. В резултат на този натиск един от отговорите е консолидация“. Наистина темата за банковата консолидация в условията на свито потребление, включително и по отношение на банковите услуги, е актуална далеч не само у нас. Както наскоро обявиха от Бундесбанк, немските банкови мениджъри трябва да се готвят за по-нататъшно свиване на сектора.

Трябва да се очаква допълнителна банкова консолидация в Германия в определен размер, заяви Андреас Домберт, член на борда на немската централна банка, по време на своя реч във Виена. Според това изявление, цитирано от „Уолстрийт Джърнъл", този процес на консолидация може да включва както свиване на дейността на по-големите банки, така и изчезването на някои по-малки банки. Домберт предупреди, че дните на възвращаемост от над 20% на собствения капитал, на които банковият сектор се радваше преди световната финансова криза през 2008 година, са "отминали много отдавна".

Очевидно е, че консолидацията ще доведе и до по-нататъшно намаляване на лихвените нива и на лихвения спред. Както основателно отбелязват икономисти, в момента има много малки банки, които са толкова малки, че няма как да се запазят в дългосрочен план. До 2010 година, в условията на растящ икономически ръст дори и най-малките банки, които не можеха да правят икономия от мащаба, успяваха да правят печалби. От години наред обаче ситуацията е променена и тази устойчива промяна ще доведе до неизбежен резултат – поради действието на пазарни сили и стратегическа политика на регулатора – малките банки ще бъдат тласнати към консолидация. Доброто в случая с банките в България е традиционно високото доверие към стабилността на сектора. Измерено през най-важния и най-обективен индикатор – размера на депозитите – доверието в банковата ни система е неизменно високо дори и в месеците около кризата с КТБ през 2014 г. В подкрепа на такава теза се явява и заявеният наскоро интерес от белгийската банкова група KBC да придобие ОББ – част от финансовата група на Националната банка на Гърция и четвъртата по големина на активите в България. Според онлайн изданието на вестник L'Echo, KBC се е обърнала към международната финансова компания JP Morgan да й помогне с процедурата по придобиването. Такава стъпка от страна на KBC e вече възможна след отпадането на забраната за участие на тази банка в придобивания, наложена от европейските власти по време на икономическата криза от 2008 г. Тогава KBC бе заета с децентрализация, но през ноември 2014 забраната бе отменена през ноември 2014 г., което дава възможност на белгийската банкова група да се включи в процеса на голямото придобиване.

Макар и в несравнимо по-малък мащаб, в същата посока е и нарасналият интерес към предстоящата продажба на банка „Виктория“ – банка джудже на пазара, без клонова мрежа и със скромен кредитен портфейл, който не носи достатъчно приход, че да я изведе на печалба. И въпреки това, „Виктория“ стана желан обект за придобиване, като в конкуренция за нея се впуснаха цели осем кандидата, изразили в официални писма това свое намерение, като сред тях преобладават действащи банки. 

Който и да бъде одобрен за купувач в този случай, очевидно това ще е кредитна институция с добра практика и с доказан опит в банкирането, като в такъв случай самата продажба ще бъде още една стъпка към консолидиране в банковия сектор у нас.

При всички случаи обаче банковата консолидация трябва да бъде извършвана внимателно и да бъде основана на ясни принципи, сред които водещият да бъде отчитането на обществения интерес.     

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    0 0 Отговор
    Банковата консолидация в България вече чука на вратата ни и скоро ще станем свидетели на поглъщането на ОББ от страна на СИБАНК! На фона на проблемите, които имат и италианските банки - нищо чудно да станем свидетели и на друга консолидация, която да бъде свързана с Уникредит!