Last news in Fakti

9 Декември, 2018 10:07 3 645 25

Жълтите жилетки щурмуват неолибералната Бастилия на Макрон

  • франция-
  • макрон-
  • протест-
  • жълти жилетки
Жълтите жилетки щурмуват неолибералната Бастилия на Макрон - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бунтът на жълтите жилетки във Франция е по същество едно въстание срещу неолибералната Бастилия на президента Еманюел Макрон. Така както най-известният затвор на разположение на френските крале, превърнал се в символ на омразното статукво – Бастилията – бе щурмуван и разрушен по време на Френската революция, така и днес обикновените хора са на бунт срещу модерните окови на неолибералното кралство, управлявано от Макрон. Днешната Бастилия на неолибералните крале не е замък от камък и стомана. Днешната Бастилия е много по-страшна – тя е разпростряла своята невидима ръка и като паяжина е оплела народа, държеейки го здраво в оковите на финансовата робия в полза на свръхбогатите.

Когато Макрон спечели изборите през 2017 г., за него и неговите господари небето беше без нито едно облаче. Комфортна победа на президентските избори, пълно мнозинство в парламента, липса на мощен пряк опонент, дълъг следизборен хоризонт и ръце, които са напълно развързани, за да вземат с пълни шепи от бедните, за да дават на богатите. Макрон е сламен човек, не бива да му се отдава прекалено голямо персонално внимание. Той е просто манекен, който топли чужд трон. Реалната власт във Франция бе спечелена от неолибералните глобалисти, които чрез вентрилогизъм държат целия управленски ресурс на страната. И всичко изглеждаше розово над Елисейския дворец, докато не се появиха жълтите жилетки, за да разбъркат подреденото тесте с карти.

Бунтът на жълтите жилетки е символ. В него участват обикновените хора, хората на труда, работническата класа, средната класа и като цяло хората, които са гръбнакът на френската нация. Разбира се, че Франция е печално известна с тенденцията да въвлича в справедливите си протести и хулигани, които палят и рушат. Но те са на втори план, тяхното участие в протестите е щипка пипер за вечерните емисии новини на световните телевизии. Истинският бунт е на хората, на които им писна да живеят в държава, управлявана от един Робин Худ, ама на обратно – вземащ от бедните, за да дава на богатите. Чашата се преля от данъците върху горивата и напрежението се прехвърли като горски пожар върху цялата неолиберална икономическа доктрина. А тя, в кратце, постулира, че хората са без значение, важни са корпорациите. Важен е елитът на глобалистите, които трябва да получават всички блага. Хората в една парикрация (власт на парите) са инструмент за генериране на печалба. Парикрацията връща старите демони на тоталитарните режими от миналия век, които бяха превърнали човека в средство, в инструмент за постигане на „висшето благо“. А висшето благо днес е благо за висшите, за елитите.

В този смисъл протестите на жълтите жилетки са нещо много повече от битка за намаляване на цените на горивата. Това са протести на хора, които не могат повече да връзват двата края. На хора, които не знаят как ще изпратят децата си на училище. На хора, на които им е писнало да гледат на тях като на икономическо пушечно месо. Жълтите жилетки днес създават основа за бунт срещу неолибералния глобализъм и създадената от него парикрация по света. Дали този протест ще успее, дали ще се разрастне или пък ще заглъхне, само времето ще покаже.

Но протестите на жълтите жилетки трябва да се следят внимателно, защото те са индикатор за дълбочинно разместване на политическите пластове. Светът навлиза във време на смяна на политическия ред и обществените приоритети. Дали тази смяна на системи и изпращането на неолибералния глобализъм в пенсия ще се случи сега или утре, вече е без значение. Духът е вън от бутилката и няма намерение да се връща обратно. В дълбочина хората вече искат други решения. А това неолибералите около Макрон, около Хилъри Клинтън и Барак Обама, около Меркел, около Тимерманс и другите подобни не искат и не могат да разберат, че времето им да доминират политическия живот на света вече е изтекло. Те са се вкопчили в миналото, докато бъдещето чука на вратата. Промяната е вече тук и колкото и да си заравят глобалистите главите в пясъка, тя няма да си иде. Живеем във време разделно, в което или си на страната на жълтите жилетки, или си на страната на черните костюми. Този идеологически разлом няма да пропусне никого, без значение дали изборът ни харесва особено или не.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7798

    48 6 Отговор
    Западния капитализъм се клати здраво скоро ще рухне!

    Коментиран от #14

  • 2 Хасан

    36 7 Отговор
    Така наречената френска култура или цивилизация е виновна за смъртта на един милион алжирци ..деца ,жени и мъже избити от френските легиони..виновни са за вероломното нападение на Либия и създадения хаос..за колониите по света откъдето смучат кръвта и потта ...идва края на френския колониализъм и агресията ..

    Коментиран от #16

  • 3 истината

    36 1 Отговор
    при тях жълти желетки , а при нас жълти мишки
  • 4 Иванов

    42 1 Отговор
    Френският Робин Худ събира от бедните и го дава на ротшилдите. Българският Бай Хой ОБИРА БЕДНИТЕ ЗАРАДИ САМИЯ СЕБЕ СИ!
  • 5 отегчен

    37 4 Отговор
    То поначало т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните.
    Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.

    Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Това се има предвид под "меритокрация".

    А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

    Нужен е образователен ценз.

    Възрастов ценз.

    Социален ценз.

    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

    Коментиран от #15, #23, #25

  • 6 Генерал

    30 1 Отговор
    Международната общност, НАТО, кога смятат да осъдят режима на Макрон? Не виждат ли, че тероризира собствения си народ? Не трябва ли да се намесят както в Сирия и навсякъде?
    Нали имат запазена марка за демократизиране - разоръжават и бомбят , до падането на сатрапа?
  • 7 ГАД

    25 1 Отговор
    БЪЛГАРИ ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР СЪБУДЕТЕ СЕ ГЕРБЕРИТЕ ПОГРЕБВАТ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #9

  • 8 Соросоиди осъзнайте се

    26 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Днешната Бастилия на неолибералните крале не е замък от камък и стомана. Днешната Бастилия е много по-страшна – тя е разпростряла своята невидима ръка и като паяжина е оплела народа, държеейки го здраво в оковите на финансовата робия в полза на свръхбогатите." Не го виждате глупаци, същата паяжина е оплела и България, шепа олигарси живеят на гърба ви!
  • 9 ДАГ

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГАД":

    То да бяха само "герберите", с мед да ги намажеш...
  • 10 767

    13 5 Отговор
    Защо и как е разрушен и заклеймен комунизмът: от богатите, за могат да контролират и тъпчат масите!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЗЕВС

    18 0 Отговор
    Публикувано във Факти.бг:
    „финансовата робия в полза на свръхбогатите”. Много точно определение на лъскавата утопия, наречена капитализъм. В западните демократични държави феодално- робовладелския строй е отново актуален. В България, освен робовладелски друг строй не е имало.
  • 13 Мисля че си прав

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "767":

    Затова се разтури и СССР, тамошните олигарси, начело с идиота Горбачов решиха да си разделят благата и виждаме резултата. Нашите олигарси от това се пръкнаха!
  • 14 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "7798":

    А с него ще рухне и света.

    Коментиран от #22

  • 15 Хасан

    2 14 Отговор

    До коментар #5 от "отегчен":

    Много тъпо...в България има половин милион неуки образовани, половин милион турци ...и как така техния вот сменя вота на ”високобразовани,бели,аристоктатични българи със синя кръв”???

    Коментиран от #17

  • 16 наблюдател

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Както и на турския колониализъм и агресията.Избиването на милиони,българи,арменци,гърци,кюрди от турска редовна армия...Виновни за хаоса в Кипър, Сирия, нахлули в Сирия и Ирак ердоганови наемници за да смуче дикататора Ердоган печалби.
    Идва краят на турското робство.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГосТ

    7 1 Отговор
    Демокрацията няма нищо общо със сегашния нео-капитализъм, който се различава съществено от добрия стар индустриален капитализъм. Демокрация е имало в Атина. Проверете какво представлява тя. Всичко стана фалш,и когато хората недоволстват,някои полуграмотни измекяри започват да слагат етикети. Като в бакалията
  • 19 Тръмп

    4 0 Отговор
    Гениално и Абсолютно Вярно,мосю Кичашки!!!!!!!!!!!Не всеки може да прозре Истината,но по-трудно е да се формулира правилно и разбираемо!!!!!!!!Вие се справихте чудесно и ви Благодаря!!!!!!!!:):):)
  • 20 Божидар Божков

    0 2 Отговор
    Ако авторът не се бе плъзнал по модата да превъзнася днешните страдания над тези в миналото, следвайки наивистичното схващане, че съвремието е пред очите ни, а познанието за миналото е владение на малцина, текстът му щеше да е бомба.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 2234

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Хахахах едва ли
  • 23 ссср

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "отегчен":

    Много точен коментар и още по-страхотна статия!
  • 24 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Гние,гние капитализма и колкото по гние ,на толкова повече хора им горчи от гнилото....А ,,елитът,, въобще не е на бунището за да усети вонята...Той се уповава и наслаждава още на приказката,,колкото по-гнил/толкова по сладък,,.....После става късно да усети промяната.....А допълнителна и точна представа за казаното от КИЧАШКИ може да придобиете от книгите на Нейоми Клайн.....
  • 25 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "отегчен":

    А разполагаш ли с подходящ независим "ГОСПОД" да посочва правилния "ценз" на умните и да им издава дипломи съответстващи на реалните им знания. Идеята за меритокрацията е поредната "близалка" за отклоняване на вниманието и насочването му към следващата задънена улица от която ще излезем след натрупване на нов горчив "опит". Можеш ли да дадеш практически използваеми дефиниции за понятията "признат умник" и "безкрупулен хитрец"? За мен те обозначават едно и също физическо качество оценено в различен контекст. Ако приемаш за верни равенствата: умен=справедлив и глупав=престъпник трябва да те разочаровам, че статистически погледнато умните са по-големи мръсници от глупавите. А и това, че някакъв абориген хал хабер си няма от твоите високотехнологични дейности, не означава, че в някоя ситуация няма да се окаже по-адекватен от тебе. Изобщо понятията ти "хлъзгави"-изводите "ефииирни",