10 Февруари, 2021 13:21 2 819 26

Тома Белев пред ФАКТИ: На територията на юг от Камчия от 2008 година не се спазват законите

  • тома белев-
  • камчия-
  • черноморие-
  • дюни-
  • защитени зони-
  • застрояване-
  • протест

"Камчийският бряг е най-големият комплекс от дюни в България", каза Белев

Тома Белев пред ФАКТИ: На територията на юг от Камчия от 2008 година не се спазват законите - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протест в защита на Камчийския бряг започна тази сутрин пред Министерския съвет. Организатори на протеста са коалиция „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“.

„По незаконен начин Министерството на околната среда и водите премахна изричната забрана за застрояване на най-големия комплекс дюни в България. След като разкрихме, че това се е случило със скандална подмяна на документ, публикуван за обществено обсъждане, министър Емил Димитров обеща проверка и отмяна на заповедта. Минаха две седмици, в които не се случи нищо. Явно целта е обществото да забрави. Затова свикваме протест преди заседанието на Министерски съвет на 10 февруари (сряда) от 8:30 ч.“, пишат организаторите на протеста.

Припомняме, че със Заповед № РД-987 от 10 декември 2020 година, обнародвана в “Държавен вестник” на 19 януари 2021 година, „Камчия“ беше обявена за защитена зона, но в заповедта липсваха текстове относно забрана за строителство в територията. По-късно - на 22 януари, Министерството на околната среда и водите обяви, че започва вътрешна проверка по процедурата за издаване на заповедта. След това от МОСВ обявиха, че се възобновява процедурата по обявяване на защитена зона „Камчия“.

"Kазусът с Камчийски пясъци е един от многото проекти за строителство на черноморското крайбрежие, за които след серия от протести в над 15 града през юли 2020 г., партия ГЕРБ обяви, че ще въведе мораториум. Затова и исканията на протеста засягат презастрояването на морския бряг изобщо и включват и искане обещанието за мораториум да бъде изпълнено, както и да се спрат скандалните строежи от миналата година край Алепу и Синеморец", казват още организаторите на протеста.

За да говорим за защитена зона „Камчия“, дюните там и опасностите от застрояването им, от ФАКТИ се свързахме с природозащитника и общински съветник в Столичния общински съвет Тома Белев, който освен част от екипа на „Зелени закони“, е председател на УС на „Зелени Балкани“ и на сдружение Асоциация на парковете в България“.

„На територията на юг от Камчия от 2008 година не се спазват законите. Там бяха продадени като земеделска земя дюни и част от морския плаж, бяха заменени дюни и частни от морския плаж, беше одобрено изменение в устройствения план без екологична оценка и оценка на съвместимост с целите на „Натура 2000“. Не са изпълнени задължението по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие да се върнат тези имоти и да бъдат обозначени като дюни. Част от тях все още се водят като урбанизирани територии. Това са множество нарушения на различни закони“, коментира Тома Белев.

„От 2008 година до момента са 13 години и няма никаква промяна, никакво действие върху този най-голям, бих го определил, феодален имот. Това все пак са седем квадратни километра, в продължение на пет километра от морския бряг“, каза още Белев.

„Камчийският бряг е най-големият комплекс от дюни в България. Той е всъщност по-голям от комплекса на Ропотамо. По брега на Камчия има всички видове дюни – и бели, и сиви, и облесени, и влажните понижения между дюните. Това е най-големият дюнен комплекс на България“, допълни той.

„Камчийският бряг е част от рамсарско място, част от зони на Натура 2000. Има над 200 вида защитени птици, множество защитени видове растения – над 100 вида. Мястото е уникално. Когато цъфтят дюните – те цъфтят рано напролет, е невероятно да се разходи човек там“, каза още той.

По повод днешния протест пред Министерския съвет, Тома Белев каза: „Това беше една от причините за протеста – че по време на самите обществени консултации подмениха проекта на заповедта за защитената зона и от нея отпаднаха забраните за застрояване. Това го установихме, оповестихме, министърът уж взе решение да възобнови производството – тоест да оттегли заповедта си и обществените консултации да започнат отново, но не виждаме такава заповед да е публикувана на сайта на Министерството на околната среда и водите. Виждаме само думи“.

„Заповедта трябва да бъде отменена по административен път, тъй като има чисто административни нарушения и да се възобнови производството по нейното издаване. Протестът има и други цели. Министърът на регионалното развитие трябва да картира тези дюни – така задължава законът. Той трябва да издаде актове за държавна собственост на дюните – така е по Конституция. Министърът на земеделието, храните и горите трябва да развали сделките, след като не може да възобнови държавната помощ, той е длъжен да ги развали – така го разпорежда Договорът за функциониране на Европейския съюз. Имаме множество задължения на различни лица, които трябва да се изпълняват. Тези задължения не се изпълняват и това е просто една 13-годишна политика. Няма никаква разлика между това кой управлява – дали ще управлява Тройната коалиция, дали ще управлява ГЕРБ, дали ще управляват БСП и ДПС заедно, няма никаква разлика. Никой не изпълнява задълженията си по закон“, каза още Белев.

На въпроса как си обяснява тази 13-годишна политика, Тома Белев отговори: „С неясния собственик на тези седем квадратни километра. Спазването на законите е задължение както на нас, гражданите, така и на институциите. Обяснявам си ситуацията с това, че не е ясен собственикът на тези седем квадратни километра. Досега няма декларация за собственик, въпреки че са задължени да е ясен крайният собственик. Това може да е някой кувейтски емир, може да е някой търговец на плът или на оръжия, може да е Доган, може да е Борисов – никой не е наясно кой е този, който се възползва вече 13 години от тези пропуски на властта“.

„Очаквам да се изпълняват задълженията и те трябва да ги изпълняват. Ние настояваме за това – Министерски съвет да седне и да изпълни задълженията си по закон. Това е нашето настояване и то е трайно настояване към всеки Министерски съвет. Сега просто имаме пример за още едно неизпълнение на задълженията, за още една грешка в полза на този неясен собственик“, категоричен беше Тома Белев в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 3 Отговор
    Хунтата съсипа България за векове напред.
  • 2 Вова император

    13 13 Отговор
    Камчия е руски анклав, и НАТО пикае газ. Като докара Вова С-400 в Камчия ще ви матира с един ход, прифронтоваци.

    Коментиран от #16

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    14 1 Отговор
    На юг от Дунав , не само Камчия ‼

    Коментиран от #18

  • 4 РАДИО ЕЛТО

    18 4 Отговор
    ГЕРБ БОРИСОВ съсипаха БЪЛГАРИЯ
  • 5 J Y Moineau

    12 4 Отговор
    Собственик на Камчия е Руския олигархичен кръг.
  • 6 тотка

    4 7 Отговор
    Защо природозащитниците не се обаждат и са се покрили за изграждането на завода за боклуци в центъра на София?
  • 7 шефа

    10 11 Отговор
    Тзи Белев е най големия некадърник,крадец и лъжец,а вие му взимате интервюта ,давате му ефирно време вместо да е в затвора където му е мястото.
  • 8 СърГей СтаниШеф

    11 3 Отговор
    Пък ако знаете аз какво си построих на Иракли. Даже и името му смених за по-лесно. Защото съм хитър социалист, направих много заменки тип чукари за дюни.
  • 9 Какви

    8 1 Отговор
    закони в БГ? Тука управлява мафията. Всичко джвака от корупция и мръсни далавери. Просто БГ!
  • 10 гатанка

    6 0 Отговор
    нашата мафия и корупция е непосилен залък за което и да е правосъдие!срещу нея има само един начин за справяне и той е...

    Коментиран от #20

  • 11 Аспарух

    7 5 Отговор
    Белев,подлугарчето се прави на природозащитник и националист! ,,Росенец" включен ли е??? Докато го изберат за депутатче-ще забавим,,топката"!!! После-сценарият е за ,,пред хората"!!! Що не спряхте преди това руснаците на Камчия?!
  • 12 ИЗБЕРИ БОКО

    0 1 Отговор
    Слави Трифонов
    Думи на телевизионния водещ към депутатите от Народното събрание
    Колкото и да си завирате главите в пясъка, задниците ви винаги са на открито!"Слави Трифонов
    Думи на телевизионния водещ към депутатите от Народното събрание
    Колкото и да си завирате главите в пясъка, задниците ви винаги са на открито!
  • 13 ТАКА Е

    0 2 Отговор
    Тодор Живков
    Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица…
  • 14 Глей ти

    5 2 Отговор
    Г-н Белев, а на север от Камчия да не би да се спазват законите. Когато се възстановяваха земите на бившите собственици в нито един закон не ставаше реч за т.н. "дюни". Обявиха ги за такива много по-късно върху частни имоти. Няма лошо, трябва да се защити природата, ама защо направихте така, че сега хората уж имат имоти, но на практика нямат. Нито им се изкупуват от държавата, нито им се плаща за това, че не могат да ги ползват. Такава е нормалната практика в нормалните държави. И това не е само с дюните на Камчия. Истината е, че законодателя даде огромна власт на МОСВ, но то заедно с голяма част от така наречените зелени НПО злоупотребявате с тази власт и използвате природата за лична облага.

    Коментиран от #24

  • 15 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Ха, само на юг от Камчия ли?!
  • 16 Stark

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    Ще докара вова, майка ти с линейка.....
  • 17 Бай Тошо

    1 1 Отговор
    А бе другари и ние едно време имахме резиденции, туй-унуй по морето, ама и народа имаше.Вие с какво сте заслужили повече бе другари.
  • 18 Кузя

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Точно така, на юг от Дунав е руски анклав, затова винаги ще сте най бедни и ще живеете в кочина подобна на руската, и бъдете щастливи...

    Коментиран от #21

  • 19 Вагабонд

    3 1 Отговор
    Тома ако го слушаш само за далавери, беззаконие, схеми ще ти говори. Ама самият той е склонен към схемаджийство, въпреки че се прави на света вода ненапита
  • 20 Остап Бендер

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "гатанка":

    Стига гатанки.Павета,снайпер или чехското С-200 имаш предвед?

    Коментиран от #23

  • 21 Моряка

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Кузя":

    Кузе,май си проспал 30 гдини,събуди се.От тъмносиния Майдан на Орлов мост- 1991г. сме американска колония с губернатори- наши родни дупедавци.През това време бяха унищожени промишленността( 6200 завода),едрото селско стопанство,социалните благинки,безплатното образование и здравеопазване,армията,гранични и строителни войски,морала се промени в мутренско чалгаджийски,в естетическото формиране на младежта бе поверено на Слави Трифонов,по съдържание-опростачване.От метрополията гледат на мафиотизирането през пръсти,важното техен пореден спасител да стриже стадото.И защо наричаш американската кочина руска,бе братко?Руснаците ли ни нарязаха на скраб заводите,танковете,ракетите,гаубиците,изтребителите,или пък ни изкорениха най големите ябълкови масиви в света,а?

    Коментиран от #22

  • 22 Сух

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Моряка":

    Той тоз куува..
  • 23 гатанка

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Остап Бендер":

    ключа за бараката е в цру ,а дубликата на ключа е във фсб
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Глей ти":

    С двама лъже"свидетели" под клетва, че теренът бил твой, може да реституираш всяко подходящо местенце в България.

    Коментиран от #25

  • 25 Глей ти

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Имаше и такъв момент, но от 2007г. измениха закона и тази възможност отпадна. Разбира се имаше не малко тарикати, които се възползваха. За съжаление и до ден днешен в законите ни се оставят вратички, които да се използват от определени хора.
  • 26 Мартин

    3 1 Отговор
    Този екорекетьор Тома Белев още ли е на свобода вместо да е в затвора?