22 Декември, 2019 13:03 21 572 40

Той връща водата в язовир „Студена“

  • перник-
  • воден режим-
  • язовир студена

Атанас Русев и планът му за спасяване на Перник

Той връща водата в язовир „Студена“ - 1
Снимка: Свободна Европа
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Елица Симеонова за „Свободна Европа“

Той има план. План как да напълни язовир „Студена“ и да помогне на Перник да излезе от кризата. От повече от месец Атанас Русев чука по вратите на институциите, за да предложи своето решение. По първоначални оценки планът му може да увеличи притока към язовира, осигуряващ питейна вода на Перник, Батановци и няколко села в района, може да се увеличи с около 30 000 – 40 000 куб. м. вода на ден.

Идеята на Атанас Русев, който от десетилетия изучава карстовия район край село Боснек, е да се оптимизират наличните източници във водосбора на „Студена“ във Витоша, като се запушат незаконните отклонения и се почистят губилищата в коритото на река Струма, за да има максимална проводимост за водата, която потъва през тях в пещерна система и излиза отново на повърхността чрез извор „Врелото“. Във втория етап на плана му се предвижда извор, който досега не е бил част от водосбора на яз. „Студена“ да бъде добавен към него.

„Тези канали, които ние сега отпушваме и ревизираме, ако са в това състояние, в което ги заварихме, няма да проведат повече от 100 л/сек., дори да паднат страхотни дъждове. А след като ги оправим, те ще могат да проведат 300 – 400 л/сек. и повече, ако трябва. Това е смисълът на работата ни“, обяснява Атанас Русев.

Той получи разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да започне изпълнение на плана си близо месец и половина след като предложи първите мерки.

„Чакахме новия кмет Станислав Владимиров да реагира две седмици. След това отидохме при Ирена Соколова (бившият областен управител на Перник - б.р.). После оставката ѝ беше поискана и загубихме още 20 дни. Това е загубено време, през което водата, която открихме, вместо да пълни яз. "Студена", отива на съвсем друго неизвестно място“, разказва Русев пред „Свободна Европа“.

Още на следващия ден след като получава разрешение, Атанас Русев заедно с екипа си и представители на МВР, се качва на Витоша, където открива незаконно водохващане, отклонявало големи количества вода. Вместо да пълни „Студена“, тя е отивала в неизвестна посока. Водохващането е отклонявало Палакарийския канал, от който при маловодие в река Струма трябва да влизат по 200-300 л/сек. Екипът на Атанас Русев запушва незаконното отклонение и водата отново е насочена към Струма, която пълни язовир „Студена“.

Инженерът открива и други нередности. В петък той съобщи, че съоръженията около извор „Врелото“, за който също стана ясно, че е отклонен към Радомир в условия на аварийна ситуация, каквато според екоминистерството не е имало обявена, са разбити с багер.

Обещано е финансиране от 340 хил. лева за плана, но по думите на Русев до момента такова не е предоставено. Той и екипът му от хидролози, хидрогеолози засега работят като доброволци. Проблем пред тях е и фактът, че до този момент не е обявено бедствено положение. Това има значение за правомощията, които те имат. „Имаме разрешение, имаме план, а все още ни бавят“, отбелязва той и напомня, че ако прогнозата за времето се сбъдне и падне сняг, работата на екипа ще бъде затруднена изключително много.

Атанас Русев от години е известен със своята дейност за опазване на природата. През 2008 г. той взима на концесия плаж „Корал“. Оттогава е активист в борбата с незаконното застрояване на българските плажове. Той се оттегля от бизнеса си през 2013 г. Продължава да е член е на сдружението „Да запазим „Корал“ и до днес. Като концесионер на плаж „Корал“ той сигнализира за смъртта на делфини, които периодично се изхвърлят от морето на плажа и повдига въпроса за неспособността на институциите да реагират и да открият причините животните да умират.

Атанас Русев е роден в София. Завършил е Националната природоматематическа гимназия в столицата, а след това и инженерна специалност в Машинно-електротехническия институт, сега Технически университет. Занимава се с мрежов дизайн и поддръжка на мрежи.

Конкретната задача, с която се е заел – да помогне „Студена“ да се напълни отново, Атанас Русев изпълнява със съзнанието, че прави това, което е по силите му и изтъква, че в другите водосборни райони на язовира сходни мерки могат да се приложат от хора, които ги познават добре. „Тези водоизточници зависят от природата, но зависят и от нас“, казва Русев. Той информира гражданите за предприетите от него и екипа мерки във фейсбук страницата „ВОДА за Перник“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata BG

    110 1 Отговор
    При 70% аварии и 30% мафия КЪДЕ да е изчезнала! хаха :)
  • 2 Алфа Вълкът

    68 8 Отговор
    Да вземат да си почистят тинята преди да го пълнят.

    Коментиран от #6

  • 3 сектант

    86 2 Отговор
    новите герои не носят униформи. браво!

    Коментиран от #20

  • 4 onq s konq

    102 6 Отговор
    Той има план, но на управляващите не им пука. Ето, че пратиха и жандармерия.
  • 5 ГосТ

    73 1 Отговор
    Браво Насе, евала и на доброволците. И да не отбиеш цялата вода от пещерите !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стефан

    51 12 Отговор
    Аз съм от Пазарджишка община. И тука ако знаете от балкана, по селата колко много вода се изтича в обществени чешми без кранове, денонощно и целогодишно разхищение.Плюс моторни помпи в всяка къща, на два метра дълбочина хвърлят по- половин метър вода. Не трябва да го има това разхищение. При сушави години ще трябва тази вода. Ама иди им обеснявай, нали им не е дошло до главата.

    Коментиран от #16

  • 9 onq s konq

    5 15 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Ниа сас негу ридовну си а чистим и утзади сме кат магистрални вудупруводи
  • 10 6486

    8 27 Отговор
    За пък се чудя за какво им е вода на тия винкели! Нали са супер корави и го карат само на ракия!?

    Коментиран от #28

  • 11 Дидо икебаната

    2 51 Отговор
    Призив --- хора изпикайте се в язовир Студена ,който има дияроя да се изсере .Да напълним язовира с пикня и лайна 😂😂😂😂😂😂😂😂😂☕⛈️⛈️⛈️⛈️⛈️⛈️😘😘😘😘😘😘😘
  • 12 цачо

    59 7 Отговор
    Управляващите са крадци!Срещу протестиращите се хвърлят жандармерия,за да ги опази от народната любов.На този ЧОВЕК трябва да му се помогне, но тях не ги е еня за народа.До кога ще ги търпим?Вижте Чехия,Франция,Русия - хората се вдигат с хиляди,а ние само драскаме по скайпа.

    Коментиран от #15

  • 13 Спасов

    39 2 Отговор
    Хайде, помогнете му! Браво, че има и такива човеци!

    Коментиран от #14

  • 14 Стефан Златов помака

    7 29 Отговор

    До коментар #13 от "Спасов":

    Този е боклук и палячо
  • 15 Нотан

    33 2 Отговор

    До коментар #12 от "цачо":

    Трябва целия народ държава да спре дейност и докато не бъдат арестувани, осъдени на доживотен затвор, без помилване управляващите да не се спира протеста. Но дали би станало? Много протестира за пари работят. Други може да не протестират. И крадците виждат, че народа е разединиха и продължават с престъпленията.
  • 16 Пирин

    31 2 Отговор

    До коментар #8 от "Стефан":

    Ами къде са контролните органи? За да контролират загубите на толкова много вода. Или типично по-български, като стане белята, тогава взимаме мерки.

    Коментиран от #33

  • 17 kvy

    40 4 Отговор
    Навремето нямаше как да отклониш река, приток или нещо подобно. Всичко се контролираше и имаше сериозни последвстия, ако го направиш. А сега е пълна анархия.
  • 18 Траян

    53 5 Отговор
    Братя българи! Пропускате нещо много важно! И това е, че тази водна "криза" е планирана. От няколко години се работи активно по изкупуването на българските извори от чуждестранни фирми. Затова и в много селища обявиха водата за негодна за пиене, със съдържание на уран и т.н. Ще дойде ден, когато това национално богатство ще бъде в ръцете на компании като Нестле например и ще сме като в поговорката – вода газят, жадни ходят! Това е положението! Да си знаете. Лошо ни чака тепърва.

    Коментиран от #32

  • 19 Васил

    25 1 Отговор
    И да я върне като загубите по мрежата на ВиК са 60% пак Перничани ще са в същото положение. Увеличава цените а не получаваш нищо защо загубите трябва да са за сметка на абонатите?

    Коментиран от #38

  • 20 Иво

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    и не са генерали !
  • 21 Рошко

    19 3 Отговор
    Глупости на търкалета, като е отклонена водата от коритата и толкова ли не могат да я проследят къде отива, че да ги н,,,, т едно хубаво виновните, ама в Бълхария като е за хората е мисия невъзможна
  • 22 Тракиеца

    10 20 Отговор
    Тази година посетих редица язовири в страната - Доспат, Голям Беглик, Батак, Пясъчник. Ами на всички нивото е паднало, на някои с повече от 10 метра. Нямаше дъждове, беше безводие, не мога да разбера защо това се политизира. Кой да напълни тези водоеми ако не природата?

    Коментиран от #23

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    36 2 Отговор

    До коментар #22 от "Тракиеца":

    Знaчи, cъщecтвeнa прирoднa ПРИЧИНA нямa. Cъceдният язoвир кoйтo e дo c. Гoрнa Дикaня e пълeн...Хубaвa рибa ce хвaщa тaм. Тeзи oт ДAНC зa кaквo ca? Жaл ми e зa млaдитe ceмeйcтвa, зaщoтo дa глeдaш дeцa кoгaтo нямaш вoдa e иcтинcки кoшмaр.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 НЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ

    18 1 Отговор
    скапана държава с скарани управници за затвора сте воден режим в кой век живеем
  • 26 ТОЧКАТА

    12 0 Отговор
    ВоДАТА е търгОвски Обект>!!!!АкО гО направят как ще вдигат цената,след катО >НЯМА ДЕФИЦИТ>??????????
  • 27 Сондьорски услуги

    7 2 Отговор
    Община Перник да се вземи в ръце и да бие 10-тина сондажа около района на язовира. Така или иначе ще има вода от която ще пълнят язовира с помпи. Какво толкова се чудят и маят , щом няма вода Студена.
  • 28 Дивото

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "6486":

    Па ако толкова питаш и искаш да знаеш,оди да ги питаш ! Тези хора са мого любезни и че ти отговорят !😂
  • 29 боса

    3 3 Отговор
    Пипнете водата от река Палакария и тогава ще видите какво ще стане боклуци такива.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 777

    11 0 Отговор
    Има един хидроинженер който живее в Боянските Сараи , почетен председател на една партия. Да го извикат него сигурен съм,че за 1-2 милиона лева хонорар ще реши проблема на Перник ;DDD
  • 32 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Траян":

    Има истина във вашия коментар. Както дадаха полезните изкопаеми на чужди фирми , така може да дадат и водните източници ! Все повече стават фирмите за бутилирана вода от която печелят а всъщност това е национално богатство ! Самата вода не трябва да влиза в калкулацията за цената !!! Добиване, пакитиране и доставка до магазина това е което ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ НО НЕ И ВОДАТА !!!

    Коментиран от #36

  • 33 А де

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пирин":

    Е как, къде?! Започват работа от утре.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Лили

    3 1 Отговор
    Ето това е човек на място и мъж на място! Браво на него! Ама всичките тия дето плюете само, сте се хванали за к.ровете си и си седите на топличко. Трябва всички да сме на площадите, вижте другите народ какво правят! Докато им даваме, ще ни цакат, това е истината. Боклуци горят, правят милиони, вода изнасят, правят милиони, дърветата изсякоха, правят милиони, храната вредна и отровна - пак милиони. А хората мизерстват, децата не могат да си отгледат, пенсионерите и те визерстват (като изключим фатмаците, уредени с по1200 лв пенсии). Докога ще гледаме само и ще траем? Събудете се най сетне! Какво сте го разцелували тантурника, та и за него и неговите крадци гласувахте, 3 мандата стои върху кацата с меда и с лъжица? Това е, защото ние му разрешаваме, това е истината.
  • 36 ГосТ

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "незнайко":

    В Княжево продадоха един минерален извор с най големия дебит в района на лидъл. Това е положението. Доколкото знам е незаконно!
  • 37 Асен Илиев

    0 0 Отговор
    АКО има дъжд и сняг, АМА май няма да има ;)
    А вие си копайте канали, нема лошо :)
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 А можеха да го направят Министър

    0 0 Отговор
    СВто му е по-подходящо, а и отношението към природата и областта, която щеше да управлява също.
    Ех, защо така шайка праите, че да не давате шанс на свестните хора да работят за държавата?
    Министър председател - Д.Стойнев
    Здравеопазването - Д.Дечев
    Екологията - А.Русев
    Земеделието -Пл. Пасков
    МРРБ - трябва да дойде от чужбина
    Финансите - Р.Инджова
    Правосъдието - И.Савова
    Транспорта - Димитър Илиев
    Съобщенията - някой, който няма да продаде пощите
    Образованието - Т.Теодосиев
  • 40 "Най Вредното нещо в една държава е

    1 0 Отговор
    Чиновника"!!" Алчен, мързелив, никога не му стига!!!" казал гое Атанас Буров!!!!